Pietų Korėjoje vykstančio pasaulio plaukimo čempionato vyrų 200 metrų plaukimo laisvu stiliumi finalas susiklostė itin dramatiškai. Pirmo finišavusio lietuvio D. Rapšio akimirkos džiaugsmą pakeitė milžiniškas nusivylimas – mūsiškis buvo diskvalifikuotas.

Lietuvos plaukimo federacija pateikė protestą dėl tokio teisėjų sprendimo. Federacijos vadovas E. Vaitkaitis plaukimo naujienų portalui Swimswam.com teigė, kad taip ir nesulaukė konkretaus atsakymo, pagal kurią taisyklę Danas buvo nubaustas.

Dar prieš teikiant protestą, Lietuvos plaukimo federacijos atstovai sulaukė teisėjo Carolo Zaleski pastabos, neva „protestas – tik pinigų švaistymas“.

Plaukimo federacijos laiške teigiama, kad toks teisėjo atsakymas ir požiūris „reiškia išankstinį nusistatymą, jog į protestą bus pažiūrėta formaliai ir nebus tinkamai išnagrinėtas“.

Federacija nusprendė netaupyti ir paklojo 500 Šveicarijos frankų.

Tačiau, anot federacijos, po 15-os minučių nuo protesto įteikimo sulaukė ranka surašyto FINA oficialių asmenų atsakymo ant paprasto, balto be jokių FINA rekvizitų popieriaus lapo. Lietuvos plaukimo federacija neatlyžo: paprašė užpildyti tinkamą FINA formą.

Tuomet, anot E. Vaitkaičio, teisėjas C. Zaleski atšovė, jog „nėra laiko perrašinėti“ ir tiesiog pasirašė tuščią FINA formą. Anot federacijos, tai jau sudaro prielaidą dokumentų klastojimui.

Be to, FINA atsakymuose nėra nurodytas joks konkretus punktas, kurį galėjo pažeisti D. Rapšys, tai „verčia manyti, kad nebuvo pažeista jokia konkreti taisyklė“.

FINA teisėjų atsakyme teigiama, kad starto metu nebuvo jokio triukšmo, tačiau federacija teigė turinti vaizdo įrašą, kuriame aiškiai girdimas per didelis tribūnų šurmulys.

Danas Rapšys

Federacija apskundė šį FINA teisėjų atsakymą.

Anot LRT.lt sporto žurnalisto Pauliaus Cuberos, buvo sukviesta FINA apeliacinė komisija, trečiadienį ryte vyko jos posėdis, kuriame dalyvavo federacijos prezidentas E. Vaitkaitis, pats D. Rapšys bei jo trenerė Ina Paipelienė.

Po apklausos jie buvo paprašyti palaukti už durų, o po 40-ies minučių FINA prezidentas Julio Maglione pranešė, kad po anoniminio balsavimo pritarta teisėjų pateiktam sprendimui, t.y. liko galioti D. Rapšiui skirta diskvalifikacija.

Tačiau anot E. Vaitkaičio, patalpoje, kurioje vyko posėdis ir balsavimas, nebuvo televizoriaus ekrano, tad tikėtina, kad vaizdo įrašas taip ir nebuvo peržiūrėtas priimant sprendimą.

Federacijos vadovo teigimu, ir po FINA apeliacinio posėdžio vis dar nebuvo nurodyta konkreti taisyklė, kurią starto metu pažeidė D. Rapšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)