Tokijo olimpinės žaidynės pagal išankstinį planą Japonijos sostinėje turėjo būti surengtos liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis.

Tačiau pasaulyje toliau plintat koronaviruso pandemijai situacija keičiasi iš esmės. Nors kurį laiką tvirtino, kad žaidynes rengia vykdyti „pagal planą“, sekmadienio vakarą Th. Bachas viešai pareiškė, kad per 4 artimiausias savaites bus priimtas sprendimas dėl galimų pakeitimų. Ne, žaidynės anot oficialaus pranešimo nukeliamos nebus, tačiau užsiminta, kad jos gali būti perkeltos į vėlesnį laiką. Apie tai jau prakalbo ir Japonijos valdžios pareigūnai.

Remiantis pasaulio žiniasklaida ir iš šaltiniais IOC, realiausias variantas, kad žaidynės turėtų būti nukeltos į 2021-uosius. Apie tai leidžia spręsti ir Kanados bei Australijos olimpinių komitetų veiksmai – abi šios šalys viešai patvirtino, kad jeigu žaidynės vyktų šiemet, jų olimpinės komandos jose nedalyvautų.

Delfi pirmadienio rytą susisiekė su LTOK vadove D. Gudzinevičiūte, anot kurios, IOC šiuo metu sprendžia itin sudėtingus klausimus, o darbas būstinės kabinetuose ir per vaizdo konferencijas tęsiasi „dieną naktį“.

„Patikėkite, niekas žmonių sveikatomis čia tikrai nerizikuos. Dabar yra mestos didžiulės pajėgos sprendžiant, kaip žaidynes įvykdyti nekeliant grėsmės sportininkų ir kitų žmonių sveikatai. Ir galiu atsakingai pareikšti, kad žaidynės tikrai neįvyks, jeigu kažkam grės bent menkiausias pavojus“, – tvirtino D. Gudzinevičiūtė, pati esanti vieną iš IOC narių.

LTOK prezidentė pripažįsta, kad paskutinis T. Bacho pareiškimas leidžia daryti išvadą, jog per artimiausias savaites sulauksime žinios būtent apie žaidynių perkėlimą.

„Mano asmenine nuomone, informacija bus apie žaidynių nukėlimą. Kalba dabar eina ne apie nukėlimą ar nenukėlimą, o apie tai, kuriam laikui renginys bus nukeltas. Žinoma situacija keičiasi valandomis, pasiekia vis nauja informacija. Tačiau klausimas šiuo atveju turėtų būti formuluojamas taip – kuriam laikui bus perkeltos žaidynės?“, – svarstė D. Gudzinevičiūtė.

„Olimpinių žaidynių organizacija prasideda prieš septynerius metus. Įsivaizduokite, koks sudėtingas procesas – perdėlioti visus planus, pristabdyti šį traukinį. Juk tai liečia ne tik tuos 11 tūkst. sportininkų, bet ir daugybę kito personalo. Jau nekalbant apie visą Japonijos liaudį ir kitus žmones, kurie su tuo susiję. LTOK į tai žiūri atsakingai, tačiau mes visiškai pasitikime tarptautiniu olimpiniu komitetu ir elgsimės pagal tai, kokį sprendimą jie priims“, – pridūrė pašnekovė.

Ji pripažįsta, kad dabartinis laikotarpis sportininkams – labai sudėtingas, tačiau jų iš kitų žmonių stengiasi neišskirti.

„Sunku įsivaizduoti, kokią įtaką tai gali turėti sportui iš esmės. Faktas, kad sportininkams, kurių atrankos dabar yra sustabdyos ir nėra kaip treniruotis, šis laikas labai sudėtingas. Bet jis sudėtingas visam pasauliui ir visai žmonijai.

Su visa užuojauta jiems mes padėti nelabai kuo galime. Galiu tik pažadėti, kad iš savo pusės padarysime viską, kad žmonės nesusidurtų su finansinėmis problemomis – mokėsime stipendijas. Jos dar nėra peržiūrėtos ir nebus peržiūrėtos, kol viskas čia vyksta“, – pažymėjo Sidnėjaus olimpinė čempionė.

Paklausta, apie kokį terminą žaidynių perkėlimui galvoja, D. Gudzinevičiūtė susimąstė.

„Čia labai sudėtingas dalykas, bet aš abejoju, kad tas terminas galėtų būti mėnuo. Juk visas pasirengimas truko 7 metus, o dabar per keletą savaičių reikia apsispręsti, kuriam laikui visa tai perkelti. Juk čia daug niuansų – ir bazių parengimas, ir visos kitos rizikos. Juk tas pats koronavirusas dar plinta ir kada jis bus sustabdytas, nežinome – prognozuoti sunku“, – tvirtino ji.

Anot D. Gudzinevičiūtės, panašių pareiškimų į tuos, kuriuos paskelbė Kanada ir Australija, Lietuva daryti nesiruošia.

„Nėra paprasta pasakyti, kodėl jie žengė tokį žingsnį. Aš visiškai pasitikiu tarptautinio olimpinio komiteto sprendimu – kaip jau sakiau, žaidynės tikrai nevyks tuo metu, kai kažkieno sveikatai gali grėsti pavojus. Manau, kad tokie pareiškimai kažkiek skuboti. Ypač žinant, kad darbas vyksta ir galutinis sprendimas bus priimtas dėl visų – nemanau, kad jie būtų reikalingi“, – tvirtino ji.

Primename, kad oficialiame savo laiške Kanados olimpinis komitetas informavo nesiųsiantis savo sportininkų į olimpines žaidynes, jeigu jos nebus perkeltos. Kanados olimpinis ir paralimpinis komitetai reikalauja žaidynes nukelti metams, o jų sprendimas šiemet nebesiųsti savo atletų į Tokiją yra galutinis ir nekeičiamas.

„COVID-19 akivaizdoje mums svarbiausias dalykas yra sveikata. Sprendimas yra sunkus, tačiau šiuo atveju rizikos yra per daug. Ir mums rūpi ne tik sportininkų, bet ir žiūrovų sveikata, dabartinėje situacijoje nematome jokių galimybių rizikuoti dalyvauti varžybose Kanados sporto bendruomenei', – konstatuojama oficialiame išplatintame laiške.

Netrukus tokią pačią poziciją išsakė ir Australija.

Verta pažymėti, kad tokia ryžtinga Kanados pozicija automatiškai griauna ir Tokijo olimpinių žaidynių krepšinio turnyro atrankos sistemą. Birželio pabaigoje turėjo būti surengti keturi atskiri olimpiniai atrankos turnyrai, kuriuose komandos išsiaiškintų, kam atitenka keturi likę bilietai į Tokiją. Vienas iš olimpinių turnyrų turėjo vykti Lietuvoje, o vienas – Kanadoje, kuri atsisako dalyvauti šio sezono olimpinėse veiklose.

FIBA oficialią savo poziciją dėl olimpinių atrankos turnyrų dar turėtų išsakyti, tačiau krepšinio užkulisuose jau kurį laiką sklando neoficialios kalbos, jog šie turnyrai bus atšaukti.

Manoma, kad jiems neįvykus, kelialapiai į žaidynes būtų išdalinti pagal dabartinį FIBA reitingą. Kadangi jame Lietuva užima aukštą 8-ą poziciją, ji turėtų gauti kelialapį į žaidynes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)