Antrajame Baltijos regbio „Top“ lygos etape šeštadienį Latvijoje žaidęs Kauno „Žalgiris“ beviltiškai 0:48 pralaimėjo vietos „RC Miesnieki“ komandai, o rungtynių pabaigoje kilęs incidentas atkreipė ir Latvijos žiniasklaidos dėmesį.

Konflikto sūkuryje atsidūrė žaidžiantysis „Žalgirio“ treneris Felo Sangweni ir „Miesnieki“ lietuvis Tomas Zibolis.

Mačo vaizdo įraše matosi, kaip po kontakto pietų afrikietis nenurimo ir, rodydamas teisėjui į lietuvį, vis stengėsi prie šio prieiti. Įsiterpus komandos draugams legionierius, atrodo, sutramdė emocijas.

Tačiau vos pasibaigus rungtynėms, F. Sangweni vėl atsidūrė prie T. Zibolio – po susistumdymo juos skirti ėmėsi komandos draugai, o tuomet lietuvį vaizdo kameros parodė jau perplėštais marškinėliais.


„Aš buvau rasistiškai užpultas T. Zibolio. Jis man pasakė: „I will f*** kill you nigga“ („aš tave su*** užmušiu, nigeri“), – DELFI patvirtino F. Sangweni. – Apie tai informavau Lietuvos regbio federaciją, kurios dispozicijoje yra Baltijos „Top“ lyga, ir laukiu sprendimo.

Kreipsiuosi ir į teismą, mano advokatas Pietų Afrikoje suvedė su advokatais Vilniuje. Toks elgesys sporte yra netoleruojamas, ko mokome savo vaikus? Tai turi būti sustabdyta. Rasizmui sporte ne vieta“.

Aš neneigiu, kad esu jį pavadinęs nigeriečiu. O kaip pavadinsite Nigerijos gyventoją? Mane vaizduoja rasistu, nors turiu tiek daug draugų juodaodžių, dirbau su vienu treneriu iš Pietų Afrikos kartu. Žmonės, kurie mane daug metų pažįsta, žino – su juodaodžiais niekada neturėjau problemų.
Tomas Zabolis

T. Zibolis pateikia kitą įvykio versiją ir neabejoja, kad tam tikri asmenys Latvijoje, o ir pats F. Sangweni, pasinaudoję situacija, nori su juo susidoroti.

„Tai buvo rungtynių metu. Jis man atbula koja įspyrė, atsistojęs ėjau su juo kalbėti, kodėl jis taip elgiasi. Buvau priblokštas jo reakcijos ir agresijos – jis mane užsipuolė, pradėjo grasinti, kad nužudys mano šeimą, mane, vaikus. Pasikalbėjau su žmona, ji bijo į lauką išeiti, maža ką, aš apie tą žmogų nieko nežinau. Nesisaugoti ir nekreipti dėmesio negaliu, – DELFI konflikto eigą dėstė T. Zibolis. – Jis užsipuolė visokiais žodžiais, aš atgal jam, bet rasistinių dalykų nebuvo.

Kai jis mane ėmė gąsdinti susidorojimu, o žinote, kai tėvui sako, kad jo vaikus nužudys, tai viskas, sakau, esi Nigerijos pilietis, važiuok į savo šalį ir ten gąsdink, o čia taip nesielk, nes būsi deportuotas. Taip ir išėjo. O tuomet gali viską perversti kaip nori.“

"Miesnieki" – "Žalgirio" rungtynių rezultatas / Foto: Miesnieki klubas

Ir tęsė toliau: „Aš neneigiu, kad esu jį pavadinęs nigeriečiu. O kaip pavadinsite Nigerijos gyventoją? Mane vaizduoja rasistu, nors turiu tiek daug draugų juodaodžių, dirbau su vienu treneriu iš Pietų Afrikos kartu. Žmonės, kurie mane daug metų pažįsta, žino – su juodaodžiais niekada neturėjau problemų.

Man nigeris asocijuojasi su gangsteriu, blogiečiu, kuris grasina nužudyti. Čia nėra kūno spalva. Tai gyveno būdas ar elgsena. Net baltą galima taip pavadinti, jei jis toks yra. Aš jam sakau, esi nigerietis, važiuok į savo Nigeriją. Nežinau, iš kur jis yra, žinojau, kad iš Afrikos ir spėjau. Jei jis perverčia, kaip jam patogiau... O kaip kitaip jis išrutulios šią situaciją. Viskas piešiama iš vienos pusės, bet aš nebijau atsakomybės. Taip pat parašiau ir drausmės komisijai.“

Nelabai kas girdėjo, ką pasakė abu incidento dalyviai, kiek teko klausinėti klube. Sunku kažką spręsti. Vaizdo įraše garso negirdėti. Kolegos minėjo, kad T. Zabolis pripažino, kad taip sakė, bet nesuprato, kad už to galėtų būti kažkokia rasistiška mintis. Toks miglotas atvejis, reikėtų palaukti. Pažįstu Tomą seniai, esame tarptautiniai žmonės. Jei tai išsprūdo ir jis pripažins, lauks sankcijos.
Tomas Bieliauskas

Regbininkas neabejojo, kad prieš jį nusistatęs ir kito Latvijos regbio klubo „Livonia“ vadovas Janis Zumentsas, su kuriuo anksčiau teko dirbti, kai pats lietuvis treniravo šią komandą.

„Jis kaip beįmanydamas bando įkąsti man, suvedinėja asmenines sąskaitas per žiniasklaidą. Visi vietiniai žaidėjai žino, kas ne su Janiu, tas prieš Janį. Toks žmogus. Ruošiame atsaką per latvių „Miesniekų“ klubą, nes tai viešas žmogaus šmeižimas. Niekas manęs neklausė ir neskambino“, – piktinosi latvių spaudoje pasirodžiusiomis publikacijomis ir kaltinimais rasizmu T. Zibolis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad su F. Sangweni jo keliai buvo susikirtę ir Lietuvoje, kai pietų afrikietis dirbo Lietuvos regbio 15 rinktinės asistentu: „Jis savo darbą atlikdavo labai prastai ir neatsakingai. Neapsikentęs pranešiau apie jį regbio federacijai – visi žinojo, kaip jis dirba, bet niekas nedrįso pasakyti.

Jam tai labai nepatiko, jis kartu su pagrindiniu treneriu Ntando Manyosha susimokė ir pašalino mane iš nacionalinės ekipos narių. Manau, kad jis taip bando man keršyti, pasinaudodamas rasistiniais ginklais.“


T. Zibolis net suabejojo „Žalgirio“ legionieriaus psichologiniu stabilumu.

„Po rungtynių jis vėl mane pasigauna, trenkia man, sudrasko marškinėlius. Aš nustebęs dėl tokio žmogaus elgesio. Esu matęs taip elgiantis žmones su psichine negalia, kurie negali tvardyti savo emocijų, tai panašiai atrodė ta situacija. Pabaigoje pasimečiau, gal jam bet koks žodis įžeidus“, – kalbėjo regbininkas.

„Regbio aikštėje ne kartą susikabiname ir apsižodžiuojame, bet niekada tokių dalykų nevyksta, tai noras apjuodinti mane. Gaila, kad po tiek metų, atiduotų regbiui Latvijoje ir Lietuvoje, taip negražiai eskaluojama informacija apie šį sportą. Nuo pirmos dienos galėjau eiti į policiją ir rašyti skundą dėl grasinimų, bet to nedarau, tai garbės mūsų sporto šakai neprideda“, – teigė T. Zibolis.

Tirti incidentą ėmėsi Lietuvos regbio federacijos drausmės komisija, tačiau jos pirmininkas Tomas Bieliauskas buvo priverstas nusišalinti, nes yra suinteresuotas asmuo – eina ir „Žalgirio“ regbio komandos vadovo pareigas.

Jis kalbėjo, kad į įvykį žvelgia atsargiai, kviečia neskubėti daryti išvadų, kad viskas nebūtų tik išpūstas burbulas.

„Nelabai kas girdėjo, ką pasakė abu incidento dalyviai, kiek teko klausinėti klube. Sunku kažką spręsti. Vaizdo įraše garso negirdėti. Kolegos minėjo, kad T. Zibolis pripažino, kad taip sakė, bet nesuprato, kad už to galėtų būti kažkokia rasistiška mintis. Toks miglotas atvejis, reikėtų palaukti. Pažįstu Tomą seniai, esame tarptautiniai žmonės. Jei tai išsprūdo ir jis pripažins, lauks sankcijos“, – DELFI sakė T. Bieliauskas.

Anot jo, būtų skaudu, jei rasizmo atvejis būtų užfiksuotas, nes regbio bendruomenė yra atvira visoms rasėms, lytims, pažiūroms ir religijoms.

„Jeigu Tomas pripažintų, kad taip buvo ir sektų atsiprašymas, būtų lengvinančios aplinkybės. Tuomet grėstų suspendavimas mažiausiai savaitę. Tyrimo metu jis negali žaisti, tai būtų diskvalifikacija nuo savaitės iki keturių pagal dabartinę tvarką. Kitą savaitę turėtų paaiškėti sprendimas“, – teigė T. Bieliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)