Rožytė su aštriais spygliais

Pirmadienį į draugišką mačą Kaune tarp Lietuvos ir Serbijos rinktinių užsukusi R. Namajunas sėdėjo pirmoje kėdžių eilėje kiek sutrikusi.

Negalima sakyti, kad buvusi UFC čempionė pirmą kartą atsidūrė po vienu stogu su tokia daugybe tautiečių. Mat per vieną ankstesnių viešnagių Lietuvoje ji jau pramogavo su vietinių minia britų vokalisto Stingo koncerte.

Tačiau muzikos ir sporto gerbėjų publika – skirtinga.

Arenos pranešėjui paskelbus apie ypatingą svečią, per rungtynių pertrauką už R. Namajunas nugaros išsirikiavo ilga eilė pageidaujančių nuotraukos su kovinio sporto garsenybe.


Vaikščiodama Kauno, iš kurio yra kilusi, gatvėmis lietuviškai šiek tiek kalbanti ir Rožyte prisistatanti lengvasvorė kovotoja tokio dėmesio nesulaukia.

Jei ne charakteringa šukuosena – trumpai „ežiuku“ nurėžti plaukai – ją atpažinti išties būtų sudėtinga: smulkutė, nuolat mandagiai besišypsanti mergina neprimena karingos amazonės, kuriai prilipo grėsminga „galvažudės“ (anglų kalba – thug) pravardė.

Tačiau Rožytė gerai žinoma kitoje Atlanto pusėje, kur pasirodo ne tik sporto, bet ir madų ar gyvenimo būdo žurnalų puslapiuose.

Išvarginta populiarumo naštos ir atsakomybės, šiemet R. Namajunas net ketino baigti karjerą UFC aštuonkampiuose.

Atostogos Lietuvoje jai – gera galimybė pailsėti ir dar labiau pakurstyti grįžtančią kovos aistrą, apie kurią JAV lietuvė papasakojo interviu DELFI.


Krepšinis, pajūris ir lietuviškos vestuvės

Atrodytų keista, kad pirmąsyk gyvai krepšinio rungtynes R. Namajunas pamatė tik „Žalgirio“ arenoje – vidurinėje mokykloje ji pati mėtė į krepšį.

„Jeigu jau esi lietuvis, kitokio pasirinkimo tiesiog neturi, – prisiminusi savo jaunystės krepšinį, šypsojosi UFC įžymybė. – Nuostabu čia būti. Džiaugiuosi galėdama pati pajusti lietuvių patriotiškumą, jų meilę krepšiniui.“

Į Lietuvą kartu su savo broliu Nojumi ji atvyko dešimčiai dienų. Per kurias jau spėjo drauge su Lietuvos kovotoju Sergejumi Maslobojevu aplankyti sergančius vaikus Kauno klinikų onkologiniame skyriuje ir apžiūrėti eksponatus Lietuvos sporto muziejuje.

Toliau programoje – močiutės sodas, išvyka į pajūrį, galiausiai kulminacija – pusseserės vestuvės.

Tuomet – atgal į JAV, kur augdama Rožė patyrė daug ir šilto, ir šalto, o jos gyvenimas iki aštuonkampiame narve užsitarnautos šlovės ne visada priminė Holivudo filmų reklamuojamą amerikietišką svajonę.

Vienintelė baltaodė rajone

R. Namajunas gimė Milvokyje. Į Viskonsiną emigravo jos mama, pianistė Jolita Namajūnienė ir tėvas, dailininkas Artūras Namajūnas.

Pastarąjį R. Namajunas pažinojo mažai – vyras sunkiai pritapo JAV, sirgo psichine liga, vėliau grįžo į Lietuvą. Tėvo Rožė neteko būdama 16-os.

Nors mama anapus Atlanto ištekėjo antrą kartą, būsimai kovotojai pačiai teko išmokti grumtis dėl vietos po saule.

„Galvažudės“ pravardę draugai jai sugalvojo dar vaikystėje.

„Mūsų rajone buvau vienintelė baltaodė. Be to, buvau pati mažiausia, bet kažkodėl elgiausi „kiečiau“ už visus kitus – lyg kokia bebaimė. Kadangi amžinai būdavau rūsčios veido išraiškos, draugai mane ėmė vadinti galvažude“, – JAV žiniasklaidai yra sakiusi R. Namajunas.

Mergaitę anksti patraukė kovos menai. Būdama penkerių ji pradėjo treniruotis tekvondo, nuo devynerių sportavo karatė ir džiudžitsu.

Dabar sportininkė neslepia, jog augant kovos įgūdžiai praversdavo ir gatvėje, kur tekdavo gintis nuo priekabių.

2010 metais 18-os sulaukusi R. Namajunas debiutavo mėgėjų mišrių kovos menų ringe, po trejų metų tapo profesionale, o netrukus pasirašė pirmąjį kontraktą su labiausiai vertinama organizacija pasaulyje – UFC.

Per ligšiolinę profesionalės karjerą aštuonkampyje 165 cm ūgio ir 52 kg svorio kovotoja pasiekė 8 pergales (dauguma jų – skausmingais veiksmais) bei patyrė 4 nesėkmes.

JAV lietuvė išgarsėjo 2017 metais, kai užtildė prieš kovą ją viešai menkinusią Joanną Jedrzejczyk. Nokautavusi lenkę jau pirmame raunde, R. Namajunas paveržė iš jos lengvo svorio UFC čempionės diržą.

Negana to, ryškia favorite laikytai J. Jedrzejczyk nepavyko ir revanšas – 2018-aisiais ji pralaimėjo teisėjų sprendimu.

„Netikra“ giminaitė

Karjeros pradžioje R. Namajunas į narvą žengdavo ant aprangos prisiklijavusi trispalvę, būdavo pristatoma kaip Lietuvos atstovė, šalies vėliavėlėmis puošė ir savo treniruočių pirštines.

Pačios atletės manymu, jos lietuviškos šaknys amerikietiškoje dirvoje nenudžiūvo pirmiausia dėl tampraus ryšio su močiute.

„Kai buvau maža mergytė, ji keliaudavo į JAV ir padėdavo mane auginti. Vėliau šeimoje atsirado angliškai kalbantis patėvis, pamažu nustojome namuose bendrauti lietuviškai. Bet viduje vis tiek jaučiu, kaip svarbu yra laikytis savo tradicijų, prisiminti, iš kur atsiradau aš ir mano šeima“, – DELFI sakė kovotoja, kuri yra sumainiusi žiedus su buvusiu UFC sunkiasvoriu Patu Barry.

Rose Namajunas

Lietuvių kalbą Rožė dabar prisimena telefonu bendraudama su Kaune gyvenančiomis senelėmis, kurios abi jau įkopusios į devintą dešimtį metų.

Arba, kai tik pati vieši Lietuvoje, aplankydama jas, kaip ir savo mamos tėvą Algimantą Andriukonį – buvusį SSRS imtynių meistrą, daugkartinį Lietuvos čempioną.

Kaune R. Namajunas turi ir daugiau giminaičių, nors ne visus juos pažįsta asmeniškai.

„Man atrodo, kad esu tolima Rūtos Meilutytės giminė. Jei neklystu, tas ryšys eina per mano mamos pusę: tik gal netiesiogiai, lyg ir per kažkurias vedybas. Todėl vis paseku, kaip Rūtai sekasi“, – sakė sportininkė.

Ir R. Namajunas nė kiek neapsirinka. Tiesa, karjerą jau baigusią tituluočiausią Lietuvos plaukikę tiksliau būtų vadinti „netikra“ giminaite.

Kaip išsiaiškino DELFI, Rožės senelės Emilijos Andriukonienės ankstesnė pavardė buvo Meilutienė. Pirmą kartą ji buvo ištekėjusi už R. Meilutytės tėvo Sauliaus dėdės.

R. Namajunas močiutė iki šiol bendrauja su 2012-ųjų Londono olimpinės čempionės senele Aldona Meilutiene. Sykį Rožei viešint Lietuvoje vyresnioji karta ketino supažindinti ją su penkeriais metais jaunesne Rūta, bet planai taip ir liko planais.

Išvaikė mintis apie karjeros pabaigą

Tuo metu pačios R. Namajunas planuose dabar – sugrįžimas į narvą.

Tarp UFC aštuonkampio grotų ji paskutinį kartą kopė praėjusią gegužę Brazilijoje. Nors pirmame raunde čempionė dominavo ir pasiuntė savo bendraamžę Jessicą Andrade į nokdauną, antrajame brazilė atliko tokį metimą, po kurio Rožė nebepakilo ant kojų.

Krisdama R. Namajunas susižeidė kaklą ir nebetęsė kovos. O kartu su čempionės diržu ji prarado ir norą toliau varžytis UFC.

„Eidama narvo link jaučiausi taip, lyg tai daryčiau paskutinį kartą“, – tuomet sakė kovotoja.

Kalbėdama su DELFI, Rožė prisipažino galvojusi apie karjeros pabaigą.

„Po paskutinės kovos buvau nuliūdusi. UFC – tai žymiai daugiau nei pati kova aštuonkampyje. Čia visada būni dėmesio centre, ypač jeigu tu – čempionė. Spaudimas yra didelis, ir man jo buvo kiek per daug. Pajaučiau, kad tai nebeteikia malonumo.

Bet dabar esu pailsėjusi, širdyje jau lengviau. Nekantrauju sugrįžti. Manau, kad galiu kovoti dar trejus metus ar panašiai“, – į ateitį žvelgė lengvasvorė.

Netrukus ji vėl pradės aktyviai sportuoti treniruočių salėse, bet konkretesniais planais dėl kitos savo kovos kol kas nesidalina.

„Kada įvyks mano sugrįžimas? Dar nežinau, galbūt kitais metais. Parskridusi iš Lietuvos dar kokią savaitę pailsėsiu, o tuomet eisiu į sporto salę. Turiu nemažai komandos draugų, kurie taip pat dalyvauja UFC, todėl daug keliausiu ir ruošiuosi kartu su jais“, – rankoves raitojosi R. Namajunas.

Tad Rožytės varžovėms anapus Atlanto dar teks pajusti, kokie aštrūs būna jos spygliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)