Prie 20 km sportinio ėjimo varžybų starto linijos prieš vidurnaktį stojo 54 dalyviai.

„Nežinau, kaip tu įveikei 50 km, aš vos 20 km nuėjau“, – po finišo apkabinęs Arturą Mastianicą juokėsi M. Žiūkas. Vieną po kito lenkdamas varžovus lietuvis galiausiai finišavo itin aukštai – 11-oje vietoje. Tai aukščiausia Lietuvos ėjikų užimta vieta pasaulio čempionatuose.

Kartu tai kol kas aukščiausia vieta ir Lietuvos rinktinėje. 12-ą vietą yra užėmęs disko metikas Andrius Gudžius. Kataro sostinėje šeštadienį lietuvių vertę dar gali kilstelėti ieties metikas Edis Matusevičius. Tai paskutinis lietuvių likęs startas šiose planetos pirmenybėse.

„Pavyko susitvarkyti su sąlygomis. Prieš čempionatą buvo baimės, ypač kai paskaičiau atsiliepimus. Bijojau šitų sąlygų, sakau tiesiai šviesiai, bet kas nuo manęs priklauso, dariau viską. Kas buvo reikalinga atsišaldymui – ėmiau vandens glėbiais, ledą dėjau visur, bandžiau padaryti, ką galiu. Gal šiek tiek padėjo tos pastangos vėsinti kūną kaip galima daugiau“, – pasakojo lietuvis.

Čia kovojau dėl aukštesnės vietos, emocijos buvo geros trasoje. Aišku, sąlygos buvo ne pačios geriausios. Naktis, spalio mėnuo, klimatas... Nebuvo lengva, bet emociškai buvau pakylėtas.
Marius Žiūkas

„Žinojau, kad sąlygos neprognozuojamos ištvermės rungtyse. Favoritai buvo kinai ir japonai, švedas, su kuriuo teko kartu treniruotis. Į TOP 16 galėjo patekti bet kuris sportininkas, – tęsė M. Žiūkas. – Apie vietą negalvojau, koncentravausi į tempą. Šaldyti ir žiūrėti, kas bus. Nuo vieno gaivinimo punkto iki kito. Apsipili ir jauti, kaip po 100 metrų dega rankos. Prieš čempionatą galvoti nėra prasmės. Darai, ką gali geriausia“.

M. Žiūkas trejus paskutinius metus treniravosi Australijoje su mokslininkų priežiūra. Anot jo, tai jam taip pat pagelbėjo kovojant kraštutinėmis Kataro sostinės sąlygomis: „Tai pridėjo ir pasitikėjimo savimi, ir žinių. Sutikau čia australų trenerį, jis ir dabar davė man patarimų. Parodė, kur ledo vonia, liepė pasėdėti, užsidėti ledo liemenę. Daug smulkių detalių, bet pasitikiu tais žmonėmis. To karščio Australijoje daugiau nei Lietuvoje – organizmas prisimena jį, tai gal padeda geriau jį ištverti.“

Trasoje M. Žiūką, kaip ir kitus Lietuvos ėjikus, palaikė du „užkietėję“ sportinio ėjimo sirgaliai Arūnas ir Rytis. Su Lietuvos trispalve jie visaip skatino mūsų lengvaatletį ir tai neliko nepastebėta.

„Žinoma, labai padeda. Buvo smagu girdėti, kaip palaiko ir užsieniečiai sportininkai, jau pabaigę savo rungtis. Tai padeda, bent penkis metrus daugiau išspaudi. Tai besąlygiškai padeda“, – neabejojo M. Žiūkas.

Trijose olimpiadose dalyvavęs ėjikas teigė, kad sukaupta patirtis padeda stresinėse situacijose.

„Ir dėl karščio, ir dėl to, kad kiekvienos varžybos yra nauja istorija. Man sunku ilgai išlaikyti sportinę formą, rugpjūtį pasijautė nuovargis, Ispanijoje prasidėjo problemėlės, peršalimai, skausmeliai, o žinant sąlygas Dohoje, streso tik padaugėjo. Optimizmo per daug nebuvo. Patirtis tikrai padeda. Reikia mokytis iš savo klaidų“, – kalbėjo jis.

M. Žiūkas kol kas neturi įvykdęs Tokijo olimpiados normatyvo ir tai bus jo kitas didelis tikslas: „Olimpinėse žaidynėse daug kas išmoks Dohos pamokas ir bus geriau pasiruošę. Tokijuje bus dar sunkiau kovoti dėl aukštų vietų.“

Ėjikas paneigė, kad tai buvo jo sunkiausias čempionatas. „Čia kovojau dėl aukštesnės vietos, emocijos buvo geros trasoje. Aišku, sąlygos buvo ne pačios geriausios. Naktis, spalio mėnuo, klimatas... Nebuvo lengva, bet emociškai buvau pakylėtas“, – šypsodamasis kalbėjo M. Žiūkas.

Du ėjikai nestartavo, 7 – nebaigė distancijos, o 5 – buvo diskvalifikuoti. Iš viso finišo liniją kirto 40 dalyvių.

Nugalėtoju tapo japonas Toshikazu Yamanishi (1:26:34), sidabro medalį laimėjo po neutralia vėliava startavęs Rusijos atstovas Vasilijus Mizinovas (1:26:49), o bronza atiteko švedui Perseusui Karlstromui (1:27:00).

Bilietą į planetos pirmenybes Dohoje M. Žiūkas iškovojo šių metų pradžioje Adelaidėje, kur 20 km distanciją įveikė per 1 val. 21 min. 44 sek. Lietuvio rekordas šiame nuotolyje yra 1 val. 20 min. 31 sek.

Šios rungties pasaulio rekordas (1:16:36) priklauso japonui Yusuke Suzuki, antrąją pasaulio čempionato dieną Dohoje laimėjusiam 50 km sportinį ėjimą.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)