„Kai būna sunku, lieki vienas pasaulyje. Bet kokia spalva ar lietuviškas balsas prideda daug sekundžių, neleidžia atsipalaiduoti ir padeda kentėti. Matome, kad yra akivaizdi nauda, todėl nusprendėme ir važinėti“, – aiškino Rytis.

Jam antrino beveik 20 metų sportininkus įvairiose ėjimo varžybose lydintis Arūnas: „50 km įveikęs Arturas Mastiancia sakė, kad mūsų palaikymas labai padėjo. Jis pabaigoje ėjo 19-as, o aplenkė kelis varžovus ir užėmė 15-ą vietą.

Mūsų palaikymas sako, padėjo. Važiuojame į visas didžiausias ėjimo varžybas palaikyti lietuvių, ar tai būtų Europos ir pasaulio čempionatas, ar ėjimo taurė. Patys esame buvę profesionalūs ėjikai, sportavę po 10-20 metų.“

Kiekvienas ėjikas ir maratonininkas šias varžybas atsimins iki gyvenimo pabaigos ir pasakos savo anūkams. Neištrinsi iš atminties nei šio karšto oro, nei sunkių sąlygų. Meksikoje buvo 37 laipsniai karščio, bet nepalyginsi su Doha. Čia, kaip sakau, pirtis.
Rytis, sportinio ėjimo sirgalius

Kaip paprastai jie palaiko atletus? „Priklauso nuo stadijos. Pradžioje visiems būna labai lengva, tai „ramiai“, „gerai“, „šaunuolis“, o kai matome, kad kenčia, žmogui reikia viduje save perlaužti, net kaip vadiname „nenumirti“, tuomet reikia, kad rėktų visi, padėtų, nes žmogaus smegenys gali viską ir valia ėjikų yra begalinė,“ – pasakojo Rytis.

„Lietuvos eksėjikų klubui“ priklausantys Arūnas ir Rytis į Dohą atvyko dviese, kaip sako „dėl kvapo“, tačiau paprastai ėjikų palaikymas iš Lietuvos būna daug didesnis.

„Pavyzdžiui pernai į Europos čempionatą Berlyne vyko 10 sirgalių, o į Dohą atvykome tik dviese, nes kiti jau planuoja ir kaupiasi – kitais metais Minske bus pasaulio taurės varžybos, o Tokijuje – olimpiada. Žmonės skaičiuojasi biudžetus. Kai daugiau būna mūsų, išsidėstome po visą trasą, pasakome vietas, žiūrime informaciją. Sportininkams tikrai naudinga, nes patys nelabai suskaičiuoja,“ – juokėsi Arūnas.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato 20 km moterų sportinis ėjimas

Pasaulio lengvosios atletikos čempionate Kataro sostinėje Dohoje startavo trys Lietuvos sportinio ėjimo atstovai. Jei Živilės Vaiciukevičiūtės pasirodymas 20 km rungtyje nebuvo toks, kokio ji pati tikėjosi (1:39:26, 23-a vieta), tai vyrai stebino vienas po kito.

50 km sekinančiose varžybose Arturas Mastianica sugebėjo ištverti aukštą temperatūrą ir drėgmę bei finišuoti 15-oje vietoje (4 val. 21 min. 54 sek.), o 20 km ėjęs Marius Žiūkas iškovojo geriausią lietuvių ėjikų vietą pasaulio čempionatuose (1 val. 30 min. 22 sek., 11-a vieta). Be to, pastarasis užėmė ir aukščiausią vietą iš Lietuvos rinktinės atletų Dohoje.

Paklaustas, kaip vertina varžybų sąlygas ėjikams Dohoje, Arūnas prapliupo juoktis: „Matote, rankšluosčiai, braukiam prakaitą, siaubas.“

Jam pritarė Rytis: „Kiekvienas ėjikas ir maratonininkas šias varžybas atsimins iki gyvenimo pabaigos ir pasakos savo anūkams. Neištrinsi iš atminties nei šio karšto oro, nei sunkių sąlygų. Meksikoje buvo 37 laipsniai karščio, bet nepalyginsi su Doha. Čia, kaip sakau, pirtis.“

Sportinio ėjimo sirgaliai ir treneris pasaulio lengvosios atletikos čempionate Dohoje

Fantastiškais Lietuvos vyrų ėjikų pasirodymus pavadinę sirgaliai tvirtino niekuomet neplanuojantys tokių išvažiavimų – reikia, ir važiuoja, o tai leidžia savo pačių sukurti verslai.

„Jei širdyje nebūtų ėjimo, manęs čia nebūtų. Važiuoti kažkur į pragarą ir žiūrėti varžybas? Širdyje tai yra. Mes atkentėję jau savo“, – kalbėjo 50 km anksčiau ėjęs Artūras.

Ryčiui tai – hobis, bendraminčių ratas, su kuriais bendrauja jau mažiausiai 10 metų: „Su kai kuriais nuo vaikystės, paauglystės, brandos, vyrų metų esame kartu. Išliekame visam gyvenimui draugais. Vienija sporto šaka, smagu susitikti ir šeimomis bendrauti.“

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. 20 km sportinis ėjimas. Marius Žiūkas

Arūnas dar pats teisėjauja sportinio ėjimo varžybose Lietuvoje. „Kartais yra ir tokių teisėjų, kurie nebuvo sportininkais, nežinau, kaip juos čia leidžia. Ar jie supranta ką apie ėjimą? Tačiau apskritai Dohoje teisėjaujama gana gerai“, – pastebėjo jis.

Iš karto po M. Žiūko pasirodymo ištikimiausi sportinio ėjimo fanai rengėsi vykti namo, į Lietuvą. „Baigiasi ėjimas, baigiasi varžybos. Ėjikai yra truputį atskirai nuo lengvosios atletikos – yra šioje šeimoje, bet kitaip – ne stadione, o į miškus, trasas, kalnus.“

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vietos 2019 metų pasaulio čempionate Dohoje

AtletasRungtisRezultatasVieta
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas1:30:2211
Andrius Gudžiusdisko metimas61,55 m12
Dovilė Kiltytrišuolis14,09 m14
Arturas Mastianica50 km sp. ėjimas4:21:5415
Adrijus Glebauskasšuoliai į aukštį2,22 m21
Airinė Palšytėšuoliai į aukštį1,85 m22
Diana Zagainovatrišuolis13,64 m22
Edis Matusevičiusieties metimas79,6022
Liveta Jasiūnaitėieties metimas56,90 m23
Živilė Vaiciukevičiūtėsp. ėjimas1:39:2623
Monika BytautienėmaratonasDNFDNF



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)