Kaip skelbia Lietuvos lengvosios atletikos federacija, moterų šuolių į aukštį čempionės titulą prarado Airinė Palšytė.

27-erių šuolininkę, niekaip iki galo neatsigaunančią po birželį patirtos traumos, nukonkuravo Urtė Baikštytė.

Geriausiu savo bandymu A. Palšytė įveikė į 180 cm aukštį iškeltą kartelę, o nugalėtoja tapusi U. Baikštytė įveikė 186 cm. Airinė šioje lengvosios atletikos rungtyje Lietuvoje nebuvo įveikta nuo 2011-ųjų.

„Tikslo prieš žiemą neturėjome, nes pasiruošimas buvo tikrai sunkus dėl traumų, negalėjau pilnai treniruotis. Praeitą savaitgalį peršokau 186 cm ir pajutau, kad pataisiusi tam tikras technines detales galiu šokti. Džiaugiuosi, kad šiandien įveikiau 186 cm, bet vasarą reikės šokti virš 190 cm“, – Europos čempionato normatyvo tikisi U. Baikštytė.

Živilė Baikštytė

Tuo tarpu A.Palšytė žiemą baigia geriausią rezultatą pasiekusi komercinėse varžybose Vokietijoje – ten ji įveikė 192 cm. Prieš metus sportininkė pasidabino Europos čempionato bronza, tačiau birželį patirtos traumos pasekmes ji jaučia dar ir dabar.

„Pirmasis sezono startas buvo tokio lygio, kur galvojau „na va, pagaliau virš 190“. Labai sunkiai sekėsi „kaparotis“ iš 180-185 cm tiek vasaros eigoje, tiek vėliau pasiruošimo periode. Bet kai įveikiau 192 cm, tai šiuo metu atrodo, kad viskas sezone klostėsi šiek tiek ne taip. Koja lyg ir atsistatė, bet lenda kitų skausmelių. Toks yra sportas ir negali kažko kaltinti bei ieškoti kažkokių pasiteisinimų“, – žiemos startus įvertino A. Palšytė.

Šuolininkė prisipažįsta, kad kol kas didžiausias galvos skausmas yra šlubuojanti technika. Dėl to Klaipėdoje varžybas ji buvo priversta palikti su sau neįprastu rezultatu.

„Šiandien koją pakišo šiokie tokie techniniai niuansai. Nepasakyčiau, kad šuoliai buvo blogi. Urtė po varžybų priėjusi sakė „kaip nepatogiai jaučiuosi, esi visa galva geresnė“. Aš taip savęs nestatau, sektoriuje esame visos lygios, šiandien laimėjo ji ir už ją džiaugiuosi. Man nepasisekė, atrodė, kad virš kartelės kilau, bet dėl atsispyrimo vietos ir padėties „nusinešdavau“ kartelę“, – aiškino A. Palšytė.

Kiek anksčiau vasarį A. Palšytė dalyvavo varžybose Slovakijoje ir užėmė tik 9 vietą tarp 11 dalyvių. Tąsyk ji peršoko 185 cm.

Analogišką vyrų rungtį laimėjo Adrijus Glebauskas – į Tokijo olimpines žaidynes besitaikantis kaunietis peršoko 224 cm. Aukštą lygį iki pat sezono pabaigos išlaikę 60 m rungtyje triumfavęs Gediminas Truskauskas (6,80 sek.), tuo tarpu rutulio stūmime konkurencijos nesulaukė Ieva Zarankaitė – uteniškė įrankį nustūmė 16,63 m.

„Pasirodymą vertinu visai neblogai, žinoma, norėjosi stumti geriau. Rutulys nėra mano pagrindinė rungtis, džiaugiuosi rezultatu, nes visą sezoną stumdžiau virš 16 metrų – labai džiugu, – sakė I.Zarankaitė. – Kas sutrukdė šiandien pasiekti 17 metrų?

Turbūt buvau išsikėlusi per didelius tikslus ir tas truputį pakišo koją – buvau nusiteikusi stumti daug daugiau, bet būna, kad susijaudini ir pamiršti techninius aspektus.“

Jau kovą lengvaatletė vyks į treniruočių stovyklą, kur ji visą dėmesį sutelks į jai pagrindinę disko metimo rungtį.

„Laukiu disko sezono, nes jei rutulio stūmime rezultatai taip pakilo, įdomu pažiūrėti, kokie jie bus disko metime. Kovo mėnesį išvažiuojame į treniruočių stovyklą Portugalijoje, ten bus pagrindinis darbas.

Vėliau prasidės varžybų sezonas ir tikėsimės, kad su kiekvienomis varžybomis, kaip ir rutulio stūmime, gerinsim ir gerinsim rezultatą“, – vylėsi mamos Vitos Zarankienės treniruojama atletė.

Bene sėkmingiausiai pirmenybėse pasirodė Simas Bertašius, 1500 m rungtyje pagerinęs 39-erius metus gyvavusį Lietuvos čempionatų rekordą – 3 min. 43,25 sek.

Nuo pernai Liuksemburge pasiekto šalies rekordo Juozapo Garalevičiaus auklėtinis atsiliko nedaug – tik 0,42 sek. Be to, šis rezultatas į S.Bertašiaus Tokijo olimpinių žaidynių atrankos taupyklę atnešė 1152 taškus, o tai yra antras geriausias sportininko rezultatas atrankos periode.

Simas Bertašius

„Tokių tikslų (pagerinti rekordą – lengvoji.lt) niekada neturiu, kaip treneris sako, visada reikia spręsti bėgant ir žiūrėti į savijautą – prieš startą planuoti mažų mažiausiai kvaila“, – komentavo S. Bertašius.

Įdomu tai, kad tokį rezultatą Vilniaus „Cosma“ atstovas pasiekė neturėjęs nė vienos treniruotės manieže: Vilniuje tebesitęsia maniežo rekonstrukcijos darbai.

„Dar po LLAF taurės varžybų sakiau, kad sunku priprasti prie maniežo posūkių, tada buvo pirmasis startas, o dabar trečiasis. Galbūt po truputį priprantu prie tų posūkių, jaučiuosi stabiliau. Optimistiškai nuteikia tai, kad Lietuvos manieže prabėgau beveik savo asmeniniam laikui, tad kitą savaitę komercinėse varžybose Serbijoje galiu tikėtis aukštesnio rezultato“, – sakė S. Bertašius.

Intrigą kėlė moterų 400 m rungtis – čia dalyvavo abi pajėgiausios šios distancijos lietuvės, besitaikančios į Tokijo žaidynes.

Lietuvos čempione tapo Modesta Morauskaitė (54,45 sek.), aplenkusi Europos čempionato finalininkę Agnę Šerkšnienę (55,36 sek.).

„Ši pergalė yra viena saldžiausių. Buvau nusiteikusi labai rimtai, nes žinojau, kad Agnė yra labai rimta varžovė ir net nesvarbu, ar ji atsigavinėja po traumos, ar ne. Jos patirtis ir aukštas meistriškumas visada pasireiškia varžybose. Bėgau kaip nuo vilkų gaujos, buvo be galo daug įtampos, bet tikrai labai smagu ir džiaugiuosi, kad pavyko išplėšti pergalę“, – džiaugėsi M. Morauskaitė.

Ispanijoje besitreniruojančiai bėgikei Lietuvos maniežai dėl staigių posūkių visada tampa iššūkiu – čia rezultatai suprastėja kone sekunde.

„Vienintelis maniežas, kuris yra ganėtinai tinkamas bėgti greitai, yra Panevėžyje, bet jame nevyksta nei Lietuvos čempionatai, nei LLAF taurės varžybos, tad sunku pagerinti uždarų patalpų rekordus“, – teigė M. Morauskaitė.

Šeštadienį intrigos uostamiestyje taip pat netrūks: čempionate varžysis trišuolininkė Dovilė Kilty, vėl bėgs S. Bertašius ir į aukštus rezultatus taikysis ėjikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)