Pirmadienį prekybos centre „Panorama“ vykusiame fotoparodos atidaryme dalyvavusios Airinė Palšytė ir Rasa Drazdauskaitė prisiminė savo pirmąją olimpinę patirtį.

Rūta Meilutytė, Domantas Sabonis, Ramūnas Navardauskas, A. Palšytė ar R. Drazdauskaitė – kas sieja šiuos garsius Lietuvos sportininkus? Visi jie atstovavo Lietuvai svarbiausiame pasaulio sporto renginyje – vasaros olimpinėse žaidynėse – ir kelionę link jų pradėjo ten pat – EJOF.

„Šie festivaliai skirti tam, kad jaunieji olimpiečiai tikrąją olimpinę dvasią galėtų pajusti gana anksti, o kai kuriems sportininkams – tai pirmasis žingsnis, duodantis patirtį ir paskatinantis toliau siekti karjeros profesionaliame sporte“, – jaunimui rengiamo festivalio tikslus vardino LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Nuo 1991-ųjų rengiamame festivalyje, sutrumpintai vadinamame EJOF, kas dvejus varžosi talentingiausi 14-18 metų atletai iš 50 Europos valstybių. LTOK į jį savo sportininkus delegavo visus kartus, išskyrus patį pirmąjį. Ir vos dusyk šalies jaunimas namo grįžo tuščiomis. Iš viso Lietuvos kraityje 47 medaliai, iš kurių – 13 aukso, 11 sidabro ir 23 bronzos.

Daugiau nei 20 šių sportininkų po ilgesnio ar trumpesnio laiko pirmą kartą savo šalies vardą gynė ir olimpinėse žaidynėse. Dar būrys buvusių EJOF dalyvių – tokių kaip krepšininkas Edgaras Ulanovas, ieties metikė Liveta Jasiūnaitė ar trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė – taip pat yra labai arti savo debiuto svarbiausiame pasaulio sporto renginyje.

„Daug lengviau dirbti su jaunesniais sportininkais – nuotraukos pavyksta geresnės, nes lengviau prie jų prieiti, yra geresnis kontaktais su jais. Pavyzdžiui, Saboniukas (Domantas Sabonis – aut. pat.) – festivalyje kaip norėjau, taip galėjau pasistatyti, kaip norėjau nufotografuoti, taip ir pavyko. Bet dabar jau prie jo taip lengvai nebeprieisi, nebepaprašysi, kad daugiau papozuotų“, – juokėsi į olimpinius festivalius ir olimpines žaidynes jau daugiau nei 20 metų važinėjantis A. Pliadis.

Airinė Palšytė / Foto: Elvis Žaldaris

„Norint padaryti gerą suaugusio sportininko kadrą jau reikia įdėti kur kas daugiau pastangų“, – šyptelėjęs pridėjo fotografas, parodai atrinkęs po dvi 12-os sportininkų nuotraukas: vieną – iš EJOF, kitą – iš olimpinių žaidynių.

Viena iš parodos herojų maratonininkė R. Drazdauskaitė olimpiniame festivalyje dalyvavo prieš 22 metus, todėl archyvinėje fotografo nuotraukoje ir pati sunkiai save atpažino.

„Labai dėkoju Pliadžiui, kuris išaugino ne vieną sportininkų kartą ir varžybose įamžino tiek gerų, tiek blogų emocijų – labai smagu apžiūrėti nuotraukas ir prisiminti senus laikus, nes tai sukelia labai geras emocijas“, – šypsojosi 1997 metais Lisabonoje (Portugalija) sidabro medalį 1500 metrų bėgimo rungtyje laimėjusi atletė.

„Kai esi jaunas, dar nesupranti, kas yra tas festivalis, ir tik nuvažiavęs pajunti aurą ir supranti, kas čia iš tikrųjų vyksta. Prisimenu, kad renginys buvo vau, bet tik atvykusi į olimpines žaidynes supratau, kad festivalis buvo mano paruošimas olimpiadai“, – pasakojo net trejų olimpinių žaidynių dalyvė R. Drazdauskaitė.

Rasa Drazdauskaitė / Foto: Elvis Žaldaris

Su viltimis pasidabinti medaliu 2009 metais į Tamperę (Suomija) keliavo ir Lietuvos šuolių į aukštį žvaigždė A. Palšytė. Vis tik varžybų organizatoriams pakeitus finalo laiką lengvaatletė nebesuspėjo laiku atvykti į stadioną ir apmaudžiai turėjo praleisti kovą dėl apdovanojimų.

„Į festivalį atvykau kaip viena iš lyderių, bet namo grįžau ne su medaliu, o su skundais teisėjams ir organizatoriams, – skaudžią patirtį prisiminė Airinė. – Dabar kiekvienose varžybose mano diena yra suplanuota minutėmis: kelis kartus pasitikriname, kokiu laiku vyks varžybos, kada reikia atvykti į dalyvių kambariuką, kada reikia išvykti, kaip važiuojame, kada išvažiuoja autobusai – būnu visas smulkmenas susidėliojusi, kad nebeliktų vietos jokiems atsitiktinumams – jau geriau atvykti anksčiau nei pavėlavus.“

„Nepaisant to, mano patirtis olimpiniame festivalyje buvo labai smagi, nes vėliau dalyvavau dar ir kitoje rungtyje, – pridėjo šeštadienį 27-ą gimtadienį paminėjusi sportininkė. – Iš pradžių niekas neplanavo bėgti estafetėje, bet tuo metu buvo trys stiprios lengvaatletės, o ir aš ruošdavausi visoms daugiakovės rungtims, todėl galėjau ne tik aukštai šokti, bet ir greitai bėgti.

Pasikonsultavę su lengvosios atletikos komandos vadove nusprendėme startuoti. Nors iš keturių merginų tik viena buvo tikra šios rungties atstovė, tačiau vis tiek dalyvavome ir likome per plauką nuo finalo.“

Parodoje be A. Palšytės ir R. Drazdauskaitės dar galima išvysti R. Meilutytės, D. Sabonio, R. Navardausko, Andriaus Gudžiaus, Dano Rapšio, Giedriaus Titenio, Linos Grinčikaitės, Karolio Baužos, Roberto Tvorogalo ir Ado Juškevičiaus nuotraukas. Jos prekybos centre „Panorama“ bus eksponuojamos iki liepos 28 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją