Rusijos nacionalinė ekipa tik po baudinių serijos įveikė čekus ir iškovojo trečią vietą, o dar ketvirtfinalyje vokiečius sutriuškinusi Čekija septintą kartą iš eilės liko be medalių.

Didžiajame finale dar vieną sensaciją pateikė suomiai, 3:1 nugalėję Kanados ledo ritulininkus. Pastarieji, jei būtų iškovoję auksą, titulų skaičiumi (27) būtų susilyginę su Rusija.

Suomiai, kurių gretose žaidė du ne pagrindinius vaidmenis NHL klubuose turintys žaidėjai, sugebėjo viską pasukti sau naudinga linkme.


Net du įvarčius pelnė suomių ekipos kapitonas Marko Anttila. Šiandien 34-ą gimtadienį švenčiantis 203 cm milžinas pusfinalyje taip pat siautėjo, pelnęs pergalingą įvartį į Rusijos rinktinės vartus.

Trenerio Jukka Jaloneno auklėtiniai iškovojo auksą, nors šios rinktinės galimybėmis smarkiai abejojo kone visa Suomija. Daugiausia, ką jiems prognozavo tėvynėje, buvo patekimas į atkrintamąsias varžybas. Tai – kino juostos vertas istorijos scenarijus.

Suomija – ledo ritulio šalis, diktuojanti savo madas. Tai – jaunimo pasaulio čempionė, praėjusiais metais aukščiausią prizininkų pakylos laiptelį užėmusi ir jaunių planetos pirmenybėse. Tačiau į Slovakiją rinktinė vyko be ryškiausių savo žvaigždžių. Vos du žaidėjai iš NHL savo klubuose atlieka antraeilį ar net trečiaeilį vaidmenį. Likusieji surinkti iš KHL ir Šveicarijos lygų bei vietinio čempionato.

Iš štai 34 metų „Jokerit“ komandos veteranas M. Anttila varo į neviltį geriausius planetos vartininkus Henriką Lundqvistą, Andejų Vasilevskį, Mattą Murray. Suomiai nuo savo kelio nušlavė tris top komandas, „lūžtančias“ nuo žvaigždžių iš NHL lygos.

Iš pradžių ketvirtfinalyje suomiai eliminavo du pastaruosius pasaulio čempionatus laimėjusią Šveicariją, po to – Rusiją ir finale – Kanadą. Reikėtų pabrėžti, kad žvelgiant į individualų žaidėjų meistriškumą tarp komandų praraja buvo milžiniška.

Akivaizdu, kad J. Jalonenas sugebėjo rasti reikiamus žodžius auklėtiniams ir taip „sulipdyti“ komandą, kad ji tiesiog darė neįtikėtinus dalykus ant ledo. Šį suomių žygdarbį prisimins dar ilgai.

Tai buvo jau ketvirtas kartas, kai Suomija finale žaidė su Kanada, tačiau įveikti klevo lapo šalies atstovus pavyko tik pirmą kartą. Pasaulio čempionais suomiai tapo trečią kartą istorijoje. Prieš tai jie triumfavo 2011 ir 1995 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)