Apie šią dvikovą daug ką galima buvo sužinoti iš lažybų skaičių. J. Douglo šansai prieš Geležinį Mike'ą buvo vertinami 1:42. Kai kurie Las Vegaso kazino apskritai nesiėmė statymų šioje dvikovoje. Viskas čia buvo aišku kaip ant delno.

„Buster“ pravarde žinomas boksininkas, Niekas iš Kolambuso, savo ringo karjeroje turėjo jau keturis pralaimėjimus. Jis buvo laikomas per tingus treniruotis ir nepastovus, tačiau puikus varžovas garsiems sportininkams per treniruotes.

Kai pamačiau, kad jis ieško savo dantų apsaugos, jau supratau, kokią žalą jam padarė mano smūgiai. Tai buvo mano vakaras, didžiausia sensacija bokso istorijoje ir gal net sporte apskritai.
Jamesas Douglas

O stoti ringe jis turėjo prie Geležinį Mike'ą Tysoną, pasaulio sunkaus svorio čempioną, Buldozerį iš Bruklino.

Prieš šią kovą M. Tysonas profesionaliame ringe nė karto nepralaimėjo – 33 iš 37 savo kovų jis baigė anksčiau laiko. Sukryžiuoti pirštines su J. Douglu jam reiškė tik apšilimą prieš superdvikovas su kitomis bokso žvaigždėmis.

Tačiau Tokijuje žiūrovai išvydo vieną didžiausių staigmenų bokso istorijoje. 10-ame raunde J. Douglas pasiuntė neįveikiamą M. Tysoną į nokautą.

Čempionas ropojo po ringą ant keturių, mėgino dantų apsaugą įsidėti į burną, stojosi, tačiau teisėjas Octavio Meyranas suskaičiavo iki 10 ir paskelbė, kad kova baigta. J. Douglas iškėlė rankas į viršų.

Naujasis pasaulio čempionas neslėpė ašarų ir per mikrofoną pasakė, kad jėgų reikiamu momentu jam suteikė jo mama. Pastaroji iki dvikovos likus 23 dienomis patyrė širdies smūgį ir mirė būdama 47 metų amžiaus.

Negana to, prieš dvikovą boksininko žmona pareiškė, kad nori skirtis. Likimo smūgių talžomas tuomet 29-erių J. Douglas išskrido į Tokijų.

JAV ši dvikova nekėlė jokio susidomėjimo, todėl M. Tysono vadybininkas Donas Kingas ieškojo tam tinkamos vietos užsienyje ir rado ją Japonijos sostinėje.

Tokijuje viskas sukosi apie Geležinį Mike'ą. „Mane glumino, kad spaudos konferencijoje M. Tysoną klausinėjo apie 300 žurnalistų, o kai atėjo eilė man, patalpoje buvo likę vos penki iš jų“, – prisiminė J. Douglas.

Nepaisydamas visko, iššūkį čempionui metęs boksininkas tikėjo savo šansais. Likus 3 dienoms iki kovos, jis dar susirgo gripu, tačiau atsisakyti lipti į ringą nė neketino.

Čempionas ir jo palyda tryško pasitikėjimu – atsisakė net paimti ledo prie ringo. Ir vėliau pasigailėjo.

Po taiklaus J. Douglo smūgio užtino kairė M. Tysono akis. Tačiau net ir su ribotu matymu, čempionas aštunto raundo pabaigoje sugebėjo pasiųsti varžovą į nokdauną. Jamesas po 9 sek. buvo pasirengęs kovoti toliau.

Lemiamu tapo dešimtas raundas, kuriame įspūdinga smūgių kombinacija leido J. Douglui nokautuoti M. Tysoną.

„Kai pamačiau, kad jis ieško savo dantų apsaugos, jau supratau, kokią žalą jam padarė mano smūgiai. Tai buvo mano vakaras, didžiausia sensacija bokso istorijoje ir gal net sporte apskritai“, – kalbėjo J. Douglas.

Tuo kova nesibaigė – Donas Kingas ant stalo tėškė protestą. Anot vadybininko, teisėjas pernelyg uždelsė pradėdamas skaičiuoti, kai J. Douglas buvo nokdaune. Organizatoriai po svarstymo protestą atmetė.

Jamesas Douglas ir Mike'as Tysonas

M. Tysono nenugalimumo mitas buvo sugriautas. Nuo tada jo karjera ritosi žemyn. Praėjus metams jis buvo apkaltintas išprievartavimu ir nuteistas. Boksininkas 4 metus praleido kalėjime.

Po išėjimo į laisvę jis susigrąžino čempiono diržus pagal WBC ir WBA versijas, tačiau ilgai planuotoje dvikovoje su Evanderiu Holyfieldu patyrė fiasko. Daugiau niekada jis netapo pasaulio čempionu.

Revanšinėje dvikovoje su E. Holyfieldu Geležinis Mike'as buvo dar toliau nuo nugalėtojo vardo ir į istoriją įrašė dar vieną gėdingą momentą – nukando varžovui ausies galiuką. Tai lėmė ilgą jo diskvalifikaciją.

Įdomu, kad E. Holyfieldas taip pat suvaidino atitinkamą vaidmenį J. Douglo karjeroje. Abu sunkiasvoriai 1990 metų spalio 25 dieną susigrūmė Las Vegase. J. Douglas čia neturėjo šansų, aštuntame raunde buvo pasiųstas į nokautą. Tačiau į savo banko sąskaitą įsidėjo 24 mln. JAV dolerių.

Vos 8 mėnesius titulu pasidžiaugęs J. Douglas išgyveno krizę gyvenime, priaugo svorio iki 200 kg, o 1994 metais po priepuolio tris dienas gulėjo komoje.

„Visi galvojo, kad aš mirštu“, – sakė boksininkas. Vis dėlto, jis atsistojo ant kojų, grįžo į ringą ir net iškovojo pergalių. Tačiau nė viena tiek nesupurtė bokso pasaulio kaip toji, prieš 30 metų Tokijuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)