Kai kurie valdžios ir sporto federacijų atstovai pratęsė įsisenėjusią giesmę apie „politinį susidorojimą“, tačiau dalis garsių Rusijos sportininkų tokias šnekas vadino juokingomis, o griežtą WADA verdiktą – visiškai suprantamu.

„Šis sprendimas rodo ryžtingą mūsų norą veikti susidūrus su Rusijos dopingo krize. Dopingo reikalai per ilgai gramzdino Rusijos sportą. Rusų valdžios institucijos akivaizdžiai pažeidė RUSADA (Rusijos antidopingo agentūros, – red. Past.) veiklos atstatymo sąlygas, todėl atsakymas turėjo būti griežtas.

Rusijai buvo sudarytos galimybės išsikuopti savo namus ir vėl prisijungti prie tarptautinės antidopingo bendruomenės savo sportininkų labui, tačiau ji pasirinko tęsti savo apgaulės ir neigimo poziciją“, – pirmadienį paskelbtą sprendimą pratęsti sankcijas Rusijai dar ketveriems metams apibendrino WADA prezidentas Craigas Reedie.

Ir nors verdiktas buvo griežtas, tarp WADA atstovų buvo norinčių Rusiją bausti dar skaudžiau.

„Aš nesu patenkinta priimtu sprendimu. Deja, tai yra maksimumas, ką galėjome padaryti. Tai pats didžiausias skandalas, kuris tik buvo nutikęs sporte. Dabar aš laukiu logiško prisipažinimo iš Rusijos pusės ir nuoširdaus atsiprašymo dėl skausmo, kurį ji sukėlė visiems sportininkams ir sirgaliams“, – pažymėjo WADA viceprezidentė Linda Helleland.

Piktinasi sprendimu

Savo ruožtu Rusijos Dūmos vicepirmininkas į Piotras Tolstojus į WADA sprendimą reagavo kritiškai, žiniasklaidoje išreikšdamas valdžios luomui būdingą poziciją: „Šiandienis nuosprendis – tai Rusijos sportininkų eliminavimo iš pasaulinio sporto tęsinys. Labai tikiuosi, kad mums užteks jėgų ir galimybių, kad neprarastume dar kelių sportininkų kartų“.

Tokią poziciją palaikė ir buvęs Rusijos bobslėjaus federacijos vadovas Aleksandras Zubkovas, po WADA ir TOK tyrimų dėl dopingo netekęs dviejų olimpinių aukso medalių.

„Rusija yra sportinio judėjimo pasaulyje lyderė, o politika paprastai išnaudoja visus jai prieinamus svertus. Būtent dėl to mums svarbu pademonstruoti tvirtumą. Mums svarbu užmegzti kontaktą tarp Tarptautinio olimpinio komiteto, Rusijos olimpinio komiteto ir kitų mūsų šalies sporto organizacijų“, – aiškino jis.

Ankstesniais metais jau girdėtą giesmelę užgiedojo ir žinomas Rusijos dailiojo čiuožimo treneris Aleksejus Mišinas, prabilęs apie alternatyvias olimpines žaidynes.

„Neabejoju, kad Rusija šį sprendimą turės skųsti Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS, – red. past.). Ir jeigu ten sėkmė mums nesišypsos, tuomet reikia galvoti ne apie tai, kas atsitiko, o apie tai, kas laukia ateityje. Turime organizuoti savo varžybas, alternatyvias olimpines žaidynes“, – portalui „Sovsport“ aiškino treneris.

Į situaciją reagavusi Rusijos kerlingo federacija išplatino pranešimą apie tolimesnius savo veiksmus. Anot organizacijos vadovo Dmitrijaus Sviščevo, dėl WADA sankcijų federacija gali stipriai nukentėti, todėl rankų sudėjusi nesėdės.

„Buvo suplanuota daugybė tarptautinių varžybų mūsų šalyje, o dabar joms gresia subyrėjimas. Jeigu jos tikrai negalės būti rengiamos Rusijoje, mes reikalausime kompensacijos“, – grasino D. Sviščevas, tačiau į ką konkrečiai kreipsis dėl kompensacijos, jis neįvardijo.

WADA

Lasickienės reakcija: tai – didžiulė gėda

Visgi Rusijoje akivaizdžiai daugėja problemą pripažįstančių ir sistemą viešai kritikuojančių asmenų. Tarp jų – triskart iš eilės pasaulio šuolių į aukštį čempionė Marija Lasickienė, visuomet aštriai kritikavusi Rusijos sporto ir lengvosios atletikos vadovybę dėl neveiksnumo.

„Neabejojau dėl tokios įvykių baigties. Netikėjau ir pažadais, kad viskas bus gerai. Tai, kas šiandien įvyko, yra gėda. Kokie tolesni mano planai? Kovoti už save ir varžytis.

Niekada neketinau keisti pilietybės, nesirengiu to daryti ir dabar. Įrodinėsiu sektoriuje, kad Rusijos sportininkai gyvi net jei turi neutralaus atleto statusą. Aš tai dariau visus paskutinius metus. Glumina tai, kad sportininkai liko vieni toje kovoje, o mūsų sporto vadovai visą laiką gina mus tik žodžiais“, – socialiniuose tinkluose savo nuomone pasidalijo M. Lasickienė.

Sąmokslo teorijų šnekas apie „politinį“ susidorojimą šalin stūmė ir tikra Rusijos ledo ritulio legenda Viačeslavas Fetisovas.

„Aš labai sukrėstas po tokio verdikto, tikėjausi kitokio sprendimo. Šis draudimas gali nuskandinti mūsų sportą. O reputaciją susigrąžinti sunku, tai labai ilgas procesas. Buvo kalbų, kad tarp WADA narių yra įvairių nuomonių, tačiau sprendimas buvo priimtas vienbalsiai. Ir tai akivaizdžiai sufleruoja, kad argumentai prieš mus buvo daugiau nei įtikinami. Ir apie jokią politiką kalbėti čia nėra prasmės“, – „Sport-Express“ cituoja 61-erių rusą.

Rusijos plaukimo federacijos prezidentas Vladimiras Salnikovas kvietė nenuleisti rankų:

„Į olimpiadą vis tiek reikia važiuoti. Žinoma, norime, kad visi mūsų sportininkai varžytųsi žaidynėse po Rusijos vėliava, girdėtų savo šalies himną ant apdovanojimų pakylos. Tačiau kaip jiems elgtis šioje situacijoje... Tai kiekvieno asmeninis reikalas. Tačiau nereikia pamiršti, kad savo tikslo link jie eina daug metų, atlaiko milžiniškus krūvius. Niekas neturi teisės atimti iš nekaltų sportininkų svajonės. Jei jie bus priversti praleisti žaidynes, tai bus tragedija“.

Sankcijos ir futbole?

BBC portale išspausdintoje publikacijoje svarstoma, kad WADA sankcijos Rusijai greičiausiai pirmą kartą gali galioti ir Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) renginiuose – pavyzdžiui 2022-ųjų pasaulio čempionate Katare.

Visgi Rusijos futbolo sąjungos garbės prezidentas Viačeslavas Koloskovas tikino, kad futbolo reikalams draudimai nedarys įtakos ir vėliavos iš rusų niekas neatims.

„Ar mes galėsime vykti į pasaulio čempionatą su savo vėliava? Visų pirma, ten dar reikia patekti. Visų antra, FIFA reakcijos kol kas nėra, nors aš tvirtai įsitikinęs, kad futbolo visi šie draudimai nepalies. O Europos čempionate su savo vėliava mes tikrai dalyvausime “, – tvirtino V. Koloskovas.

Suspendavimas – ketveriems metams

Primename, kad pirmadienį WADA vykdomasis komitetas pritarė savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

Dėl tokios griežtos bausmės rusų sportininkams iškyla grėsmė praleisti kitų metų Tokijo olimpines žaidynes ir 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes.

Rusijos sportininkai dar turės galimybę varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse su neutralia vėliava, tačiau tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

Rusija turės 21 dieną, kad pateiktų apeliaciją. Tuomet sprendimą turės priimti CAS Lozanoje.

Jau dabar neabejojama, kad Rusija šį WADA sprendimą apskųs.

Rusijos olimpinis komitetas

Sankcijos Rusijai apima visą bausmių katalogą. (RUSADA) narystė WADA sistemoje vėl stabdoma, Rusijos sportininkai dideliuose sporto renginiuose, tokiuose kaip olimpinės ir parolimpinės žaidynės ar pasaulio čempionatai, dalyvauti galės nebent tam tikromis išimtinėmis sąlygomis, pavyzdžiui, kaip neutralūs atletai. Rusija taip pat negalės pati organizuoti arba kandidatuoti organizuoti tarptautinius sporto renginius.

Pateikti visus Maskvos laboratorijos duomenis buvo vienas pagrindinių reikalavimų, iškeltų Rusijai, kai 2018 metų rugsėjį jai galiojusi ankstesnį suspendavimą kontroversišku sprendimu panaikino WADA. Vėliau paaiškėjo, kad duomenys buvo suklastoti.

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) anksčiau buvo suspenduota beveik trejiems metams pasirodžius įrodymams, kad Rusijoje buvo vykdoma plataus masto valstybės remiama dopingo programa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (592)