Olimpinę ugnį, naudodamasi įgaubto veidrodžio atspindėtais Saulės spinduliais, įžiebė senovės graikų žyne apsirengusi aktorė.

Dabar deglas su olimpine ugnimi bus nešamas per Graikiją, o kovo 19 dieną turi būti perduotas Tokijo žaidynių organizatoriams.

„Šiandien prasideda olimpinės liepsnos kelionė į Japoniją“, – sakė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas.

„Kai, praėjus 56 metams, liepsna sugrįš į Tokiją, viltis apšvies savo kelią visoje šalyje“, – pridūrė jis.

Pastarąjį kartą Japonija vasaros Olimpines žaidynes, taip pat įvykusias Tokijuje, organizavo 1964 metais.

Dabar šalis siekia per 2020-ųjų žaidynes parodyti pasauliui, kad ji atgavo kūrybinę nuojautą ir novatorišką energiją, taip pat pademonstruoti pažangą atstatant Fukušimos regioną, 2011 metais nukentėjusį nuo žemės drebėjimo ir cunamio.

„Japonija parodys savo radikalias naujoves ir beribę kūrybinę energiją tvarumo, technologijų ir į žmogų orientuoto augimo srityse“, – pažymėjo Th. Bachas.

„Olimpinės žaidynės... vėl bus vilties ir pasitikėjimo simbolis visiems japonams“, – teigė TOK vadovas.

Tačiau koronavirusui trikdant sporto pasaulį, vis dažniau kyla abejonių, ar Olimpines žaidynes pavyks surengti pagal grafiką – nuo liepos 24 dienos iki rugpjūčio 9-osios.

Organizatoriai tvirtina, kad žaidynės vyks kaip ir planuojama, o TOK pabrėžė, jog apie renginių atšaukimą ar atidėjimą dar nekalbama.

TOK pažadėjo glaudžiai koordinuoti veiksmus su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), protrūkį oficialiai paskelbusia pandemija.

Graikijoje olimpinės ugnies deglą neš 600 bėgikų, įveiksiančių 3 500 km ir 842 jūrmylių atstumą ir perdavinėsiančių estafetę 37 miestuose ir 15 archeologinių vietovių.

Deglui pasiekus Japoniją, tolesnė estafetė prasidės Fukušimoje ir keliaus maršrutais, kurie galiausiai atves į sostinę.

Pirmoji fakelą nešė Graikijos šaudymo olimpinė čempionė Anna Korakaki, tapusi pirmąja moterimi, kuriai atiteko šis vaidmuo.

Iš jos estafetę perėmė Mizuki Noguchi, iškovojusi aukso medalį per moterų maratoną 2004-ųjų Atėnų olimpinėse žaidynėse.

Holivudo aktorius Gerardas Butleris bus vienas iš bėgikų, nešiančių deglą, kai jis pasieks Spartą. G. Butleris vaidino Senovės Spartos karalių Leonidą 2007-ųjų epe „300“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)