Įvairiose šalyse vaikščiojimas, važiavimas dviračiu ar bėgimas yra sveikintini pandemijos metu, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad reikia laikytis saugaus atstumo išvardintų veiklų metu.

Apie tai kalba naujausius tyrimo rezultatus paviešinę belgų „KU Leuven“ ir Nyderlandų „TU Eindhoven“ universitetai.

Tradiciškai taisyklė byloja, kad socialinė distancija tarp žmonių turi būti 1–2 metrai, tačiau toks atstumas yra efektyvus, kai žmonės stovi patalpoje ar lauke nepučiant vėjui. Tačiau jei einate, bėgate ar važiuojate dviračiu, turite būti atidesni.

Kai kažkas per šias veiklas giliai kvėpuoja, nusikosėja ar nusičiaudėja, už savo nugaros palieka ore tvyroti tai vadinamą seilių lašelių debesį. Perėjęs per tokį debesį asmuo gali įkvėpti tų lašelių arba jie gali nusėsti ant jo odos ir drabužių.

Sumodeliavę įvairias situacijas ir atlikę testus tyrėjai priėjo išvados, kad didžiausias pavojus „pagauti užkratą“ kyla tuomet, kai du žmonės eina, bėga ar važiuoja dviračiu viena kryptimi vienas paskui kitą.

Tokiu atveju saugiausias atstumas einant yra mažiausiai 4 metrai, bėgant – mažiausiai 10 m, o greitai važiuojant dviračiu – mažiausiai 20 metrų. Lenkiant kitą dviratininką rekomenduojama persirikiuoti į kitą eilę laikantis numatyto atstumo.

Delfi trumpai
Rekomenduojami atstumai judant viena kryptimi vienas paskui kitą:
EINANT – mažiausiai 4 m
BĖGANT AR LĖTAI VAŽIUOJANT DVIRAČIU – mažiausiai 10 m
GREITAI VAŽIUOJANT DVIRAČIU – mažiausiai 20 m
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)