Paskutiniame trečiajame etape Indianapolyje (JAV) praėjusią savaitę 24-erių panevėžietis laimėjo 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtį.

„Šįkart akcentavau 200 m distanciją, norėjau joje pasirodyti geriau nei ankstesniuose etapuose, pažiūrėti, ką galima joje išspausti. Ir rezultatu esu tikrai patenkintas. O antrą varžybų dieną jau buvo sunkiau, pasijuto aklimatizacija, bet viskas ėjosi pagal planą“, – pirmadienį parskridęs į Vilnių, pasakojo D. Rapšys.


Dvigubai ilgesniame nuotolyje jis užėmė antrą vietą, o prieš tai dar dalyvavo 200 m plaukimo nugara rungtyje.

Būtent pastaroji susilaukė daugiausiai atgarsių – taupydamas jėgas po 40 minučių laukusiam plaukimui laisvu stiliumi, Lietuvos atletas distanciją įveikė per 2 min. 14,02 sek. ir finišavo paskutinis ketvirtas. Jis kone 18 sekundžių atsiliko tiek nuo nugalėtojo Jacobo Pebley iš JAV, tiek nuo savo paties asmeninio rekordo grafiko.

Internete D. Rapšys susilaukė virtinės kandžių amerikiečių replikų dėl to, jog 5 tūkst. dolerių premiją, kuria vertinama ketvirta vieta, užsidirbo poilsiaudamas.

Autoritetingas JAV plaukimo žurnalas swimswam.com lietuvio plaukimui netgi dedikavo vedamąjį straipsnį, ragindamas tobulinti varžybų reglamentą, pavyzdžiui, įvesti minimalius laiko limitus, kuriuos viršiję sportininkai netektų piniginių prizų.

„Nekaltiname D. Rapšio, kuris nepažeidė jokių taisyklių, bet renginio toks pasirodymas tikrai nepuošė. Turbūt pirmą kartą išvydome, kad sportininkas taip akivaizdžiai aukoja rezultatą. Ir jei taisyklės nesikeis, teks tokių situacijų matyti daugiau“, – įspėjo swimswam.com.

Dar kritiškesnis buvo JAV gyvenantis Pietų Afrikos Respublikos plaukimo veteranas Rolandas Schoemanas.

„Absoliutus absurdas. Yra bent šimtas kitų plaukikų, kurie buvo vertesni dalyvauti šioje rungtyje ir bent būtų pabandę lenktyniauti. Lengvas uždarbis“, – D. Rapšio plaukimą vertino 38-erių olimpinis ir daugkartinis pasaulio čempionas.


Pats lietuvis teigė į priekaištus atsakantis šypsena – esą išankstinį tvarkaraštį pakeitę organizatoriai jam tiesiog nepaliko kitos išeities.

– Socialinėje erdvėje ir žiniasklaidoje kilo diskusijų dėl jūsų plaukimo 200 m nugara rungtyje. Kaip reaguojate į šias kalbas? – DELFI paklausė plaukiko

– Net nežinau. Kam užkliuvo, kam ne – patiems sportininkams klausimų tikrai nekilo, visi viską suprato. O kas ką šneka – jų asmeninės problemos.

– Indianapolyje turėjote labai didelį JAV lietuvių palaikymą. Tiesa, kad už jį atsidėkojote vienu iš pelnytų medalių?

– Palaikymas buvo milžiniškas: kai pirmą kartą išėjau į baseiną, vos neapkurtau – taip garsiai šaukė „Danai!“. Antrą dieną dar daugiau lietuvių atvažiavo iš skirtingų miestų. Super, kad lietuviai tokie vieningi.

Susitikau su jais, pabendravome. Turėjau savo kepurėlių, išdalinau jas visas. Bet vienai šeimai nebeužteko. Pagalvojau, negi paliksi juos tuščiomis, ir padovanojau medalį. Buvo labai patenkinti.

Kitų medalių taip pat su savimi neparsivežiau – jie liko lagamine, kurio dabar reikės laukti. Vėlavo skrydis iš Indianapolio, dėl to ir Niujorke, ir Kopenhagoje turėjau tekinas bėgti, kad spėčiau į kitą lėktuvą. Man iškart pasakė, kad tokiu greičiu, kokiu aš bėgu, bagažo niekas neperkraus, todėl teks palaukti.

– Kokių pastabų turėtumėte Čempionų lygos organizatoriams pasibaigus pirmajam sezonui?

– Regis, viskas buvo gerai. Tik tiek, kad etapas po etapo labai smarkiai kaitaliojama varžybų programa, tvarkaraštis. Rungtys stumdomos iš pradžios į pabaigą ar į vidurį. Betrūko, kad visas tris savo distancijas turėčiau plaukti viena po kitos neišlipdamas iš baseino.

Be to, labai keičiasi dalyvių sąrašas – aš kiekvienąkart varžiausi su skirtingais konkurentais. Labiau norėtųsi plaukti su tais pačiais sportininkais visuose etapuose, bet kažkas nenori, kažkam per sunku.

Kita vertus, kiek kalbėjau su kolegomis, visiems plaukikams lyga patiko, kitais metais irgi žada dalyvauti. O organizatoriai matyt įvertins gautą patirtį, pasimokys iš klaidų, padarys išvadas.

– Tarp vyrų tik amerikietis Michaelas Andrew inauguraciniame sezone turėjo daugiau startų nei jūs. Ar pačiam nebuvo per sunku taip dažnai varžytis?

– Tame ir esmė, kad sprinteriams, plaukiantiems 50 metrų, daug nuotolių nėra problema. O man reikia plaukti 200, 400 metrų. Tuomet visko maksimaliai padaryti nebeišeina. Bet kol kas viskas gerai, buvo tikrai labai gerų rezultatų, pavyzdžiui, asmeninis rekordas 400 m laisvu stiliumi distancijoje. Jei neklystu, šiose varžybose daugiau niekas negerino savo asmeninio rezultato, tik aš vienintelis.

Danas Rapšys

– Čempionų lygoje uždirbote 61 tūkst. JAV dolerių. Sugalvojote, kur dėsite premijas?

– Ne. Pinigai iš FINA visada ateina labai vėlai – pavyzdžiui, vis dar nesu gavęs premijų už praėjusį pasaulio čempionatą trumpame baseine, o praėjo jau pusmetis. Bet man dabar tų pinigų ir nereikia, nesuku galvos.

Kalbant bendrai, labai smagu, kad tokios premijos atsirado. Plaukikai niekad daug neuždirbdavo, mums, sportininkams, labai svarbu, kad atlygis buvo peržiūrėtas.

– Kaip toliau ruošitės liepos 12-28 d. Pietų Korėjoje vyksiančiam pasaulio čempionatui olimpiniame baseine?

– Kelias dienas pabūsiu Panevėžyje, tuomet persikelsiu į Klaipėdą. Vėliau, po daugiau nei dviejų savaičių, išvyksiu į treniruočių stovyklą Siera Nevadoje, aukštikalnėse. Lietuvos nebematysiu du mėnesius – ten treniruosiuosi iki pasaulio čempionato, po jo dar lauks pasaulio taurės etapai, naujosios ISL varžybos.

Tikslai pasaulio čempionate? Nevažiuosime ten kabintis medalių, imti aukso. Tiesiog keliausime pasirodyti kaip įmanoma geriau. Pamatysime, kaip bus, bet kol kas viskas eina gera linkme, ir tai suteikia daug motyvacijos. Manau, viskas bus gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)