Iš 11 Kataro sostinėje rugsėjo 27 – spalio 6 dienomis startavusių mūsų šalies lengvaatlečių tik vienam pavyko prasibrauti į finalą, tačiau 12-a vieta nėra ta, kurios tikėjosi čempiono titulą praradęs disko metikas Andrius Gudžius.

Pasigirti galime aukščiausia 11-a vieta, kurią 20 km sportinio ėjimo distancijoje didvyriškai iškovojo Marius Žiūkas. Toli nuo asmeninių ir sezono rekordų likę mūsų šalies sportininkai buvo kamuojami ir traumų, ir pasirengimo problemų, ir nuovargio dėl dviem mėnesiais pailgėjusio sezono. Monika Bytautienė dėl alinančių oro sąlygų nebaigė maratono distancijos.

„Didžiulis nusivylimas po E. Matusevičiaus starto šeštadienį. Dar tikėjomės, kad tos viltys mums pasiteisins. Iš E. Matusevičiaus bent jau finalo tikrai tikėjomės. Apskritai, jei vertinčiau visos rinktinės pasirodymą Katare, vertinčiau gana prastai. Apie medalius prieš išvykstant nekalbėjome, nes jų nelabai planavome, nelabai buvo realu juos iškovoti, tačiau apie finalus tikrai galvojome.

Galvojome ir apie Livetos Jasiūnaitės, ir kažkurios iš trišuolininkių (Dovilė Kilty, Diana Zagainova - DELFI), ir E. Matusevičiaus finalus“, – kalbėjo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos viceprezidentė Nijolė Medvedeva.

Vyriausios Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės trenerės pareigas taip pat einanti N. Medvedeva teigė galinti pasidžiaugti bent tuo, kad ten, kur buvo sunku, lietuviai varžėsi puikiai: „Tai Arturas Mastianica 50 km sportiniame ėjime ir Marius Žiūkas 20 km sportiniame ėjime. Jie abu nusipelnė pačių geriausių žodžių ir pagarbos.“

Jei A. Gudžiaus būtų aukštesnė vieta ar medalis, tai prastesni kiti rezultatai užsimaskuoja, o kurie sportininkai atvyko nepasirengę ar negalintis visa jėga startuoti, tai buvo jų pasirinkimas. Aš jų vietoje galbūt būčiau nevykusi į šį čempionatą.
Nijolė Medvedeva

– Kaip dėl kitų Lietuvos sportininkų, kas galėjo pasirodyti geriau?

– Pretenzijų neturėčiau Dovilei Kilty, kuriai pritrūko sėkmės. Ji parodė artimą sau rezultatą, ką ji demonstravo visą šį sezoną. Jai galiu tik pareikšti užuojautą, o visi kiti... Adrijus Glebauskas, atvykęs čia pagal reitingą, varžėsi gana pusėtinai. Čia laimės dalykas, pirmu šuoliu jis galėjo padaryti stebuklą ir patekti į finalą. Neįvyko. Didelių pretenzijų jam reikšti nedrįsčiau.

Visi kiti? Patys matėte, kad jie nepadarė to, ką gali. Be abejo, man sunku dabar pasakyti, kodėl taip atsitiko, galbūt per ilgas sezonas. E. Matusevičius visą sezoną turėjo labai daug startų, gyvenime jis tiek neturėjo, nepratęs tiek startuoti, bet buvo padarytas pirmas teisingas žingsnis, kad reikia daug startuoti, įgyti patirties.

Rezultatai ateis. Gal jam buvo šiek tiek per daug ir jis neišlaikė tokio ilgo sezono? Tai suprantama. Vis jo sezono rezultatai buvo aukšti ir labai gaila, kad paskutinis tas akordas buvo nusivylimas.

– E. Matusevičius prieš pasaulio čempionatą treniravosi Turkijoje, kur jam prasidėjo peties sąnario uždegimas. Gal jam ten nereikėjo važiuoti be kineziterapeuto?

– Apie uždegimą sužinojau dabar, o į Turkiją mes jo nevarėme. Jis išvyko ten savo noru. Lygiai taip pat ir D. Zagainova ten buvo. Kiti pasirinko kitą kelią, kur buvo priežiūra.

– Dauguma teisinasi ilgu sezonu, bet toks jis buvo visiems pasaulio čempionate dalyvavusiems atletams. Kiek teisingi tokie pasiteisinimai jūsų nuomone?

– Dauguma čia startavusių mūsų sportininkų nėra elitiniai, pasaulio lygio, kurie galėtų pirmose gretose kovoti dėl medalių. Pirmiausia jų užduotis buvo parodyti kuo geresnius rezultatus, nes prasidėjo atranka į olimpines žaidynes. Kai kuriems tai puikiai pavyko, jie įvykdė tuos normatyvus. Kai kuriems reikėjo normatyvo į pasaulio čempionatą. Tai juos pribaigė.

Vienintelis, kuriam šis sezonas buvo ilgas, tai yra E. Matusevičius. Visiems kitiems nepasakyčiau, kad buvo ilgas, nes jie neturėjo labai daug startų ir nebuvo labai pavargę. Gal kai kurie susidėliojo ne ten akcentus.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Dohoje

– Kiti metai su Tokijo olimpinėmis žaidynėmis. Kas ten laukia mūsų lengvaatlečių?

– Po skaudžių nuosmukių būna pakilimas. Tikiu, kad Andrius Gudžius išsigydys ir abejonių dėl jo nebus. Tas pats Edis. Ir visi, kurie čia dalyvavo, tikrai pasirodys geriau. Neabejoju ir tikiu. Manau, lengvaatlečių delegacija Tokijo olimpiadoje tikrai bus gausesnė nei čia.

– Kokie apskritai įspūdžiai iš pasaulio čempionato Dohoje?

– Pradžioje buvo šokas, bet taip būna visur. Visą laiką per pirmąsias dienas buvo chaosas, nepasitenkinimai, kažkas nesuorganizuota, nesustyguota. Tokio masto renginys čia vyksta pirmą kartą ir savaime suprantama, kad organizatoriai tiek patirties neturi. Po to viskas įėjo į savo vėžes. Nebeminėsime visų karščių ir oro sąlygų, kurios buvo išties sunkios, bet stadione sąlygos buvo sportininkams puikios. Tikrai stadione niekas jiems netrukdė.

Buvau ir sportininkų viešbutyje – transportas sudėliotas puikiai, maitinimas kaip visur, pasirinkimo ne per daugiausiai, bet jo yra. Tokiuose renginiuose penkių žvaigždučių viešbučių prabangos nebūna. Išbandymas didžiulis, bet matėte, kad yra puikių rezultatų čempionate. Negaliu pasakyti, kad viskas blogai.

– Pagal lūkesčius turėtume tikriausiai būti aukščiau, o šiuo metu esame vienoje linijoje su pasaulio čempionatu Štutgarte, kur aukščiausios iškovotos vietos buvo taip pat 11-a ir 12-a?

– Bet 16-uke Dohoje turime daugiau žmonių, tai tas vidurkis yra pakankamai geras. Aišku, lūkesčiai buvo gal didesni, todėl taip viskas ir atrodo. Jei A. Gudžiaus būtų aukštesnė vieta ar medalis, tai prastesni kiti rezultatai užsimaskuoja, o kurie sportininkai atvyko nepasirengę ar negalintis visa jėga startuoti, tai buvo jų pasirinkimas. Aš jų vietoje galbūt būčiau nevykusi į šį čempionatą.

Iki šiol prasčiausias Lietuvai pasaulio lengvosios atletikos čempionatas buvo 1993 metais Štutgarte. Tuomet disko metikas Vaclovas Kidykas užėmė 11-ą vietą, o ieties metikė Teresė Nekrošaitė – 12-ąją. Abu jie ir dabar buvo Dohoje – atitinkamai treniruoja A. Gudžių ir L. Jasiūnaitę.

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vietos 2019 metų pasaulio čempionate Dohoje

AtletasRungtisRezultatasVieta
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas1:30:2211
Andrius Gudžiusdisko metimas61,55 m12
Dovilė Kiltytrišuolis14,09 m14
Arturas Mastianica50 km sp. ėjimas4:21:5415
Adrijus Glebauskasšuoliai į aukštį2,22 m21
Airinė Palšytėšuoliai į aukštį1,85 m22
Diana Zagainovatrišuolis13,64 m22
Edis Matusevičiusieties metimas79,6022
Liveta Jasiūnaitėieties metimas56,90 m23
Živilė Vaiciukevičiūtėsp. ėjimas1:39:2623
Monika BytautienėmaratonasDNFDNF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)