Delfi trumpai
Chaunte Lowe – Pekino olimpiados bronzos medalio laimėtoja, 2005 metų pasaulio vicečempionė, 2012 metų uždarų patalpų čempionė.
2012 metų Londono ir 2016 metų Rio de Žaneiro žaidynėse varžėsi su Lietuvos atstove Airine Palšyte. Asmeninis rekordas – 205 cm.
2019 metais diagnozuotas krūties vėžys, atlikta operacija, ruošiasi dalyvauti Tokijo olimpiadoje.

Kai pajėgiausia Lietuvos šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė dar tik klojo karjeros lengvojoje atletikoje pamatus, amerikietė Chaunte Lowe startavo savo pirmojoje savo olimpiadoje 2004 metais Atėnuose.

Po ketverių metų Pekine, dėl dopingo diskvalifikavus dvi Rusijos atstoves, Ch. Lowe iškovojo bronzą, o 2012 Londone ir 2016 metais Rio de Žaneire jau buvo viena iš lietuvės varžovių.

Trijų vaikų mama 2019 metų vasarą sužinojo, kad serga krūties vėžiu, buvo operuota ir vis dar gydoma chemoterapija. Nepaisant to, lengvaatletė nenutraukia treniruočių ir ketina prasibrauti į Tokijo olimpiadą, kuri jos karjeroje jau būtų penktoji.

JAV lengvaatlečių bendruomenė šių metų birželį skaudžiai išgyveno nuo vėžio mirusios 32 metų vidutinių nuotolių bėgikės Gabriele Grunewald netektį. Buvusi JAV 3000 m bėgimo čempionė sirgo daugiau nei 10 metų ir tapo tikru kovos su vėžiu simboliu.

Tūkstančiai žmonių palaikydami ją bėgimuose dalyvavo apsivilkę marškinėliais su užrašu „Brave like Gabe“ („Drąsi kaip Gabe“). Praėjus vos kelioms dienoms po jos mirties apie ją užklupusią klastingą ligą sužinojo ir Ch. Lowe.

„Tai ne visai ta estafetės lazdelė, kurią norėčiau gauti, – žurnalui „Everyday Champions“ liūdnai konstatavo šuolininkė į aukštį. – Iš pradžių labai išsigandau. Verkiau. Galvojau: „Dieve, sergu vėžiu, nebūsiu daugiau su savo vaikais“. Mane prislėgė bejėgiškumas.

Buvo išties sunku apie tai pasakyti, nes visi mano vaikai laikė mane supermoterimi. Tuomet manyje prabudo atletė, klausiau savęs, kaip man laimėti. Darau viską, kad parodyčiau, jog esu ta pati moteris, tik reikia pasirūpinti tam tikrais dalykais. Kai vaikai mato mane kovojančią, jie mato manyje jėgą, kokios anksčiau neregėjo“.

Apmaudu, kad keistą gumbelį Ch. Lowe pirmą kartą užčiuopė daugiau nei prieš metus, tačiau gydytojas buvo kategoriškas – nieko baisaus negali būti, dėl krūties vėžio moterims tikrintis rekomenduojama nuo 40 metų.

„Jei būčiau laukusi iki 40 metų, manęs jau nebūtų gyvos“, – kalbėjo sportininkė, visus metus gyvenusi nežinioje. Gumbelis išaugo trigubai ir tik tuomet jai buvo nustatyta tiksli diagnozė. Tie metai atletei kainavo daug – operacija ir sunkus chemoterapijos kursas.

„Chemoterapijos kursas vyksta kartą per tris savaites, po to 5-7 dienas sunkiai keliuosi iš lovos. Žinoma, man buvo sunku susitaikyti su operacijos pasekmėmis ir, kad netekau plaukų. Nešioju specialią kepurėlę, kad išsaugočiau galimybę vėliau susigrąžinti savo ševeliūrą.

O dėl krūtinės – kitais metais planuoju operaciją, daktaras patikino, kad galėsiu pasirinkti bet kurio dydžio implantus. Turi gi būti šioje situacijoje kažkoks privalumas.“

Nepaisant sekinančio gydymo, Ch. Lowe tęsia pasiruošimą Tokijo olimpiadai. Dabar jai tai dvigubai svarbiau. Dėl pinigų ir savo realizacijos jai kelias į Tokiją vis misija. Jau dabar ji važinėja po šalį ir skaito paskaitas apie ankstyvąją krūties vėžio stadiją. Sportininkei olimpinis stadionas taip pat taps savotiška informacijos platinimo platforma.

„Bet kuriais kitais metais mano pagrindinis motyvas būtų patekti į olimpiados finalą ir laimėti medalį. Tačiau šįkart mano tikslas yra kitas. Noriu papasakoti, kas man nutiko, atkreipti dėmesį į šią ligą. Krūties vėžiu serga kas aštunta moteris. Labai svarbu pastebėti tai ankstyvoje stadijoje.

Noriu pasiųsti žinutę, kad reikia skirti dėmesio savo kūnui. Tai būtų didelis laimėjimas man. Treniruojuosi ne dėl savęs, o dėl moterų. Kai pavargstu, randu energijos tęsti, kad pasidalinčiau savo istorija“, – „Everyday Champions“ kalbėjo ji.

Pekino ir Londono olimpiadose Ch. Lowe buvo šešta, o Rio de Žaneire – ketvirta. Tik 2017 metais, po dviejų Rusijos atstovių Anos Čičerovos ir Jelenos Slesarenkos diskvalifikacijos, amerikietė gavo Pekino olimpiados bronzos medalį. Į gautą apdovanojimą šuolininkė sureagavo emocionaliai.

„Mums su vyru (trišuolininkas Mario Lowe – red.) teko parduoti gyvenamąjį būstą ir persikelti į mažą butą, – anksčiau leidiniui „Sport Ekspress“ pasakojo ji. – Jeigu medalį būčiau gavusi iš karto, būtume turėję pinigų ir niekur kraustytis nebūtų tekę.“

Tuomet Ch. Lowe šeimai labai reikėjo pinigų, nes antrajai dukrai buvo nustatyta sunki autizmo forma, o gydymas kainavo brangiai. Kai vaikas jau galėjo eiti į darželį, o čia dar ir olimpinis bronzos medalis atkeliavo, atrodė, kad visi vargai liko už nugaros. Iki tos klastingos ligos...

Galbūt po Rio žaidynių Ch. Lowe būtų baigusi karjerą, tačiau pastebėjo, kad jos rezultatai vis dar pakankamai aukšti. Dabartinė JAV šuolių į aukštį čempionė Vashti Cunningham nacionaliniame čempionate vasarą peršoko tik 196 cm. Asmeninis Ch. Lowe rekordas yra 205 cm.


Iki olimpiados lieka mažiau nei metai, tačiau noras dalyvauti savo penktoje olimpiadoje itin didelis. Vargu, ar Ch. Lowe Tokijuje varžysis dėl apdovanojimų, tačiau vien kelialapis į Japoniją būtų milžiniškas laimėjimas.

Reikia patekti tarp trijų pajėgiausių šuolininkių savo šalyje, bet moteris galvoja, kad tai jai ir dabar pasiekiamas tikslas. Atletė tik apgailestauja, kad dėl chemoterapijos kurso bus priversta praleisti žiemos sezoną.

„Man sunkumai nėra baisūs. Esu iš neturtingos šeimos, kartais visai neturėjome pinigų ir man tekdavo nakvoti ant galinės automobilio sėdynės. Todėl tik dėkoju Dievui už tai, ką turiu, kad ir kas toliau su manimi atsitiktų“, – kalbėjo Ch. Lowe.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)