Vietą finale automatiškai galėjo užtikrinti įveikta kvalifikacinė 231 cm riba arba patekimas tarp 12 geriausią rezultatą kvalifikacijoje pademonstravusių šuolininkų į aukštį.

Audros Gavelytės ir Algirdo Baranausko auklėtinis iš karto įveikė pradinį 217 cm aukštį, antru bandymu – 222 cm, o į 226 cm aukštį pakeltai kartelei peršokti neužteko visų trijų bandymų.

Arčiausiai tikslo buvo pirmasis mėginimas, galėjęs atverti lietuviui duris į finalą. Bendroje įskaitoje iš 31 dalyvio jis užėmė 21 vietą.

„Vertinčiau debiutą pasaulio čempionate tikrai gerai, jei būčiau peršokęs 226 cm. Labai norėjosi pirmu bandymu, nes jis buvo geriausias. Galėjau tiek šokti. To pritrūko, kad būčiau patenkintas. Truputį gaila, nepasisekė“, – apgailestavo A. Glebauskas.

Puerto Rikos atstovas Luisas Castro Riveira ir baltarusis Maskimas Nedasekovas į finalą prasibrovė paskutiniai (11-as ir 12-as) su 226 cm aukščiu. Jei lietuvio pirmasis bandymas ties šia riba būtų buvęs sėkmingas, jis būtų buvęs finale. Visi likę 10 finalininkų įveikė 229 cm.

Pradinio 217 cm aukščio beveik tuščiame Chalifos tarptautiniame stadione neįveikė ukrainietis Bohdanas Bondarenka. Pasaulio čempionatų rekordo savininkas (2013 metais – 241 cm) pasitraukė iš varžybų dėl traumos.

Ar lietuvis tikėjo, kad gali patekti į finalą?

„Sunku pasakyti. Pusantro mėnesio ruošiausi pasaulio čempionatui be varžybų. Apšilimo metu supratau, kad gal nesijaučiu labai gerai, bet galvojau, kad 226 cm galiu šokti“, – tvirtino Lietuvos čempionas.

Pasaulio čempionato vyrų šuolių į aukštį kvalifikacija. Adrijus Glebauskas

Paklaustas, kaip pavyko išlaikyti taip ilgai sportinę formą, lengvaatletis šyptelėjo.

„Viduryje vasaros, universiados laiku, ta sportinė forma buvo geresnė, bet nemanau, kad ji suprastėjo prieš šį čempionatą, – kalbėjo jis. – Visą sezoną vertinčiau gerai, bet lyg kažko trūksta. Atrodė, kad galiu dar geriau.“

A. Glebauskas pastebėjo, kad Chalifos tarptautiniame stadione danga išties yra aukščiausios klasės: „Jei ant tokios dangos mums tektų daugiau šokinėti, gerų rezultatų būtų daugiau. Nepalyginsi su Lietuvos stadionais ar maniežais. Dėl to mes šiek tiek pralaimime. Yra kaip yra.“

„LKL sezonas prasidėjo, gal kokia komanda paims, – nusijuokė šuolininkas į aukštį, paklaustas, kokie artimiausi tikslai. – Truputį pailsėsime ir nuo lapkričio pradėsime dirbti. Žiemos sezone daug startų neplanuojame, kūnas nelabai supranta, ruošimės olimpinėms žaidynėms.“

Įdomu, kad liepos pabaigoje, kai Palangoje rinkosi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, tame pačiame viešbutyje gyveno ir Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės nariai, surengę savo treniruočių stovyklą kurorte.

Ne vienas fotografas apsigavo, kai tarp besirenkančių krepšininkų į savo galerijas įtraukė ir 202 cm ūgio A. Glebauską. Lengvaatletis anksčiau yra žaidęs mėgėjų krepšinio lygose.

Pasaulio šuolių į aukštį rekordas nuo 1993 metų priklauso Kubos atletui Javierui Sotomayorui – 245 cm. Pasaulio čempionatų rekordo savininkas nuo 2013 metų yra ukrainietis Bohdanas Bondarenka – 241 cm. Šio sezono lyderis – baltarusis Maksimas Nedasekovas, istoriniame Europos-JAV mače peršokęs 235 cm.

Šios vasaros sezoną didžiausi A. Glebausko laimėjimai yra universiados bronzos medalis (224 cm) ir penktoji vieta Europos žaidynėse (222 cm), užėmęs aukščiausią vietą iš visų lengvaatlečių – penktą (222 cm).

Nors normatyvo (230 cm) į pasaulio čempionatą lietuvis neįvykdė, tačiau tai pavyko padaryti tik 23 sportininkams, o dalyvių skaičius šioje rungtyje yra 32. Sportininkai, kuriems normatyvas nepakluso, buvo išrikiuoti pagal geriausius rezultatus, pasiektus nuo praėjusių metų spalio 1-osios. 228 cm Lietuvos čempionate peršokęs A. Glebauskas reitinge pasidalino 26-30-ą pozicijas. Patekimui į Dohą būtų pakakę ir LLAF taurės varžybose pasiekto rezultato, kur mūsiškis įveikė 227 cm.


Lietuvos rekordas nuo 1991 metų priklauso Rolandui Verkiui – 234 cm.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Spalio 3 d. (ketvirtadienis)

16.40 val. moterų trišuolio kvalifikacija (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty)

Spalio 4 d. (penktadienis)

20.15 val. vyrų šuolių į aukštį finalas (Adrijus Glebauskas, jei pateks)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)