Atlikusi rungčių populiarumo tyrimą ir norėdama sutilpti į 90 min. televizijos transliacijas, IAAF iš pagrindinių Deimantinės lygos rungčių išbraukė disko metimo, 200 m sprinto ir 3000 m barjerinio bėgimo bei trišuolio rungtis. 200 m bėgimai ir 3000 m barjeriniai bėgimai vyks 10-yje etapų iš 15, o disko metimo ir trišuolio – vos dviejuose. Bet nei vienos iš šių rungčių nebus finaliniame 2020 metų etape.

Šią naujieną sužinojęs V. Kidykas neslėpė nusivylimo – tai pavojus visai šiai sporto šakai.

„Suprantu, kad naujovės turi būti, bet negalima varžybų pagrindu griauti lengvosios atletikos. Nemanau, kad tam tinkamas žodis apmaudu. Tai neteisingas ir nusikalstamas sprendimas.

Kalbant apie rungtis, yra tokios Europos taurės varžybos, kur susirenka 10-ies šalių sportininkai. Disko metimo rungtyje kiekvienas lengvaatletis turi po tris metimus, ir tik geriausius rezultatus pasiekęs ketvertas gauna papildomą ketvirtą metimą.

Natūralu, kad reikalingos permainos lengvojoje atletikoje, bet galima priimti kitą sprendimą: palikti disko metimą ir atletams duoti po 1 bandymą.

Susirenka visi sportininkai, atlieka po metimą ir kova įvyksta, nugalėtojas išaiškintas“, – nusivylęs kalbėjo V. Kidykas.

Pamatysime, ar lengvosios atletikos šalių federacijos drąsios, ar kovoja dėl savo sportininkų.
Vaclovas Kidykas

Anot A. Gudžiaus trenerio, dabar bus įdomi šalių federacijų pozicija.

„Jei lengvosios atletikos federacijos būtų vieningos, viskas įmanoma. Suprasčiau, jei disko metimo rungtis būtų neįdomi, buksuotų, nebūtų rezultatų. Bet palaukite, yra du disko metikai, šiame sezone sviedę įrankį virš 70 metrų, prieš tai 2017-ųjų pasaulio čempionate reikėjo vos ne 70 metrų, kad laimėtų aukso medalį.

Šių metų pasaulio čempionato finale dar niekada nebuvo tokios konkurencijos, lygis tik auga.

O dabar jei disko metimo rungties nebus Deimantinėje lygoje, būkime atviri, greitai nepajausime, kai po penkerių metų diską mėtyti bus nebeįdomu ir vaikams“, – prognozavo V. Kidykas.

„Manau, tikrai įmanoma pakeisti situaciją, tik federacijos vieningai turi kreiptis į IAAF, rašyti raštus. Išbraukta ne tik vyrų, bet ir moterų disko metimo rungtis.

Pasikartosiu, tai ne sprendimas, o nusikalstama veikla. Tą turi įvardinti federacijos. Pamatysime, ar jos drąsios, ar kovoja dėl savo sportininkų, žiūrėsime, ką padarys mūsų lengvosios atletikos federacija“, – teigė V. Kidykas.

Anot lengvosios atletikos specialisto, nelikus startų Deimantinėje lygoje kitąmet tiesiog bus galima ramiau ruoštis olimpiadoje.

„Po savaitėlės pradėsime ruoštis olimpinėms žaidynėms, tikiuosi, pavyks išvengti tų problemų, kurios buvo užklupusios praėjusiame sezone. Tik tokie sprendimai motyvacijos neprideda“, – teigė V. Kidykas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)