„Super Bowl“ jau seniai nebėra tik sporto renginys. Įspūdingas žmonių skaičius šią dieną visame pasaulyje su nekantrumu lauks garsiausių muzikantų pasirodymų ir milijonus kainuojančių reklamų transliacijų. Negana to, NFL supertaurės mačo stebėtojai per šį sporto įvykį suvalgys tonas maisto, o lažybų statymai dėl nugalėtojo sieks milijardus.

Tai šou, kurio metu koncertuoja didžiausios muzikos pasaulio žvaigždės, transliuojamos geriausios reklamos, o renginį stebi net ir tie, kuriems amerikietiškas futbolas nebūtinai yra labai įdomus.

Renginio mastą puikiai iliustruoja varžybų transliacijos žiūrimumas. Tarp 20 žiūrimiausių visų laikų JAV transliacijų yra net 19 „Super Bowl“ mačų. Pernai metų finalą stebėjo beveik 100 milijonų žiūrovų (98,2 mln.).

Tai yra tikrai labai įdomus, atletiškas, strategiškas sportas, todėl jį pamatę žmonės tikrai užsikabina, jei neatbaido nežinomos taisyklės.
Dovydas Dubinka

„Super Bowl“ amerikiečiams beveik prilygsta Padėkos dienai – bent jau suvartojamo maisto prasme. Skaičiuojama, kad per šį renginį amerikiečiai suvalgo daugiau nei milijardą vištienos sparnelių, apie 13 tūkst. tonų bulvių traškučių ir suvartoja apie 4 tonas gvakamolės padažo.

NFL entuziastas, vienas iš amerikietiško futbolo komandos Lietuvoje „Kaunas Dukes“ įkūrėjų Mindaugas Kariniauskas spėja, kad pergalę turėtų iškovoti „Chiefs“ ekipa.

– Kodėl verta naktį keltis ir stebėti žiūrimiausią JAV sporto renginį?

– Tai turėtų būti labai įdomios rungtynės, kadangi net ir puiki gynyba vargu ar sugebės sustabdyti Patricko Mahomes‘o vedamą „Chiefs“ puolimą, o tai reikš ir papildomas „49ers“ pastangas neatsilikti nuo varžovų.

Todėl aš tikėčiausi rezultatyvių rungtynių ir „Chiefs“ komandos pergalės.

Patrick Mahomes

Juokaujant galima pasakyti, kad „Super Bowl“ metu vyksta ir „reklamų Super Bowl“. Šio renginio transliacijos metu 30 sekundžių reklamos laiko kaina gali siekti ir daugiau nei 5,5 milijono dolerių. Todėl „Super Bowl“ metu galim pamatyti įdomiausias ir išskirtiniausias reklamas.

Na, o ilgosios pertraukos metu vėlgi vyksta vienas laukiamiausių metų muzikos pasirodymų. Šiais metais Majamio stadione pasirodys Shakira ir Jennifer Lopez.

– Gal „Kaunas Dukes“ kartu visa komanda ruošiasi stebėti mūšį?

– Šie metai bus pirmieji, kai kartu su komanda ruošiamės stebėti rungtynes savo partnerių bare. Prisijungti kviečiami yra visi norintys, mūsų komandos nariai pasiruošę paaiškinti visus neaiškumus. Tikimės, kad toks kasmetinis „Super Bowl“ stebėjimas kartu ir taps gražia tradicija.

– Jūsų manymu, ar amerikietiško futbolo bendruomenė Lietuvoje auga? Kas lemia tendencijas?

– Taip, manau, kad bendruomenė auga. Tai yra tikrai labai įdomus, atletiškas, strategiškas sportas, todėl jį pamatę žmonės tikrai užsikabina, jei neatbaido nežinomos taisyklės.

Prie bendruomenės augimo prisideda ir feisbuko grupė „NFL Lietuva“, kur dalinamasi sporto aktualijomis bei yra kuriama NFL Lietuva tinklalaidė.

Na, o galiausiai prie bendruomenės augimo prisideda ir mūsų bei Vilniaus klubai, tai yra geriausia proga iš arti pamatyti, kaip šis sportas atrodo ir netgi išbandyti jį gyvai atėjus į treniruotes.

– Su kokiais sunkumais susiduriate besirengdami sezonui, koks dabar pasiruošimo etapas?

– Šiuo metu esame pasirengiamajame etape, tik pora savaičių kaip treniruojamės po pertraukos, po praėjusio sezono. Tai yra puiki galimybė naujokams ateiti į treniruotes ir išbandyti šį sportą.

Kol kas neturime iš anksto patvirtinto dalyvavimo lygoje pavasario, vasaros laikotarpiui, tai sukuria sunkumų neturint konkretumo rengiantis pirmosioms varžyboms.

Tačiau šiuo klausimu dirbame ir ieškome galimybių dalyvauti tarptautinėje lygoje. Be rungtynių pirmoje sezono pusėje bet kokiu atveju tikrai neliksime.

– Kaip ieškote žaidėjų komandai? Kokio tipo žmonėms tinka šis sportas? Iš kokių sporto šakų atletams lengviausia perprasti amerikietiško futbolo subtilybes?

– Potencialūs žaidėjai apie mus sužino įvairiai. Vieni iš draugų ir draugai paskatina juos prisijungti. Kiti per socialinius tinklus, matydami rungtynes. Taip pat dalyvaujame įvairiuose renginiuose, pavyzdžiui, Laisvės piknikas, kur žmonės taip pat turi galimybę su mumis susipažinti ir išsiklausinėti visko apie treniruotes ir viską, kas juos domina apie amerikietišką futbolą.

Šis sportas yra puikus ir tuo, kad bet kokio kūno sudėjimo ir bet kokių fizinių duomenų žmogus gali atrasti savo poziciją. Reikia ir aukštų, ir žemų, ir atletiškų, ir sveriančių 120 kg. Yra nusistovėjusi stigma, kad jei esi apkūnesnis, esi netinkamas sportui.

Amerikietiškas futbolas šį nusistatymą keičia, nes dideli ir sunkūs žaidėjai atlieka vieną svarbiausių darbų aikštelėje.

– Pats Lietuvoje jau ne pirmi metai žaidžiate, buriate komandą, kas jus motyvuoja?

– Buvo smagu su draugais pradėti kažką nuo visiško nulio. Ir matymas, kaip komanda auga, tai motyvuoja dar labiau. 2016 metų pavasarį pradėjome treniruotes turėdami vos kelis asmeninius kamuolius, o dabar esame pilna ekipuota komanda, kuri dalyvauja tarptautinėse lygose.

Norime prisidėti ne tik prie mūsų komandos, bet viso amerikietiško futbolo kaip sporto, ir kaip kultūros augimo Lietuvoje.

Amerikietiško futbolo komanda "Kaunas Dukes"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)