Po sekmadienį vykusio neeilinio IOC posėdžio organizacijos prezidentas Thomas Bachas sekmadienį išplatino pranešimą, kuriame atmetė galimybę žaidynes atšaukti, bet patvirtino, jog pakitimų dėl koronaviruso padaryta bus.

Anot jo, per artimiausias keturias savaites turėtų būti priimtas sprendimas dėl galimo žaidynių perkėlimo į vėlesnį laiką. Spėjama, kad iš šių metų liepos 24 – rugpjūčio 9 dienos žaidynės galėtų būti nukeltos į tą patį laiką 2021-aisiais.

Tokio sprendimo reikalavo Brazilijos, Norvegijos ir kitų šalių komitetai, o vėlų sekmadienio vakarą dar ryžtingesnę poziciją išreiškė Kanados olimpinis komitetas.

Oficialiame savo laiške kanadiečiai informavo nesiųsiantys savo sportininkų į olimpines žaidynes, jeigu jos nebus perkeltos. Kanados olimpinis ir paralimpinis komitetai reikalauja žaidynes nukelti metams, o jų sprendimas šiemet nebesiųsti savo atletų į Tokiją yra galutinis ir nekeičiamas.

„COVID-19 akivaizdoje mums svarbiausias dalykas yra sveikata. Sprendimas yra sunkus, tačiau šiuo atveju rizikos yra per daug. Ir mums rūpi ne tik sportininkų, bet ir žiūrovų sveikata, dabartinėje situacijoje nematome jokių galimybių rizikuoti dalyvauti varžybose Kanados sporto bendruomenei', – konstatuojama oficialiame išplatintame laiške.

Pažymėtina, kad netrukus panašią informaciją išplatino ir Austraijos olimpinis komitetas, paraginęs savo atletus galvoti ne apie 2020-ųjų, o apie 2021-ųjų olimpines žaidynes. Australų nuomone, šiemet pagrindinės sporto varžybos Tokijuje vykti negali dėl pernelyg didelės grėsmės žmonių sveikatai.


Primename, kad tokia ryžtinga Kanados pozicija automatiškai griauna ir Tokijo olimpinių žaidynių krepšinio turnyro atrankos sistemą.

Birželio pabaigoje turėjo būti surengti keturi atskiri olimpiniai atrankos turnyrai, kuriame komandos išsiaiškintų, kam atitenka keturi likę bilietai į Tokiją. Vienas iš olimpinių turnyrų turėjo vykti Lietuvoje, o vienas – Kanadoje, kuri atsisako dalyvauti šio sezono olimpinėse veiklose.

FIBA oficialią savo poziciją dėl olimpinių atrankos turnyrų dar turėtų išsakyti. Manoma, kad jiems neįvykus, kelialapiai į žaidynes būtų išdalinti pagal dabartinį FIBA reitingą. Kadangi jame Lietuva užima aukštą 8-ą poziciją, mūsų šalies komanda turėtų gauti kelialapį į žaidynes.

Iki šiol ne pagal planą olimpinės žaidynės vyko tik per karus – jos buvo atšauktos 1916, 1940 ir 1944 metais. 1976, 1980 ir 1984 metais olimpiadas trikdė protestai, tačiau olimpinių žaidynių kalendoriaus jie nepakeitė.

„Sunkus, bet teisingas sprendimas. Atletai gali palaukti, sporto renginiai gali palaukti. Tai yra daugiau nei sportas“, – savo šalies komiteto sprendimą komentavo kanadiečių tenisininkas Vasekas Pospisilas.


„Lyderystėje visuomet reikia priimti nelengvus sprendimus. Bet kitos išeities susidariusioje situacijoje aš nemačiau. Po šių įtampos kupinų savaičių atletams palengvės, dabar visi galės susitelkti ties savo sveikata, gyvenimu ir tuo, kas yra svarbu šią akimirką“, – padėti vertino ir kanadiečių olimpietis, kalnų dviratininkas Geoffas Kabushas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)