„Galiausiai, už apgaules, melą ir neapsakomų apimčių sukčiavimą nubausta visu įkarščiu“, – sužinojęs WADA verdiktą – skirti Rusijai naują ketverių metų draudimą dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, įskaitant olimpines žaidynes, teigė G. Rodčenkovas.

Buvęs Maskvos laboratorijos direktorius perspėjo, kad „dar yra ką veikti“.

Jis teigė, kad tie, kurie įsivėlę į dopingo skandalą, „turėtų būti baudžiami atgaline data“.

„Dopingu susitepę atletai nedirba po vieną. Yra medikai, treneriai, vadovai, kurie tiekė jiems draudžiamas medžiagas, patarė, informavo ir saugojo juos.

Valstybės kontroliuotoje dopingo skatinimo sistemoje yra šalies remiamų ir ginamų apgavikų įskaitant valdžios pareigūnus, liudytojus, kurie prisiekę melavo ir klastojo įrodymus.

Šie asmenys yra kriminaliniai nusikaltėliai“, – rėžė G. Rodčenkovas.

Jis taip pat paragino „iš naujo įvertinti ir peržiūrėti“ 2012-ųjų Londono ir 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių rezultatus pagal naujausias aktualijas.

„Mes turime tik keletą mėnesių iš naujo išanalizuoti Londono olimpinių žaidynių rezultatus, nes pagal WADA taisykles, peržiūrai turime tik aštuonerius metus“, – teigė buvęs RUSADA vadas.

Primename, kad Šveicarijoje WADA pirmadienį nusprendė skirti Rusijai naują ketverių metų draudimą dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, įskaitant olimpines žaidynes.

WADA vykdomasis komitetas pritarė savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

„Pilnam rekomendacijų sąrašui buvo vienbalsiai pritarta“, – nurodė WADA atstovas Jamesas Fitzgeraldas.

Dėl tokios griežtos bausmės rusų sportininkams iškyla grėsmė praleisti kitų metų Tokijo olimpines žaidynes ir 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes. Rusijos sportininkai dar turės galimybę varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse su neutralia vėliava, tačiau tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

Paties G. Rodčenkovo buvimo vieta nežinoma – jis saugomas pagal JAV liudytojų apsaugos programą. G. Rodčenkovas 2016 m. prisipažino sukūręs šalyje dopingo sistemą, įtraukusią pusę Rusijos olimpinių prizininkų.

Didžiausioje visų laikų dopingo byloje G. Rodčenkovas buvo ne vienintelis liudytojas, bet viešai lieka neįvardinta nė viena kita pavardė.

Valstybinės dopingo sistemos architektui teisininkus rekomendavo priešinga kryptimi – į Maskvą – pabėgusio buvusio JAV žvalgybos darbuotojo Edwardo Snowdeno atstovai.

Grigorijus Rodčenkovas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)