Ilgą laiką neprieinamus laboratorinius duomenis WADA ekspertai surinko praėjusį sausį, kuomet jiems pagaliau buvo atvertos Maskvos laboratorijos durys.

Pastaroji buvo atsidūrusi skandalo dėl Rusijoje valstybės mastu veikusios dopingo vartojimo sistemos epicentre. Dar 2015 metais kelios tarptautinės sporto organizacijos nustatė, jog Maskvos laboratorijoje buvo masiškai klastojami tyrimų rezultatai, pridengiant susitepusius Rusijos atletus.

Išanalizavusi gautą informaciją, dabar WADA skelbia išsiuntusi tarptautinėms federacijoms „įrodymų medžiagos paketus“ tam, kad pastarosios galėtų pradėti bylas prieš konkrečius Rusijos sportininkus.

Šią medžiagą sudaro laboratorijoje surinktų neapdorotų testavimo duomenų, atsarginių kompiuterių įrašų kopijų ir pakartotinių dopingo mėginių tyrimų analizės visuma.

„Labiausiai įtartini pasirodė 298 atletų testavimo atvejai, apimantys iš viso 587 mėginių tyrimų rezultatus“, – pranešė WADA.

Agentūra patikslino, jog tarptautinėms federacijoms kol kas perduota medžiaga apie 43 sportininkus. WADA nusiteikusi, jog informacijos vertinimas užtruks, tačiau kartu žada pateikti daugiau įrodymų.

„Faktas, kad perėjome prie rezultatų vertinimo fazės, reiškia, jog dar vienu žingsniu priartėjome prie teisingumo. Tai puiki žinia švariam sportui ir atletams visame pasaulyje“, – teigė WADA tyrimo komandos vadovas Gunteris Youngeris.

Fiziniai mėginiai, kuriuos pavyko perimti iš Maskvos laboratorijos saugyklų, yra tikrinami iš naujo – pasak WADA, taip jau gauti trys teigiami atsakymai.

Pažymima, kad procese dalyvauja ir Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA), kurios suspendavimas kontroversiškai buvo atšauktas praėjusį rugsėjį susitarus, kad Rusija garantuos priėjimą prie Maskvos laboratorijos duomenų.

Tiesa, pati WADA užsimena, jog laboratorijos duomenų bazės įrašai, anksčiau gauti iš informatorių, nevisiškai sutampa su perimtais sausį.

Tai sustiprina nuogąstavimus, jog per ketverius metus, kuriuos Maskvos laboratorija buvo uždaryta ir nepasiekiama užsienio ekspertams, joje saugoma informacija galėjo būti sufalsifikuota, nuslėpiant tikrąjį dopingo mėginių tyrimų klastojimo mastą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)