Praėjusią savaitę Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) pareiškė susirūpinimą dėl „neatitikimų“, nustatytų duomenyse, kurie po ilgų derybų šiemet buvo gauti iš susikompromitavusios Maskvos antidopingo laboratorijos.

Įtariama, kad bylų įrašai galėjo būti sufabrikuoti siekiant išvengti dar didesnio skandalo, o dalis informacijos apie teigiamus testus ištrinta iš laboratorijos duomenų bazių.

Griežtai apie tokias prielaidas pasisakė pačios RUSADA, kuriai gresia naujas suspendavimas, vadovas.

„Perskaitęs dokumentus, kuriuos gavome iš WADA, galiu pasakyti viena: mus išdavė, iš mūsų atėmė teisę į tiesą. Šiandien Rusijos sportas nebėra ant bedugnės krašto – mes jau smengame žemyn, o koks tos prarajos gylis, sunku pasakyti.

Suvokdamas situacijos rimtumą galiu pasakyti – tai yra mūsų sporto tragedija, ir tai – kalbant švelniai. Egzistuoja vidinė konspiracija prieš Rusijos sportą. Žmonės, kurie savo vidine kultūra tolimi gryniems sporto principams ir idealams, diskredituoja visą mūsų valstybės aparatą“, – neįvardijamus dopingo vartojimo sistemos šalininkus Rusijoje užsipuolė J. Ganusas, anksčiau ypač aršiai kritikuodavęs Rusijos lengvosios atletikos federacijos vadovybę.

Atnaujintas suspendavimas gali vėl eliminuoti Rusijos sportininkus iš svarbiausių tarptautinių varžybų, kaip jau nutiko 2018 metų Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse, kur rusai dalyvavo kaip neutralūs atletai.

Primename, kad RUSADA suspendavimas kontroversiškai buvo atšauktas praėjusį rugsėjį susitarus, kad Rusija garantuos priėjimą prie Maskvos laboratorijos duomenų.

2015 metais kelios tarptautinės sporto organizacijos nustatė, jog Maskvos laboratorijoje buvo masiškai klastojami tyrimų rezultatai, pridengiant susitepusius Rusijos atletus, o šalyje veikė valstybės remiama dopingo vartojimo sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)