Pasaulio lengvosios atletikos čempionato maratono ir sportinio ėjimo rungtys sukelia daug kančios jau vien stebint jas. Sportininkai Dohoje jaučiasi it kepimo orkaitėje ir negaili kritikos IAAF.

Ėjikai tarsi gyvi numirėliai traukia per ryškiai apšviestą trasą, o maratonininkai iš trasos masiškai išgabenami vežimėliais. Kataro galingieji ir sporto vadovai stebi viską it groteskišką gladiatorių kovą iš gerai vėdinamos tribūnos.

Niekas neabejoja, kad būtent toks įspūdis liks iš negailestingo karščio ir akivaizdžios sportininkų kančios Dohos gatvėse vykusių planetos pirmenybių.

Pasaulio čempiono titulą 50 km sportinio ėjimo rungtyje gynęs prancūzas Yohannas Dinizas pasitraukė iš distancijos Dohoje net neįpusėjus varžyboms ir vadino sportininkus bandomaisiais triušiais.

„Čia lauke mes buvome tiesiog sukišti į kepimo krosnį. Jie iš mūsų padarė bandomuosius triušius, – kalbėjo planetos rekordininkas, 41 metų ėjikas iš Prancūzijos, prieš dvejus metus Londone pagerinęs ir pasaulio čempionatų 50 km rekordą.

Yohannas Dinizas

Istoriniame moterų maratone, kuris pirmą kartą prasidėjo vidurnaktį, esant 32 laipsniams karščio iš 68 dalyvių finišo linijos nepasiekė 28. Moterų sportinio ėjimo 50 km distancijoje 30 sportininkių prireikė medicinos pagalbos. Ir tai panašiau į pranešimą apie kažkokios krizės apimtą regioną, o ne apie sportinį renginį.

Be viso to teigiama, kad kelių milijonų JAV dolerių prireikė, jog naktinė Dohos pakrantė būtų užtektinai apšviesta ir pritaikyta televizijos transliacijai.

„Varžybos buvo nenormalios, buvo sunku net kvėpuoti“, – Vokietijos žiniasklaidai kalbėjo šios šalies atstovas Carlas Dohmannas, Dohoje užėmęs 7 vietą.

Kiekvienas gali matyti, kad tai yra fiasko. Tribūnos yra tuščios, net ir labai stengiantis negali priprasti prie tokio karščio.
Kevinas Mayeris

Tiek maratono, tiek 50 km sportinio ėjimo nugalėtojai liko toli nuo savo geriausių rezultatų – jų pasiekto laiko nebūtų pakakę net olimpiniam normatyvui įvykdyti.

„Tai buvo siaubinga. Taip prastai dar niekada nesijaučiau“, – sakė maratono trasą po trečdalio distancijos vežimėlyje palikusi italė Sara Dossena. Skundėsi ir 9 vietą užėmusi kanadietė Lyndsay Tessier: „Tai buvo gąsdinanti, sukrečianti ir bet kokią motyvaciją naikinanti patirtis.“

Vienintelės Lietuvos maratonininkės Dohoje pasirodymas taip pat baigėsi anksčiau laiko. Po 17 kilometrų trasą palikusi Monika Bytautienė prisipažino, kad labiausiai jai gaila įdėto darbo.

„Tik jis nebūtų atsipirkęs rezultato prasme, o dabar neatsipirko ir finišo. Jaučiu pyktį dėl situacijos. Aišku, reikėtų ant savęs pykti, bet savęs visuomet pagaili. Gailiuosi, kad atvažiavau, galbūt nereikėjo šios patirties, nežinau“, – sakė ji.

Maratonininkės treneris Romas Sausaitis buvo griežtesnis ir rėžė ne pačius geriausius žodžius Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF).

„Čia žmonių nesigaili. Taip negalima tyčiotis. Lieka dvi dienos iki maratono ir jie svarsto, kodėl taip karšta, gal perkelti. O kur jie buvo ketverius metus? Kalčiausias IAAF. Neduok Dieve, dar mirties trasoje sulauktų...“, – pyktelėjęs kalbėjo jis.

„Sport Ekspress“ žurnalistė Natalija Mariančik savo straipsnyje pasidalino vienintelės Rusijos maratonininkės mintimis iš trasos.

„Maratonui tai yra nežmoniškos sąlygos. Jau po pirmųjų trijų kilometrų supratau, kad negaliu laikytis savo tempo. Atrodė, kad bėgu ne aš, o kažkoks kitas žmogus. Visą likusį laiką tiesiog kentėjau, kad tik nesustočiau. Mačiau, kaip ant asfalto voliojasi „lavonai“ ir, tiesą sakant, daug kartų troškau taip pati nukristi.

Tačiau tai pirmasis mano pasaulio čempionatas, todėl nenorėjau jį baigti štai taip“, – kalbėjo Sardana Trofimova, dėl pratęstos diskvalifikacijos Rusijos lengvosios atletikos federacijai, kaip ir visi rusų sportininkai startavusi po neutralia vėliava.

IAAF tuo metu atsako, kad visas medicinos personalas puikiai dirba ir visi sportininkai gavo reikalingą pagalbą. Organizatoriai netgi paskyrė atskirą mediką, kuris savo nuožiūra, atsižvelgdamas į sveikatos būklę, bet kuriuo metu galėjo „nuimti“ maratono ar sportinio ėjimo varžybų dalyvį.

Medikų pagalba 50 km sportinio ėjimo dalyviui

Tačiau net ir užmerkus akis į kančias Dohos gatvėse, ausis pasiekia vis garsėjanti kritika dėl Katarui suteiktos teisės organizuoti pasaulio lengvosios atletikos čempionatą.

„Kiekvienas gali matyti, kad tai yra fiasko, – žurnalistams kalbėjo prancūzų dešimtkovininkas ir pasaulio rekordininkas Kevinas Mayeris. – Tribūnos yra tuščios, net ir labai stengiantis negali priprasti prie tokio karščio.“

Kad brėkštant aušrai Kataro sostinėje vos keli sirgaliai sulaukia nugalėtojų finišo, dar galima suprasti. Tačiau net ir kondicionieriais iškimštame Chalifos tarptautiniame stadione, kur įprastai vyksta Kataro futbolo rinktinės rungtynės, pusė visų vietų – apie 20 tūkst. – uždengtos milžiniškais plakatais.

Palyginimui, 100 m vyrų bėgimo finalą šeštadienį gyvai stebėjo vos 10 tūkst. žiūrovų, o juk tai paprastai per pasaulio čempionatus būna daugiausiai sirgalių sutraukianti rungtis.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Planetos čempiono titulą gina disko metikas Andrius Gudžius, o tarp favoritų pagal 2019-ųjų rezultatus patenka ieties metikas Edis Matusevičius (ketvirtas – 89,17 m), šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė (septinta – 197 cm uždarose patalpose), trišuolininkė Diana Zagainova (vienuolikta – 14,43 m), ietininkė Liveta Jasiūnaitė (dvylikta – 63,98 m) bei Europos sportinio ėjimo taurės nugalėtoja Živilė Vaiciukevičiūtė (14-a – 1 val. 29 min. 48 sek.). Čempionate taip pat dalyvauja Europos komandiniame čempionate triumfavusi trišuolininkė Dovilė Kilty, ėjikai Arturas Mastianica ir Marius Žiūkas, maratonininkė Monika Bytautienė bei šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Rugsėjo 29 d. (sekmadienis)

23.59 val. moterų 20 km sportinis ėjimas (Živilė Vaiciukevičiūtė)

Rugsėjo 30 d. (pirmadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. moterų ieties metimo kvalifikacija (Liveta Jasiūnaitė)

21.25 val. vyrų disko metimo finalas (Andrius Gudžius)

Spalio 1 d. (antradienis)

16.50 val. vyrų šuolių į aukštį kvalifikacija (Adrijus Glebauskas)

21.20 val. moterų ieties metimo finalas (Liveta Jasiūnaitė, jei pateks)

Spalio 3 d. (ketvirtadienis)

16.40 val. moterų trišuolio kvalifikacija (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty)

Spalio 4 d. (penktadienis)

20.15 val. vyrų šuolių į aukštį finalas (Adrijus Glebauskas, jei pateks)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)