Patyrusi 36-erių Alina Ranceva pastaruosius kelerius metus dėmesio daugiau skyrė savo auklėtiniams, nei savo sportinei karjerai, tačiau niekada nepraleisdavo progos pasivaržyti rugpjūčio pabaigoje gimtajame mieste tradicinėse dvigubo ultratriatlono varžybose.

2015-aisiais ji Panevėžyje laimėjo surengtą pasaulio taurės etapą bei tapo pirmąja lietuve, įveikusia tokio nuotolio distanciją. 2016-aisiais vykusiame planetos čempionate užėmė antrą vietą, 2017-aisiais vėl vyko ultratriatlono taurės etapas, kuriame džiaugėsi pergale, o 2018-aisiais užėmė trečią vietą. Galiausiai 2019-aisiais pavyko jai įgyvendinti vieną didžiausių sportinių svajonių – iškovoti planetos čempionės titulą.

Tačiau, kaip jau skelbėme, gruodžio pradžioje A. Rancevą pasiekė žinia, kad dėl antidopingo taisyklių pažeidimo iš jos atimamas pasaulio čempionės titulas bei diskvalifikuojama iš tarptautinės ultratriatlono asociacijos (IUTA) varžybų visam gyvenimui.

Pati sportininkė teigė, kad ją įklampino „labai išreklamuotas svorio mažinimo preparatas, atrodė, kad jame nieko nėra blogo“. Kaip ji prisipažino, papilde būta snapučio.

Jei taip nutiko, kaip Alina pasakojo, ją nuoširdžiai užjaučiu, bet aš abejočiau šia versija. Ant papildo visada turi būti sudėtis, kurioje turėjo būti nurodyta DMAA medžiaga arba metileksanaminas.
Artūras Sujeta

Kas yra tas nekaltai skambantis snaputis ir kaip jis veikia, išsamiai paaiškino Lietuvos antidopingo agentūros specialistė Rūta Banytė.

„Snaputis, arba taip vadinamas metileksanaminas, pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) draudžiamame sąraše klasifikuojamas kaip stimuliatorius.

Apskritai stimuliatoriai tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą, pagreitina smegenų ir atskirų kūno dalių veiklą. Jie gali padidinti budrumą bei sumažinti nuovargį.

Svarbu, jog sportininkai žinotų bei suvoktų, kad metileksanaminas yra ir kitų sąraše įvardytų stimuliatorių sudėtyje, todėl jų pavadinimas gali būti visai kitoks. Tai yra metileksanaminas gali slėptis po kitų stimuliatorių pavadinimais.

Mūsų puslapyje yra netgi atskirai išskirta, ką reikia žinoti apie metileksanaminą.

Nuo 2010 metų Australijos sporto antidopingo institucijai (ASADA) pavyksta nustatyti sportininkų teigiamus testus, kurie yra pasekmė vartojus papildus, kurių sudėtyje yra metileksanamino.

Be testavimo, šiuo metu vyksta ir kitos procedūros padedančios nustatyti metileksanamino vartojimo atvejus. Remiantis informacija, kurią pateikė šie sportininkai, teigiamus testus lėmė šių papildų vartojimas – „Jack3d“, „OxyELITE Pro“, „White Lightning“, „Hemo Rage“, – komentavo R. Banytė.

Mirtinai pavojingas sveikatai

Beje, metilheksanaminas 2010-aisiais įklampino Dainių Šalengą. Krepšininko organizme buvo aptikta draudžiamo preparato metilheksanamino, tapatinamo su taip vadinamu snapučiu, pėdsakų.Tuomet 2011-aisiais vasarį FIBA krepšininką nubaudė 6 mėnesių diskvalifikacija.

Su šia WADA draudžiama medžiaga siejamos dviejų JAV karių mirtys. Fizinio aktyvumo papildų „Jack3d“, kurių veiklioji medžiaga yra metilheksanaminas arba DMAA, kūrėjai teigė, kad jie padidina žmogaus jėgą, ištvermę ir greitį.

Tačiau, kai 2011 metais mirė du „Jack3d“ vartoję kareiviai, JAV Gynybos departamentas iš karinių bazių parduotuvių pašalino visus produktus, kurių sudėtyje buvo DMAA.

Biomedicinos mokslų daktaras Artūras Sujeta stebėjosi atletės naivumu ir neatidumu.

„Kalbant plačiau, dar 2006-aisiais JAV chemikas Patrickas Arnoldas rinkai pristatė šį papildą, kaip galintį reguliuoti kūno svorį.

Bet šis papildas turi panašų poveikį į efedrino, nieko stebėtino, kad WADA draudžia šią medžiagą ir apie tai garsiai kalba ne pirmus metus.

Čia yra baisiausia tai, kad aukšto meistriškumo sportininkai neturi tinkamos edukacijos šia tema, jei iš tikrųjų kažkokios „garsios moterys“ reklamavo įtartiną papildą, tai tragikomedija“, – stebėjosi mokslininkas.

Artūras Sujeta

Anot A. Sujetos, DMAA yra stimuliatorius, fizinio krūvio metu galintis padidinti ištvermę, kartais siejamas su termogeniniu poveikiu, kuomet pakyla kūno temperatūra ir taip padedama deginti riebalus.

„Bet šis papildas gali iki 20 proc. padidinti kraujo spaudimą. Tai yra pavojingai daug, apkraunama širdis. Kitas dalykas, šio papildo vartojimas siejamas su padidėjusia tikimybe patirti smegenų hemoragiją, paprastai kalbant tai smegenų kraujavimas.

Liūdniausia, kad ši medžiaga yra nelegaliuose maisto papilduose ir juos nesunkiai gali įsigyti, pavyzdžiui, paaugliai.

Tai neabejotinai sveikatai žalingas preparatas. Mane stebina tokie dalykai, kai patyrusi sportininkė aiškina vartojusi papildus, turinčius DMAA.

Turime šviesti žmones. Linksniuojama juokingai skambanti snapučio žolė, bet akivaizdu, kad buvo vartojamas draudžiamas maisto papildas, kuris sugadino ne tik karjerą, bet greičiausiai yra kenksmingas sveikatai“, – kalbėjo A. Sujeta.

„Jei taip nutiko, kaip Alina pasakojo, ją nuoširdžiai užjaučiu, bet aš abejočiau šia versija. Ant papildo visada turi būti sudėtis, kurioje turėjo būti nurodyta DMAA medžiaga arba metileksanaminas.

Gaila, kad turbūt negalima patraukti baudžiamojon atsakomybėn tų moterų, kurios reklamavo tą papildą“, – DELFI kalbėjo biomedicinos mokslų daktaras.

Sureagavo ir Lietuvos triatlono federacija

Ketvirtadienį popiet pranešimą dėl A. Rancevos dopingo skandalo išplatino ir Lietuvos triatlono federacija.

„Esame šokiruoti. Apie pasaulio ultratriatlono čempionės Alinos Rancevos organizme rastas neleistinas medžiagas sužinojome iš žiniasklaidos, t.y. paskutiniai. Aišku, pradėjome aiškintis, kas, kaip ir kodėl.

Kadangi pasaulio čempionatą organizavo Tarptautinė ultratriatlono asociacija (IUTA) ir Panevėžio triatlono klubas, antidopingo tyrimus užsakė pastarasis. Laikantis taisyklių, atlikus testus, jų rezultatai buvo atsiųsti užsakovui, t.y. Panevėžio triatlono klubui ir IUTA.

Iš ten informacija pirmiau pasiekė žiniasklaidą, o ne mus, Lietuvos triatlono federaciją (LTF). Tuo labiau, kad Alina Ranceva, kaip ir čempionatą organizavusio Panevėžio triatlono klubo vadovas Vidmantas Urbonas, yra Lietuvos triatlono federacijos Vykdomojo komiteto nariai.

Šiais metais Alina nedalyvavo nei vieneriose LTF organizuotose varžybose, nebegalioja ir jos kaip sportininkės licencija.

Būtina paminėti, kad Lietuvos triatlono federacija vadovaujasi Tarptautinės triatlono sąjungos, Europos triatlono sąjungos bei Tarptautinės antidopingo organizacijos (WADA) taisyklėmis, o su IUTA, kuri organizavo pasaulio ultratriatlono čempionatą Panevėžyje, neturi jokių santykių.

Toliau renkame informaciją, nagrinėjame gautus raštus, kviesime drausmės komisiją, priimsime būtinus sprendimus.

Lietuvos triatlono federacijos, oficialios tarptautinės triatlono federacijos narės, pocizija šiuo klausimu aiški – mes už švarų sportą. Mūsų organizacija netoleruoja sukčiavimo sporte ir stengsis tam užkirsti kelią“, – skelbiama triatlono federacijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)