Estafetės komandoje bėgo olimpietė Eglė Balčiūnaitė, Benediktas Mickus, Loreta Kančytė ir Europos čempionato finalininkas Simas Bertašius. 6,225 km nuotolį jie įveikė per 18 min. 47 sek. Lietuvos ekipą vos dviem sekundėmis pranoko švedai, kurių sudėtyje net du Europos čempionato prizininkai 800 m rungtyje – Andreas Krameris bei Lovisa Lindh.

„Tai mano pirmas kartas Europos kroso čempionate. Praeityje ne kartą buvau pagalvojusi, kad būtų smagu nuvykti į tokį čempionatą ir išbandyti savo jėgas. Be abejo, tai yra iššūkis. Visų pirma, tai ne mano rungtis, nes reikėjo bėgti dvigubai daugiau. Be to, nežinau, kiek kartų sudėtingiau bėgti ta trasa, kuri buvo Lisabonoje – ji labai kalnuota, aštrūs posūkiai, žolė, purvynai“, – teigė tokių varžybų debiutantė E. Balčiūnaitė.

Tačiau atstovavimas Lietuvai šiame čempionate 2008 metų olimpinių žaidynių ir 2017-ųjų pasaulio čempionato pusfinalininkei paliko tik geriausias emocijas.

„Patys geriausi įspūdžiai. Visada mėgau komandinį bėgimą ir mūsų komanda pasirodė tikrai gerai. Treneris Mindaugas Krakys sustatė mūsų estafetę ir idealiau turbūt negalėjo būti, nors esame visiškai skirtingų distancijų atstovai. Dabar tokios emocijos, kad norėčiau ir vėl prabėgti!“, – galimybe džiaugėsi E. Balčiūnaitė.

Lyderio statusą pateisino praėjusių metų Europos čempionate 6 vietą 1500 rungtyje užėmęs S.Bertašius. Tarp visų ketvirto estafetės etapo dalyvių jo laikas buvo antras.

„Su komanda bėgti visą laiką smagu. Žinoma, jaučiau šiek tiek spaudimą, nes kitiems komandos draugams 1500 m nėra pagrindinė distancija. Jaučiau spaudimą, nes neturėjau teisės nuvilti. Bėgti buvo tikrai smagu, mačiau daug pažįstamų veidų, tų pačių varžovų, su kuriais dalyvauju įvairiuose čempionatuose. Nesinorėjo nuo jų atsilikti, – sakė S. Bertašius. – Kroso čempionatas man jau trečias, prieš tai dalyvavau individualiose rungtyse. Trasos kiekvienais metais labai skiriasi. Šiais metais trasa kalnuota, techniška, todėl įspūdį šis čempionatas paliko tikrai gerą. Devinta vieta visai gera, tikrai džiaugiuosi.“

Auksą iškovojo Didžiosios Britanijos komanda (S. McDonald, J. McMurray, A. Bell ir J. Davies), distanciją įveikę per 17 min. 55 sek. Sidabras iškeliavo į Baltarusiją, bronza – į Prancūziją. Latvių ekipa finišavo 12-ta.

Vienintelis individualioje rungtyje tarp suaugusiųjų startavęs lietuvis buvo maratonininkas Remigijus Kančys. Prieš kiek daugiau nei mėnesį Frankfurto maratone bėgikas pagerino asmeninį rekordą, finišavęs 11-as – 2 val. 12 min. 50 sek. Europos kroso čempionate jis bėgo 10,225 km distanciją ir užėmė 69 vietą (33 min. 25 sek.).

„Labai džiaugiuosi, kad teko dalyvauti su puikia Lietuvos komanda – tai buvo tikra komanda. Tuo tarpu varžybos buvo tikrai labai sunkios. Gal ir nuskambės kaip pasiteisinimas, bet dar trūksta atsigavimo po viso sezono. Bet kokiu atveju džiaugiuosi uždaręs savo sezoną atstovaudamas Lietuvai Europos kroso čempionate“, – teigė R. Kančys.

Merginų iki 23 metų grupėje tarp 61 vienos sportininkės 20-a finišavo Eglė Morenaitė. 6,225 km ji įveikė per 22 min. 14 sek. Kamilė Vaidžiulytė buvo 51-a, Auksė Linkutė – 53-ia, o Gintarė Juknytė – 58-a.

Jaunimo iki 20 metų varžybose startavo 106 vaikinai bei 93 merginos. Giedrius Valinčius užėmė 54 vietą (6,225 km – per 20 min. 2 sek.), Greta Kariniauskaitė 40-ą (4,225 km – per 15 min. 17 sek.), Dominyka Petraškaitė – 79-ą, Marija Jekabsone – 90-ą.

„Individualiai išskirčiau Eglės Morenaitės startą. Ji antrus metus iš eilės pateko į Top-20, tarp Europos geriausių kroso bėgių ji yra dvidešimtuke. Eglei gal nebuvo paranki ši trasa, kuri buvo sudėtinga, kalnuota, galbūt bėgimą reikėjo pradėti dar ramiau. Jai priimtinesnės tradicinės trasos, kurios būna Amerikoje, lygesnės, kada bėgama žole“, – sakė komandos vadovas Mindaugas Krakys.

Lengvosios atletikos specialistas taip pat išskyrė du jaunimo grupės atstovus – Gretą Kariniauskaitę ir Giedrių Valinčių.

„Antras geriausias pasirodymas asmeniškai būtų jaunimo grupėje bėgusios Gretos Kariniauskaitės. Iš Šiaulių kilusi Justino Beržanskio auklėtinė sugebėjo iš 60 vietos palaipsniui pakilti iki 40-osios. Tai geriausias pasiekimas jaunimo amžiaus grupėje apskritai. Norėčiau paminėti ir Giedrių Valinčių – jaunimo amžiaus grupėje jis irgi užėmė aukščiausią poziciją“, – vardijo M. Krakys.

Europos kroso bėgimo čempionatai vykdomi kasmet nuo 1994-ųjų. Juose yra bėgę būrys Lietuvos olimpiečių – Stefanija Statkuvienė, Inga Juodeškienė, Živilė Balčiūnaitė, Valdas Dopolskas, E.Balčiūnaitė bei R.Kančys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją