Dar prieš planetos pirmenybes Katare lietuvės treneris Viktoras Meškauskas savo auklėtinei buvo iškėlęs ambicingą tikslą – patekti į stipriausiųjų 12-uką.

Apie tai leido galvoti ir Ž. Vaiciukevičiūtės triumfas šiais metais Alytuje vykusiose Europos sportinio ėjimo taurės varžybose, savo rangu prilygstančiomis žemyno čempionatui. 20 km distanciją savų žiūrovų palaikoma ėjikė įveikė per 1 val. 29 min. 48 sek.

Ž. Vaiciukevičiūtę įkvėpti kovai turėjo ir Arturo Mastianicos įspūdingas pasirodymas naktį iš šeštadienio į sekmadienį – pragarišką daugiau nei 30 laipsnių karštį pažabojęs ir didelį norą pasitraukti iš trasos įveikęs lietuvis finišo liniją kirto 15-as iš 46 startavusių dalyvių. Visą 50 km distanciją tuomet įveikė tik 28 ėjikai.

Prie starto linijos pusvalandžiu pavėlintose ir minutė iki vidurnakčio prasidėjusiose 20 km moterų sportinio ėjimo varžybose stojo 45 dalyvės.

Ž. Vaiciukevičiūtė distanciją įveikė per 1 val. 39 min. 26 sek. ir iš 39 finišavusiųjų užėmė 23 vietą.

„Pirmoje dalyje jaučiausi gerai, lyderių grupelėje, bet po to darėsi vis sunkiau, negalėjau išlaikyto to tempo ir tiesiog mėginau laikytis. Lėtėjau ir svarbiausia po to buvo tiesiog pabaigti distanciją ir ateiti į finišą“, – po finišo kalbėjo Lietuvos atstovė. – Mačiau, kad už manęs eina daug europiečių. Kai mačiau, kad lyderės kinietės, brazilės, tos sąlygos europietėms tikrai buvo sunkios. Gal reikia stovyklą padaryti prieš stovyklą, kad būtų geresnis rezultatas.“

Ji taip pat pritarė, kad tokį rezultatą daugiausiai lėmė karštis: „Labai jautėsi ir karštis, ir drėgmė. Stengiausi priprasti, buvau Ispanijoje prieš tai, bet per mažai matyt. Organizmas parodo, kad negaliu greičiau eiti, reikia išvadas daryti, yra kaip yra.“

Paklausta, ar teisinga ištvermės sporto rungtis organizuoti tokiose „karštose“ šalyse, ėjikė pritarė kitų sportininkų išsakytoms mintims. „Tokioje šalyje vyraujant tokiai temperatūrai ištvermės rungčių atstovams daryti varžybas kažkokia beprotybė. Kažką reikėtų galvoti, kažką keisti. Kolegės taip pat tos pačios nuomonės. Lauke – kaip pirtyje, tikrai labai sunku“, – teigė ji.

Ėjikė nesižvalgo atgal ir teigia, kad dabar svarbiausia – išmokti Dohos pamokas ir pritaikyti kitų metų olimpinėse žaidynėse. Kelialapį į Tokijo olimpiadą ji iškovojo laimėdama Europos taurės varžybas Alytuje. Žinia, karščio ir drėgmės dermė Tekančios saulės šalyje bus ne ką mažesnė nei Dohoje.

Visą 20 km moterų sportinio ėjimo prizininkių pakylą užėmė Kinijos sportininkės. Auksą iškovojo Hong Liu (1:32:53), sidabrą – Shenjie Qieyang (1:33:10), bronzą – Liujing Yang (1:33:17). Arčiausiai medalių iš europiečių buvo ispanė María Perez (1:35:43), užėmusi 8 vietą. Pastarąją Ž. Vaiciukevičiūtė Alytuje vykusiose varžybose buvo aplenkusi.

Spalio 4 dieną tą patį nuotolį eis dar vienas Lietuvos ėjikas Marius Žiūkas.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Planetos čempiono titulą gina disko metikas Andrius Gudžius, o tarp favoritų pagal 2019-ųjų rezultatus patenka ieties metikas Edis Matusevičius (ketvirtas – 89,17 m), šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė (septinta – 197 cm uždarose patalpose), trišuolininkė Diana Zagainova (vienuolikta – 14,43 m), ietininkė Liveta Jasiūnaitė (dvylikta – 63,98 m) bei Europos sportinio ėjimo taurės nugalėtoja Živilė Vaiciukevičiūtė (14-a – 1 val. 29 min. 48 sek.). Čempionate taip pat dalyvauja Europos komandiniame čempionate triumfavusi trišuolininkė Dovilė Kilty, ėjikai Arturas Mastianica ir Marius Žiūkas, maratonininkė Monika Bytautienė bei šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Rugsėjo 30 d. (pirmadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. moterų ieties metimo kvalifikacija (Liveta Jasiūnaitė)

21.25 val. vyrų disko metimo finalas (Andrius Gudžius)

Spalio 1 d. (antradienis)

16.50 val. vyrų šuolių į aukštį kvalifikacija (Adrijus Glebauskas)

21.20 val. moterų ieties metimo finalas (Liveta Jasiūnaitė, jei pateks)

Spalio 3 d. (ketvirtadienis)

16.40 val. moterų trišuolio kvalifikacija (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty)

Spalio 4 d. (penktadienis)

20.15 val. vyrų šuolių į aukštį finalas (Adrijus Glebauskas, jei pateks)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)