Kultūrizmo ir fitneso varžybos vyksta pavasarį ir rudenį. Daug sportininkų rengėsi pavasario sezonui, bet pasaulį sukrėtusi koronaviruso krizė sustabdė visą sporto gyvenimą prieš pat sezono startą.

Prestižinio „Arnold Classic Europe“ kultūrizmo ir fitneso turnyro nugalėtojo T. Kairio situacija kiek kitokia. Jis ketino praleisti pavasario sezoną, todėl ramiai laukti karantino pabaigos. Tiesa, sportinę formą daugiau-mažiau reikia palaikyti ištisus metus, todėl jis randa būdų sportuoti namuose.

– Karantinas „suvalgė“ visą pavasario sezoną. Kaip tai pakeitė jūsų planus?, – Sportas.info paklausė T. Kairio.

– Taip, dėl karantino viskas pasaulyje sustojo, įskaitant ir sportinius renginius – varžybas. Mano tikslas kaip ir visada – šiandien būti geresniu nei buvau vakar. Tai galioja visose gyvenimo srityse, ne tik sporte. Apmaudu dėl sportininkų, kuriems buvo likusi tik finišo tiesioji iki starto. Kadangi pats pavasario sezonui nesiruošiau, tai mano varžybiniai planai nenukentėjo.

Tiesa, šis periodas yra sąstingis, kurio metu „išlikti ten kur esi“ jau yra gerai. Tai reiškia, kad progreso tikėtis neverta, tačiau formą palaikyti tikrai galima. Aš žvelgiu iš teigiamos pusės, kadangi atsirado daugiau laiko poilsiui, miegui, ilgesniems pasivaikščiojimams miške, nereikia niekur skubėti, o tai sveikatai tik į naudą.

– Kaip leidi dienas per karantiną?

– Karantino periodas man yra tarsi restartas. Tai yra puiki proga sustoti, pagalvoti, ar eini teisinga linkme, o taip pat – išsikelti sau naujus tikslus. Pirmiausia, tai leidžiu sau išsimiegoti, ko pastaruosius kelis metus tikrai negalėdavau sau leisti, atlieku rytinę mankštą įtraukiant kvėpavimo pratimus, sportuoju, daug vaikštau miške, skaitau ir klausau audio knygas, analizuoju mokslinius straipsnius. Kasdien galvoju kaip galiu patobulinti savo darbą su klientais. Laikas tikrai nėra leidžiamas vien veltui.

– Kaip sportuoji namų sąlygomis? Kokias priemones naudoji?

– Tiek sportas lauke, tiek sportas namuose man nėra jokia naujiena. Smagu prisiminti pradžią. Kai sportuoju su savo pirmaisiais svareliais, užplūsta daug teigiamų emocijų, nostalgija... Žinoma, tai nėra tas pats kas kilnoti geležį treniruoklių salėje, tačiau tikiu, kad kūnui toks pokytis bus į naudą.

Nusiteikti atlikti rimtesnę treniruotę yra bene sudėtingiausia dalis, nes namų aplinka paprastai asocijuojasi su ramybe ir poilsiu. Treniruotėms naudoju skersinį, lygiagretį, svarelius, gimnastines gumas, gimnastinį kamuolį, elastines juostas, ratuką, rankšluostį. Kai nori, galimybių rasime visada.

– Toks sportas vis tiek turbūt netoks efektyvus negu dirbant salėje. Kas nukenčia labiausiai?

– Sportas tikrai nėra toks efektyvus kaip treniruoklių salėje, tačiau tai galioja kalbant apie profesionalius sportininkus. Žmogui, kuris nesiekia padidinti jėgos rodiklių ar užsiauginti daugiau raumeninės masės, puikiai galima progresuoti ir namų sąlygomis. Svarbiausias dalykas yra mokėti žmogaus anatomiją, suprasti biomechaniką, na ir žinoma turėti patirties, praktikos.

Atlikti galima viską: pritūpimus, įtūpstus, nusilenkimus, pasistiebimus, suvedimus, atvedimus, prisitraukimus, traukas, atsispaudimus, suvedimus, o taip pat ir spaudimo, mojimo, lenkimo, tiesimo, susirietimo veiksmus. Kaip ir minėjau, atlikti galimą viską, tereikia turėti motyvacijos, o jei dar turime ir porą gumų, svarelius ar suolą, tai jau galima atlikti puikią treniruotę.

– Jeigu aktyvus sezonas prasideda tik rudenį, kiek galima leisti sau atsipalaiduoti ir kada reikia save griežtai suimti į režimą?

– Atsakydamas į šį klausimą, noriu pateikti pavyzdį apie atsipalaidavimą (profesionaliam sportininkui valgyti pusryčiams 120 g avižų vietoje 80 g jau yra atsipalaidavimas). Taigi, atsakant konkrečiau, tai taip, galima ir netgi būtina atsipalaiduoti. Svarbiausia yra žinoti kaip tai padaryti ir kiek tai galima tęsti.

Žmogaus kūnas nėra kompiuterinė programa, kuri gali be paliovos dirbti – visiems reikia poilsio. Mūsų sportas yra sudėtingas dėl to, kad dažnu atveju daugiau nereiškia geriau. Ypatingai svarbu yra balansas: būtinas kasdienis fizinis aktyvumas, pakankamai daug miego ir poilsio, atitinkamas kalorijų kiekis, tikslus makro bei mikro medžiagų surinkimas, o tik po to jėgos treniruotė ir aerobiniai pratimai.

Profesionalūs sportininkai žino, kada ir kiek galima sau leisti atsipalaiduoti, o čia puikiai tinka pasakymas „žingsnis atgal – du į priekį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)