„Mažo miestelio bėgimas, o organizacija kaip tarptautinių varžybų. Kalbu apie trasoje gėrimų ir atsigaivinimo punktus, finiše – košė, arbūzai.

Nuostabus gyvos muzikos koncertas, jautėsi, kad labai pasistengta su rėmėjais, ir oras nuostabus pasitaikė. Žaslių bėgimas nustebino ir labai patiko“, – prieš porą metų prisipažino pergalę iškovojusi žinoma orientacininkė Teklė Emilija Gvildytė.

Šiemet jubiliejiniame XX bėgime dalyviams siūlomos trys skirtingos distancijos – 7,8 km, 3 km ir 1 km.

Tradicinė, gerą vardą bėgimo mėgėjų gretose užsitarnavusi sporto šventė kartelės nuleisti neketina ir šiemet. Po finišo bus 200 kg arbūzų, geros muzikos ir gaivus Žaslių ežero vanduo.

Bėgimo startas šeštadienį, 17 val., varžybų vieta – Žaslių slėnyje, prie Šv. Jurgio bažnyčios. Vienas renginio organizatorių Albertas Lakštauskas papasakojo Žaslių bėgimo istoriją, tradicijas, trasą, pasirinktą starto valandą bei Žaslių ežero vandenį.

– Kokios Žaslių bėgimo tradicijos?

– Pirmasis bėgimas vyko dar 1983-iasiais, iniciatyvos ėmėsi vietinio kolūkio sporto metodininkas Kostas Misiūnas. Būtent jis su bendraminčiais suorganizavo pirmąjį bėgimą.

Nuo tų metų įvyko penki bėgimai, tačiau tradicija nutrūko. Jau vėliau mes maždaug praėjusio dešimtmečio viduryje su bendraminčiais atgaivinome šią sporto šventę. Dabar jau keliolikti metai iš eilės ne tik Žaslių bendruomenės, ne tik šio regiono, o ir visos šalies bėgimo entuziastai atranda šį bėgimą.

Idėja liko tokia pati – bėgti aplink Žaslių ežerą.

– Kaip keitėsi trasa, ar visada ji driekėsi aplink ežerą?

– Trasa visada išlikdavo panaši, nežymiai keitėsi konfigūracija per patį miestelį. Norėjome išvengti pačių judriausių gatvių ir prieš kelis metus apsukome kryptį, bėgama į priešingą pusę, nei pirmaisiais bėgimais.

Dabar dalis trasos – pirmieji trys kilometrai – driekiasi asfaltu, vėliau kelio danga įvairesnė ir finišas – pačiame miestelyje, paskutiniai keliasdešimt metrų įveikiami centrinėje aikštėje. Taip patogiau žiūrovams stebėti finišuojančius sportininkus.

Anksčiau paskutiniai trys kilometrai būdavo labai monotoniški ir nuobodūs. Manome, kad pakeisti trasą buvo vykęs sprendimas, dabar eilę metų bėgama ta pačia kryptimi, patenkinti ir bėgikai, ir žiūrovai.

Džiaugiamės tuo, kad bėgikai, kartą įveikę distanciją, stengiasi ir kitąmet sugrįžti. Yra nuolatinių dalyvių, tokių nemažai. Kiek teko girdėti atsiliepimų, tiek iškart po renginio išvykstant bėgikams, tiek vėliau skaitant aprašymus tinklaraščiuose, visi lieka patenkinti aplinka, organizacija, miesteliu, ežeru.

– Ką reiškia pačiai Žaslių bendruomenei šis renginys, ar aktyviai į bėgimo šventę įsitraukia vietos sporto mėgėjai?

– Tai jau yra įvykis miestelio gyvenime. Yra žasliečių įskaita, apdovanojame greičiausią žaslietį ir žaslietę. Aktyviai dalyvauja vaikai, kurie gana noriai įveikia jiems skirtą distanciją, šioje kategorijoje dalyvių skaičius tik auga.

Taip pat ir Kaišiadorių savivaldybė vertina šitą renginį kaip vieną svarbesnių kultūrine ir sportine prasme. Renginys pastebimas reklamos erdvėje, rajono spaudos leidiniuose netrūksta anonsų.

– Bėgimo startas kiek neįprastu laiku, 17 valandą, kodėl pasirinkta tokia valanda?

– Paprastai starto laiką derindavome prie miestelio šventės renginių, anksčiau startuodavo bėgikai vidurdienį. Eilę metų liepos pabaiga pasižymėdavo karščiu, kai kuriais metais bėgimo dieną saulė užkaitindavo iki 30 laipsnių karščio.

Tada šiek tiek nukėlėme startą į 14 valandą. Bet tokiu metu dar karščiau. Dabar kelinti metai iš eilės startuojama 17 valandą. Karštis tokiu metu jau buvo atlėgęs. Kitas dalykas – patiems bėgikams šis laikas yra gana patogus, pusę dienos gali skirti kitiems reikalams, o po pietų – atvykti į Žaslių bėgimą, susitikti bendraminčius, draugus, paklausyti muzikos.

– Ir po bėgimo galima atsigaivinti ežero vandenyje.

– Žinoma, taip. Ežero vanduo tikrai šiltas, nepaisant šios permainingos vasaros, paplūdimiai negilūs, tad maudytis tikrai smagu.

***

Pernai greičiausiai ilgiausią distanciją įveikė Andrius Bondorovas – 26:23 min., moterų gretose pergale džiaugėsi Viktorija Varnagirytė – 30:32 min.

Renginio programa:

nuo 14.30 iki 16.00 registracija ir numerių atsiėmimas Žaslių mokykloje (Vytauto g. 1)

17:00 val. Varžybų startas.

18:30 val. Varžybų dalyvių apdovanojimas.

Užsiregistruoti bėgime galima čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją