Anksčiau sankcijomis ISL varžybose dalyvausiantiems atletams grasinusi Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) nusprendė naują komercinį turnyrą tiesiog ignoruoti.

Šių varžybų nepripažįstanti FINA iš anksto įspėjo, kad ISL baseinuose užfiksuoti rezultatai nebus laikomi oficialiais.

„Manau, kad visi rezultatai turėtų galioti, jeigu jie pasiekti laikantis tų pačių taisyklių. O mes jų laikomės“, – nustebusi buvo K. Ledecky, kurią paguodė tėvynės plaukimo federacija, pripažinusi naują JAV nacionalinį rekordą.

400 m per 3 min. 54,06 sek. įveikusi penkiskart olimpinė čempionė tapo trečia greičiausia moterimi per visą istoriją šioje distancijoje trumpame (25 m) baseine.

Nuo australės Ariarne Titmus pasaulio rekordo K. Ledecky skyrė 0,14 sek., bet kur kas platesnis plyšys dalina FINA ir ISL.

Indianapolyje spindėjo tokios žvaigždės kaip Chadas le Closas, Antonas Čupkovas, Klimentas Kolesnikovas, Ilja Šymanovičius, Laszlo Csehas, Mitchas Larkinas, Florentas Manaudou, Sarah Sjostrom, Olivia Smoliga, Lilly King, Federica Pellegrini, Emily Seebohm ir daug kitų pasižymėjusių atletų. Kartu su jais varžėsi vienintelis lietuvis Simonas Bilis.

Tuo pačiu metu Budapešte (Vengrija) Vladimiras Morozovas, Ippei Watanabe, Katinka Hosszu, Cate Campbell, Ranomi Kromowidjojo, Jessica Vall Montero ir kitos kiek kuklesnės plaukimo pajėgos grumėsi dėl FINA pasaulio taurės etapo apdovanojimų.

Čia buvo ir Inos Paipelienės treniruojamas lietuviškas trio: Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Deividas Margevičius.

Viena vertus, plaukikai gali džiaugtis iki šiol neregėta pasirinkimo prabanga: pavyzdžiui, D. Rapšys planavo dalyvauti ISL varžybose, bet apsigalvojo paskaičiavęs, jog dėl sėkmingų startų ankstesniuose etapuose didesnę piniginę premiją gali atsiriekti FINA barikadų pusėje.

Bet toks konfliktiškas kalendorius tiesiog bado akis dėl savo nesuderinamumo, ir tai kainuoja abiems pusėms.

Supratusi, kad užgniaužti ISL nepavyks, FINA kaip atsvarą pernai pristatė savo Čempionų lygos varžybas.

Inauguraciniame sezone trys pastarųjų etapai vyko trijuose skirtinguose žemynuose, taip įprasminant tarptautines varžybų ambicijas.

Bet kitąmet beliks du etapai, ir juos abu rengs Kinija. Sausio 14-15 d. plaukikai rinksis Šendžene, sausio 18-19 d. persikels į Pekiną.

Akivaizdu, kad FINA neliko patenkinta varžybų sąmatomis ir kaštais, nors jausdama ISL konkurenciją mažinti premijų plaukikams nesiryžo: pirmoji vieta etape ir toliau bus vertinama 10 tūkst. JAV dolerių, antroji – 8 tūkst., trečioji – 6 tūkst., ketvirtoji – 5 tūkst.

O šiame sezone beprotiškos FINA ir ISL lenktynės taip pat dar nesibaigė: kitą savaitgalį, kai ISL „krikštys“ Neapolio (Italija) baseiną, FINA kvies į penktą pasaulio taurės etapą Berlyne (Vokietija).

Paskutiniai du pasaulio taurės etapai spalį ir lapkritį bent jau nesutaps su ISL tvarkaraščiu, kuriame iš viso numatyti septyni startai.

Vis dėlto kariaudamos, o ne bendradarbiaudamos abi pusės tik didina viena kitos nuostolius.

Primename, kad ISL įkūrė Ukrainos ir Rusijos milijardierius Konstantinas Grigorišinas. Iš pradžių plaukimui neabejingas oligarchas įsteigė įvairių šalių žvaigždes suvienijusi klubą „Energy Standard“, vėliau išvystė ir naujo formato plaukimo klubų varžybų idėją.

Debiutiame ISL sezone dalyvauja aštuoni klubai: keturi iš JAV, tiek pat iš Europos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)