Valandą vėlavusios prasidėti spaudos konferencijos pradžioje Th. Bachas pasveikino S. Coe su antrąja kadencija IAAF prezidento pareigose.

Jis kalbėjo, kad svarbiausi jų susitikimo aspektai buvo sporto stiprinimas, jaunų žmonių įtraukimas, sporto universalumo skatinimas.

„Viso to fone turime laikytis politinio neutralumo sporte, jokios diskriminacijos, jei kalbame ir apie kitus aspektus“, – pabrėžė Th. Bachas.

Taip pat buvo diskutuojama apie pasirengimą Tokijo olimpiadai, jaunimo olimpinėms žaidynėms, translytiškumo situaciją sporte.

„Kalbėjome, ko reikia sportui ateityje“, – užsimindamas apie dideles olimpinės programos naujienas (naujos sporto šakos kaip banglenčių sportas, karatė, riedlentės ir sportinis laipiojimas) kitais metais Japonijoje kalbėjo IOC prezidentas.

„Didžiausias iššūkis – negalime remtis tradicine sporto piramide, nes jis vystosi ir nestovi vietoje. Kalbame ir apie moterų vietą sporte, – kalbėjo S. Coe. – Mūsų dialogas taip pat sukosi apie politinius aspektus ir jaunimo įtraukimą į sportą.“

S. Coe sulaukė klausimo apie neutralius atletus, kurių gretose yra 30 sportininkų, pratęsus Rusijos lengvosios atletikos federacijos diskvalifikaciją. Viena garsiausių iš jų yra Marija Lasickienė, ginsianti čempionės titulą šuolių į aukštį sektoriuje, kur varžysis ir lietuvė Airinė Palšytė.

„Turėjome priimti sprendimą. Žinoma, suprantu, kad tų atletų garbė paminta, bet mes aiškiai deklaruojame, kad esame už švarų sportą. Norėdami, kad tie atletai nenukentėtų, sukūrėme neutralumo statusą, kuriuo remiantis jie gali varžytis tarptautinės varžybose. Žinoma, be savo šalies vėliavos ir himno“, – sakė IAAF prezidentas.

Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) pareiškė susirūpinimą dėl „neatitikimų“, nustatytų duomenyse, kurie po ilgų derybų šiemet buvo gauti iš susikompromitavusios Maskvos antidopingo laboratorijos. Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) skirtos trys savaitės pateikti savus paaiškinimus, o jeigu jie neįtikins WADA, visas Rusijos sportas antrą kartą gali atsidurti tarptautinės arenos užribyje.

„Visos dvejonės paprastai būna prieš sprendimą, bet jei prisiimi atsakomybę, turi būti įsitikinęs savo teisumu“, – paklaustas, ar nedvejoja dėl diskvalifikacijos sprendimų, kolegai pritarė ir Th. Bachas.

Kaip netikėtai ilgai žadėta spaudos konferencija vėlavo, taip netikėtai greitai buvo ir nutraukta dėl stadione prasidėjusių varžybų. Žiniasklaidos atstovai spėjo užduoti vos keturis klausimus IAAF ir IOC vadovams.

Tai pirmasis pasaulio lengvosios atletikos čempionatas arabų šalių regione ir Vidurio Rytuose.

Plotu dvigubai didesnė nei Lietuva, o gyventojų skaičiumi vos 300 tūkst. gyventojų mūsų šaliai nusileidžiantis Kataras yra viena turtingiausių planetos valstybių dėl naftos ir dujų gavybos Persijos įlankoje.

Per 10 planetos pirmenybių Kataro sostinėje dienų pajėgiausi lengvaatlečiai varžysis 24 skirtingose rungtyse. Pirmą kartą istorijoje maratonas ir sportinio ėjimo rungtys dėl karščių dieną prasidės vidurnaktį.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Planetos čempiono titulą gina disko metikas Andrius Gudžius, o tarp favoritų pagal 2019-ųjų rezultatus patenka ieties metikas Edis Matusevičius (ketvirtas – 89,17 m), šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė (septinta – 197 cm uždarose patalpose), trišuolininkė Diana Zagainova (vienuolikta – 14,43 m), ietininkė Liveta Jasiūnaitė (dvylikta – 63,98 m) bei Europos sportinio ėjimo taurės nugalėtoja Živilė Vaiciukevičiūtė (14-a – 1 val. 29 min. 48 sek.). Čempionate taip pat dalyvauja Europos komandiniame čempionate triumfavusi trišuolininkė Dovilė Kilty, ėjikai Arturas Mastianica ir Marius Žiūkas, maratonininkė Monika Bytautienė bei šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Rugsėjo 27 d. (penktadienis)

18.40 val. moterų šuolių į aukštį kvalifikacija (Airinė Palšytė)

23.59 val. moterų maratonas (Monika Bytautienė)

Rugsėjo 28 d. (šeštadienis)

16.15 val. arba 17.45 val. vyrų disko metimo kvalifikacija (Andrius Gudžius)

23.30 val. vyrų 50 km sportinis ėjimas (Arturas Mastianica)

Rugsėjo 29 d. (sekmadienis)

23.30 val. moterų 20 km sportinis ėjimas (Živilė Vaiciukevičiūtė)

Rugsėjo 30 d. (pirmadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. moterų ieties metimo kvalifikacija (Liveta Jasiūnaitė)

20.30 val. moterų šuolių į aukštį finalas (Airinė Palšytė, jei pateks)

21.25 val. vyrų disko metimo finalas (Andrius Gudžius, jei pateks)

Spalio 1 d. (antradienis)

16.50 val. vyrų šuolių į aukštį kvalifikacija (Adrijus Glebauskas)

21.20 val. moterų ieties metimo finalas (Liveta Jasiūnaitė, jei pateks)

Spalio 3 d. (ketvirtadienis)

16.40 val. moterų trišuolio kvalifikacija ( Diana Zagainova ir Dovilė Kilty)

Spalio 4 d. (penktadienis)

20.15 val. vyrų šuolių į aukštį finalas (Adrijus Glebauskas, jei pateks)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)