Portugalijoje toliau liko treniruotis 2018 m. pasaulio ir Europos vicečempionas, 2019 m. geriausiu Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotoju pripažintas Artūras Seja su treneriu Romualdu Petrukanecu.

Pirmadienį premjerui Sauliui Skverneliui pranešus, kad stabdomas lietuvių sugrįžimas užsakomaisiais skrydžiais į Lietuvą, geriausiam mūsų šalies baidarininkui ir jo treneriui iškilo nemažai klaustukų, kaip sugrįžti į namus.

Kurortiniame Vila Nova De Milfontešo miestelyje prie Atlanto vandenyno, netoli Lisabonos, kartu su A. Seja treniruojasi ir Lenkijos moterų rinktinė, kurioje 15 irkluotojų., taip pat – 2017 m. pasaulio vicečempionas latvis Aleksejus Rumjancevas.

„Žinia, jog sustabdyti užsakomieji skrydžiai į Lietuvą, mums, žinoma, nėra maloni. Tačiau koronaviruso šėlsmas vieną gražią dieną bus sustabdytas ir sugrįš normalus gyvenimas. Viliuosi, kad po 2-3 savaičių viskas pajudės iš vietos ir dienos nebus tokios nerimastingos“, – tiki R. Petrukanecas.

Portugalijoje dabar – idealios sąlygos irkluoti, oro temperatūra dieną apie 20 laipsnių šilumos.

Nedidelio viešbučio šeimininkas savo svečiams irkluotojams leidžia viską daryti, tik įspėja nevaikščioti po miestelį, kuo mažiau bendrauti su aplinkiniais.

Šioje kurortinėje vietovėje A. Seja treniruojasi pirmą kartą. Dar prieš porą savaičių jis su komandos draugais irklavo kitame Portugalijos miestelyje, kuriame anksčiau nuolat apsistodavo.

„Prasidėjus koronavirusui, dauguma irkluotojų iš to miestelio išvažiavo į namus ir sporto bazė iki balandžio pabaigos yra uždaryta. Lenkijos moterų rinktinei pasirinkus kitą treniruočių vietą, 200 km į pietus nuo ankstesniosios bazės, jų pasiprašėme, kad ir mus priimtų, vyktume kartu. Lenkai sutiko“, – sako R. Petrukanecas.

Kurortinis sezonas Portugalijoje uždarytas, tai mažame viešbutuke su irkluotojais gyvena vos apie 20 žmonių.

„Kol kas esame ramūs: valgyti yra, viešbučio šeimininkas mūsų nežada išvaryti. Dėl tokios neramios situacijos ypač išgyvena mano žmona Ieva ir 10 metų dukrelė Emilija, kurios mane kasdien ragina grįžti į namus“, – sako R. Petrukanecas.

Tiesa, ir grįžęs į Lietuvą jis mažiausiai dvi savaites susitikti su šeima, nes kartu su A.Seja turės laikytis griežto karantino.

Paklaustas, kaip reaguoja į tai, jog į 2021-uosius nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės, Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo rinktinės vyr. treneris atsakė: „Taip ir turėjo būti. Pasirengimas Tokijo olimpinėms žaidynėms buvo sunkus, sąlygos keitėsi kone kiekvieną dieną. Vieną dieną buvau 100 proc. įsitikinęs, kad olimpinės žaidynės įvyks, o netrukus, kai pasaulyje ėmė sparčiai plisti koronavirusas, Tarptautinis olimpinis komitetas priėmė logišką sprendimą žaidynes nukelti. Tą žinią sužinojome jau treniruojantis naujoje vietoje“.

Rinktinės vyr. treneris su savo auklėtiniu nusprendė kelerių metų treniruočių krūvių nemažinti, nenori nubraukti nuoseklaus darbo.

„Olimpinėms žaidynėms rengiamės ne vienerius metus, tai nuoseklus kelerių metų darbas. Turime realizuoti tą, ką padarėme, nepradėti darbo nuo nulio. Pakeičiau pasirengimo programą. Šie metai krūvio apimtimi truputį lengvesni, tik intensyvumas padidėjo. Ar teisingas mano sprendimas, paaiškės kitąmet po olimpinių žaidynių“, – sako R. Petrukanecas.

Tiesa, kol kas nei vienas Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotojas neturi olimpinio kelialapio.

Dėl grįžimo į Lietuvą iš Portugalijos rinktinės treneris kol kas ramus: „Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Lenkijos baidarių ir kanojų irklavimo federacija. Lenkijos moterų rinktinė visą laiką nebus Portugalijoje, kažkada turės grįžti į namus. Lenkai mums pažadėjo, kad, jeigu kas nors, jie mums padės pasiekti bent jau Lenkiją. O iš ten – kaip nors. Vienas mūsų rinktinės sportininkų treniravosi Lenkijoje su jų irkluotojais ir į namus savo mašina grįžo vos prieš kelias dienas. Dabar jis yra saviizoliacijoje.

Manau, kad po 2-3 savaičių viskas išsispręs. Kiekviena karantino savaitė pasaulio ekonomikai neša milžiniškus nuostolius. Kažkoks judėjimo srautas turi atsirasti, šiais laikais užsidaryti savyje – per didelė prabanga.“