WADA vykdomasis komitetas pritarė savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

„Pilnam rekomendacijų sąrašui buvo vienbalsiai pritarta“, – nurodė WADA atstovas Jamesas Fitzgeraldas.

Dėl tokios griežtos bausmės rusų sportininkams iškyla grėsmė praleisti kitų metų Tokijo olimpines žaidynes ir 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes.

Rusijos sportininkai dar turės galimybę varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse su neutralia vėliava, tačiau tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

„Jiems teks įrodyti, kad neturėjo nieko bendra su reikalavimų nesilaikymu, kad jie nedalyvavo dopingo schemose, aprašytose McLareno ataskaitoje, arba kad jų mėginiais nebuvo manipuliuojama“, – pažymėjo J. Fitzgeraldas.

2016 metais nepriklausomo tyrėjo Richardo McLareno paskelbtoje ataskaitoje rašoma, kad 2011–2015 metų laikotarpiu daugiau nei 1 000 rusų atletų, atstovaujančių įvairioms sporto šakoms, dalyvavo šioje dopingo programoje.

Rusija turės 21 dieną, kad pateiktų apeliaciją. Tuomet sprendimą turės priimti Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) Lozanoje.

Jau dabar neabejojama, kad Rusija šį WADA sprendimą apskųs.

Sankcijos Rusijai apima visą bausmių katalogą.

Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) narystė WADA vėl stabdoma, Rusijos sportininkai dideliuose sporto renginiuose, tokiuose kaip olimpinės ir parolimpinės žaidynės ar pasaulio čempionatai, dalyvauti galės nebent tam tikromis išimtinėmis sąlygomis, pavyzdžiui, kaip neutralūs atletai. Rusija taip pat negalės pati organizuoti arba kandidatuoti organizuoti tarptautinius sporto renginius.

Pateikti visus Maskvos laboratorijos duomenis buvo vienas pagrindinių reikalavimų, iškeltų Rusijai, kai 2018 metų rugsėjį jai galiojusi ankstesnį suspendavimą kontroversišku sprendimu panaikino WADA. Vėliau paaiškėjo, kad duomenys buvo suklastoti.

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) anksčiau buvo suspenduota beveik trejiems metams pasirodžius įrodymams, kad Rusijoje buvo vykdoma plataus masto valstybės remiama dopingo programa.

„Šis sprendimas rodo ryžtingą mūsų norą veikti, susidūrus su Rusijos dopingo krize. Dopingo reikalai per ilgai gramzdino Rusijos sportą. Rusų valdžios institucijos akivaizdžiai pažeidė RUSADA (Rusijos antidopingo agentūros, – red. Past.) veiklos atstatymo sąlygas, todėl atsakymas turėjo būti griežtas.

Rusijai buvo sudarytos galimybės išsikuopti savo namus ir vėl prisijungti prie tarptautinės antidopingo bendruomenės savo sportininkų labui, tačiau ji pasirinko tęsti savo apgaulės ir neigimo poziciją“, – situaciją griežtai apibendrino WADA prezidentas Craigas Reedie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (698)