Jau ne kartą nekompetentingus ir korumpuotus Rusijos pareigūnus kritikavusi sportininkė šį kartą prakalbo apie tai, kad jai apskritai gali tekti atsikratyti sąsajų su problemų negebančia ir nenorinčia išspręsti gimtąja šalimi ir kovoti pačiai už save.

Viešai pratrūkti sportininkę paskatino naujienos iš Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA), kuri pareiškė susirūpinimą dėl „neatitikimų“, nustatytų duomenyse, kurie po ilgų derybų šiemet buvo gauti iš susikompromitavusios Maskvos antidopingo laboratorijos.

Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) skirtos trys savaitės pateikti savus paaiškinimus, o jeigu jie neįtikins WADA, visas Rusijos sportas antrą kartą gali atsidurti tarptautinės arenos užribyje.

2017 metais informatoriaus nutekinti duomenys skiriasi nuo pateiktų oficialiai, ir tai kelia įtarimų, jog per ketverius metus uždarytoje Maskvos laboratorijoje rusai suklastojo bylų įrašus, siekdami išvengti dar didesnio skandalo.

„Paskutiniu metu aš jau ne kartą kalbėjau, kad nesame užtikrinti dėl dalyvavimo Tokijo olimpinėse žaidynėse. Ir priežastis ne emocijose ir ne dėl to, kad aš neva nieko nežinau, kaip bando parodyti kai kurie asmenys. Mes žinome pakankamai, kad taip galvotume.

Ir mes esame pasirengę bet kuriam variantui. Jei Rusijos antidopingo agentūra vėl bus nušalinta, mes išvyksime treniruotis iš Rusijos – tam, kad būtume pasiekiami tarptautiniams dopingo kontrolieriams. Kadangi aš esu testuojama dažnai, tai galbūt galės padėti“, – savo Instagram profilyje tiek savo asmeninę, tiek kitų Rusijos sportininkų poziciją išsakė M. Lasickienė.

Susikaupusį pyktį sportininkė liejo ir toliau, prisiminusi situaciją prieš Rio de Žaneiro olimpiadą, kurią jai ir kitiems Rusijos lengvaatlečiams (išskyrus Darijai Klišinai) teko praleisti dėl tuomet jau įsigaliojusios Rusijos lengvosios atletikos federacijos suspendavimo.

„Mes jau nebe tie, kurie buvome prieš Rio de Žaneiro olimpiadą. Dabar mes iki pat pabaigos ginsime savo teisę dalyvauti žaidynėse. Ir kažkokių kolektyvinių šalies skundų daugiau nebepasirašysime.

Jeigu reikės vykti į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS, – red. past.), aš ten vyksiu ir kovosiu būtent už save. Antrą kartą paeiliui praleisti olimpiados dėl kažkokių nekompetentingų asmenų, kurie negali sąžiningai atlikti savo darbo, aš neprivalau. Visos šios situacijos įkaitais yra sportininkai“, – dėstė už lietuvių kilmės žurnalisto Valdo Lasicko ištekėjusi rusė.

Primename, kad šią savaitę Dohoje (Kataras) prasidėsiančiame pasaulio čempionate specialų leidimą gavę rusai ir vėl varžysis kaip neutralūs atletai, tačiau tai tik vienas iš Rusijos sportą kamuojančių rūpesčių.

Jei bus atnaujintas RUSADA suspendavimas, Rusijos sportininkai gali būti vėl eliminuoti iš svarbiausių tarptautinių varžybų, kaip jau nutiko 2018 metų Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse, kur rusai dalyvavo kaip neutralūs atletai.

Ilgą laiką neprieinamus laboratorinius duomenis WADA ekspertai surinko praėjusį sausį, kuomet jiems pagaliau buvo atvertos Maskvos laboratorijos durys.

Praėjusią liepą WADA paskelbė po analizės nustačiusi 47 naujus įtarimų keliančius atvejus ir perdavusi informaciją tarptautinėms federacijoms, kad jos galėtų iškelti bylas iki šiol dopingo skandalo nepaliestiems Rusijos sportininkams.

Tačiau net ši nauja kaltinimų porcija gali neatspindėti viso antidopingo taisyklių laužymo masto Maskvoje – įtariama, kad dalis informacijos apie teigiamus testus buvo ištrinta iš laboratorijos duomenų bazių.

„Suteikėme jiems (Rusijai – DELFI) galimybę padėti brūkšnį ir pradėti nuo švaraus lapo. Bet jei jie nepateikė mums autentiškų duomenų, vadinasi, nusprendė ta galimybe nepasinaudoti. Jeigu tai – sąmoningas manipuliavimas, sankcijos bus labai stiprios“, – teigė RUSADA atsakymus vertinsiančio WADA komiteto vadovas Jonathanas Tayloras.

Rusijos antidopingo agentūra

Primename, kad RUSADA suspendavimas kontroversiškai buvo atšauktas praėjusį rugsėjį susitarus, kad Rusija garantuos priėjimą prie Maskvos laboratorijos duomenų.

Reaguodamas į WADA pareiškimus, Rusijos sporto ministras Pavelas Kolobkovas pareiškė užtikrinsiantis „visą įmanomą pagalbą“ aiškinantis duomenų neatitikimų priežastis.

2015 metais kelios tarptautinės sporto organizacijos nustatė, jog Maskvos laboratorijoje buvo masiškai klastojami tyrimų rezultatai, pridengiant susitepusius Rusijos atletus. RUSADA buvo suspenduota pripažinus, kad šalyje veikė valstybės remiama dopingo vartojimo sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)