Graikė K. Stefanidi, laimėjusi auksą 2017 metų pasaulio čempionate Londone, yra viena iš daugelio sportininkių, sureagavusių į IOC antradienį paviešintą poziciją – organizacija visiškai remia Tokijo olimpinių žaidynių vykdymą kaip suplanuota.

„Likus daugiau nei keturiems mėnesiams iki žaidynių nėra jokio poreikio priimti drastiškus sprendimus. Bet kokios spekuliacijos šiuo momentu yra nepriimtinos, – teigiama IOC pranešime spaudai. – IOC drąsina visus atletus tęsti pasirengimą olimpiadai taip, kaip jie gali geriausiai“.

K. Stefanidi socialiniuose tinkluose piktinosi: „Kalba sukasi ne apie tai, kaip viskas vyks po keturių mėnesių. Kalba sukasi apie tai, kokia padėtis dabar. IOC nori, kad mes rizikuotume savo sveikata, mūsų šeimų sveikata ir visuomenės sveikata ir kasdien treniruotumėmės? Jūs statote mus į pavojų dabar, šiandien, o ne po keturių mėnesių“.

Pasaulio septynkovės čempionė K. Johnson-Thompson išskyrė sumišimą, kuris dabartinėje situacijoje supa sportininkus. Ji teigia, kad IOC ir šalių vyriausybių informacija iš esmės prieštarauja viena kitai.

Daugiakovininkė yra priversta grįžti į Didžiąją Britaniją iš treniruočių bazės Prancūzijoje, kuri šiuo metu uždaryta. „Stengiamės sekti informaciją, tačiau IOC ir vietinių valdžios organų informacija nesutampa.

IOC ragina tęsti pasirengimą, tačiau vietos organai liepia izoliuotis namie, kai visi stadionai, sporto klubai ir viešos vietos yra uždaromos. Jaučiu įtampą, kad turiu treniruotis, o šiuo metu ši rutina yra tiesiog neįmanoma.

Man pasisekė, nes aplinkybės lėmė, kad esu sveika, remiama ir jau turiu bilietą į olimpiadą. Tačiau šiuo momentu sunku galvoti apie sezoną, kai viskas taip pasikeitė išskyrus olimpiados datas“.

IOC teigia, kad 57 proc. atletų jau įvykdė kvalifikaciją į olimpiadą, o likusiems 43 proc. bus sudarytos visos įmanomos sąlygos, kad būtų įvykdyta atranka.

„Tai yra išskirtinė situacija, kuri reikalauja išskirtinių sprendimų. IOC ieško būdų, kaip sušvelninti koronaviruso iššauktos situacijos neigiamą įtaką sportininkams ir kartu apsaugoti jų sveikatą. Nė vienas sprendimas šioje situacijoje nebus idealus, todėl tikimės atletų solidarumo ir atsakomybės“, – taip Tarptautinis olimpinis komitetas sureagavo į atletų prieštaravimus.

Tokijo olimpiada numatyta vykdyti liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis, o Paralimpiada – rugpjūčio 25 – rugsėjo 6 dienomis.

Olimpinės žaidynės niekada nebuvo atšauktos nuo 1944 metų, kuomet pagrindinė priežastis buvo Antrasis pasaulinis karas.


Savo ruožtu IOC vadovas Thomas Bachas penktadienį pareiškė, kad organizacija „svarsto įvairius scenarijus“ dėl Tokijo olimpinių žaidynių, bet išlaiko optimizmą, kad olimpiadą bus galima surengti kaip planuota, nepaisant koronaviruso pandemijos.

„Žinoma, svarstome įvairius scenarijus, bet mes skiriamės nuo daugelio kitų sporto organizacijų ar profesionalių lygų tuo, kad iki Žaidynių liko keturi su puse mėnesio“, – sakė Th. Bachas leidiniui „The New York Times“.

Tuo metu olimpinė ugnis jau yra atskraidinta į Tokiją, planuojama, kad ji pradės kelionę po Japoniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)