Pasaulio lengvosios atletikos čempionato moterų trišuolio kvalifikacijoje varžėsi 26 dalyvės. Norint automatiškai patekti į finalą reikėjo įveikti kvalifikacinę 14,30 m (Q) ribą arba patekti tarp 12 geriausią rezultatą atrankoje pademonstravusių trišuolininkių.

D. Kilty pirmuoju mėginimu nušoko 14,01 m, antruoju – 14,09 m, trečiuoju – 12,62 m. Ties patekimo į finalą riba laviravusi lietuvė vis dėlto į kitą varžybų etapą neprasibrovė ir galutinėje įskaitoje užėmė 14 vietą.

Nuo 12 vietą užėmusios rumunės Andreea Panturoiu lietuvė atsiliko vos 3 cm.

„14 vieta man skamba blogai. Norėjau būti dvyliktuke. Esu nusivylusi labai, galėjau būti finale. Aišku, būti pasaulyje TOP 16 gerai, bet žinau savo galimybes ir esu nusivylusi“, – iš karto po kvalifikacinių varžybų kalbėjo D. Kilty.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, Dovilė Kilty, Diana Zagainova

„Visą sezoną vertinu labai gerai, net neprisimenu, kiek kartų pavyko perkopti 14 m ribą ir asmeninį rekordą gerinau, vertinu labai gerai sezoną. Tai jei būčiau patekusi dabar į finalą, tai būtų sezonas su grietinėle, ir su vyšnia, ir su viskuo“, – juokėsi D. Kilty.

D. Kilty šis pasaulio čempionatas jau trečias karjeroje. Prieš 4 metus planetos pirmenybėse ji buvo 19-a, prieš dvejus – 15-a.

„Visi trys mano pasaulio čempionatai yra labai skirtingi. Pirmas buvo kaip apšilimas po Europos iki 23 metų pirmenybių, antras – po motinystės atostogų, buvo šokas grįžti į didelę publiką, dabar jau jaučiuosi labiau patyrusi, pasitikinti savimi. Ketvirtas čempionatas nemeluos“, – tikino trišuolininkė.

Kelialapis į Tokijo olimpiadą dabar pagrindinis Dovilės tikslas, o žiemą ji ketina dalyvauti pasaulio uždarų patalpų čempionate Kinijoje.

„Esu sveika, geros sportinės formos, nesijaučiu, kad būčiau psichologiškai pavargusi, nors turėjau daug varžybų. Sieksiu savo tikslų ir esu įsitikinusi, kad juos pasieksiu“, – kalbėjo D. Kilty.

Tuo metu kitoje kvalifikacinėje grupėje dėl vietos finale kovojusi D. Zagainova pirmu bandymu nušoko 13,58 m, antrasis buvo nesėkmingas, o geriausio trečiojo rezultatas – 13,64 m.

To neužteko, kad planetos pirmenybių debiutantė, Lietuvos rekordininkė ir Europos iki 23 metų čempionė prasibrautų į finalą. Galutinėje įskaitoje ji liko 22-a.

„Negaliu pasakyti, kodėl taip įvyko, mes analizuosime. Ar dėl nuovargio, ar dėl techninių momentų, bet yra kaip yra. Noras buvo patekti į finalą, bet man nepavyko“, – kalbėjo D. Zagainova, pastebėjusi, kad antras mėginimas galėjo būti geriausias, tačiau jis liko neįskaitytas.

Lietuvos rekordininkė teigė, kad šį sezoną visas dėmesys buvo Europos iki 23 metų čempionatui, kur ji tapo nugalėtoja. „Tik paskui pradėjome kalbėti apie Dohą. Negaliu pasakyti, kad blogai jaučiuosi, ar ką skauda. Galbūt esu psichologiškai pavargusi, gal trūko laiko antram pikui pasiekti“, – svarstė ji.

„Dabar? Poilsis. Nesidžiaugiu, kad nepatekau į finalą, bet dabar jau džiaugiuosi, kad viskas baigėsi. Bet kuriuo atveju sezonas buvo labai geras, puikios emocijos, pagrindinį tikslą įvykdžiau. Dabar reikia atsigauti ir pradėti ruoštis olimpiadai“, – teigė D. Zagainova.

Kvalifikacinį normatyvą automatiškai įvykdė Jamaikos atletė Shanieka Ricketts (14,42), kolumbietė Caterine Ibarguen (14,32), ukrainietė Olga Saladucha (14,32), venesuelietė Yulimar Rojas (14,31) ir amerikietė Keturah Orji (14,30).

Moterų trišuolio finalas vyks šeštadienį 20.35 val.

14,28 m – asmeninis D. Kilty rekordas, pasiektas šių metų rugpjūčio 10 dieną Norvegijoje. Iš viso šį sezoną asmeninį rekordą ji gerino triskart.

Už britų sprinterio Richardo Kilty prieš dvejus metus ištekėjusi ir vaiko susilaukusi Lietuvos lengvaatletė šį sezoną šokinėjo itin stabiliai.

D. Kilty triumfavo Europos komandiniame čempionate, o rugsėjo pradžioje ji užėmė trečią vietą istoriniame mače JAV-Europa, vykusiame Minske.

D. Zagainova šį sezoną pagerino asmeninį ir Lietuvos rekordus, kai Šveicarijoje birželio 30 dieną nušoko 14,43 m. Jai tai garantavo ir kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes. Ji taip pat tapo Europos jaunimo (iki 23 metų) čempione.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Spalio 4 d. (penktadienis)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)