Pirmas šios varžybų serijos blynas Kinijoje Danui neprisvilo: iškovojo antrą vietą 200 m palaukimo laisvu stiliumi rungtyje, be to, jėgas išbandė tokiame pat nuotolyje plaukdamas nugara ir liko ketvirtas.

Naujo formato varžybose, kuriose kiekvienoje rungtyje startuoja po keturis atrinkus plaukikus, Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) dosniai atsilygina geriausiems, o prizinių vietų neiškovoję atletai nelieka tuščiomis.

8,8 tūkst. eurų už laimėtą rungtį, 17,6 tūkst. eurų už pagerintą planetos rekordą. Net ir nepavykus nugalėti iš viso 3,5 mln. eurų prizinį fondą sukaupusi FINA premijomis įvertina kiekvieną.

Tad per paskutinį balandžio savaitgalį už iškovotą antrą ir užimtą ketvirtą poziciją savo sąskaitą lietuvis papildė 11,6 tūkst. eurų suma.

Šių varžybų plaukikų sąrašuose 23-ejų panevėžietis, kuris praėjusią žiemą tapo pasaulio čempionu trumpame baseine, yra vienintelis iš lietuvių pakviestas į FINA rengiamą Čempionų lygą.

Kalbant apie Rūtą… nežinau, keista tris kartus nepasirodyti dopingo kontrolieriams.
Danas Rapšys

Budapešte D. Rapšys startuos trijose rungtyse – savo stipriausiose 200 m ir 400 m laisvu stiliumi bei plauks 200 m nugara.

Prieš kelionę į Budapeštą D. Rapšys mintimis pasidalino apie savo varžovus, antrąjį etapą Budapešte bei netikėtą žinią apie galimą olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės diskvalifikaciją.

– Kokį įspūdį paliko tokių varžybų formatas, kuomet nėra nei atrankos, nei pusfinalio plaukimų?

– Kelionė pirmyn ir atgal kiek išvargino, o pats plaukimo formatas tikrai įdomus, tiek patiems plaukikams, tiek ir žiūrovams. Dinamiškas renginys, viena rungtis keičia kitą, praplaukia keturi stipriausi, iškart ruošiasi moterys, tada – vėl kita disciplina.

Nėra kada nuobodžiauti, skirtingai nei Europos ar pasaulio pirmenybėse, kur žiūrovams gali pabosti serija užsitęsusių atrankos plaukimų.

Dabar Budapešte kiek kitaip bus išdėstytas varžybų grafikas, kuris man bus parankus.

Šeštadienį pirmąją dieną plauksiu 200 m laisvu stiliumi, o 400 m l. st. startas – sekmadienį. Pasirodymą Budapešte užbaigsiu 200 m nugara plaukimo rungtimi.

Antidopingo agentūros atstovai geranoriški, gali palaukti. O tris kartus nepasirodyti...
Danas Rapšys

– Plaukėte su tokiais varžovais kaip Londono olimpinių žaidynių čempionas Sun Yangas (400 m l. st. rungtyje), vėl susitiksite su PAR plaukimo legenda Chadu Le Closu. Ar motyvacija didesnė, kai šalia – patyrę, daugiau titulų turintys atletai?

– Jie yra tikrai labai draugiški. Nežinau, kaip kitose sporto šakose, tačiau plaukimo bendruomenė išties draugiška, vienas kitą ir palaikome, ir po finišo pasikalbame.

Tas pats kinas Sun Yangas, puikiai kalba angliškai, malonus žmogus.

– Tarp jūsų ir kino paskutiniuose metruose 200 m laisvu stiliumi rungtyje vyko arši kova dėl pirmosios vietos, nusileidote tik 0,16 sek.

– Kiek per greitai pradėjau šį nuotolį. Atrodo, jau patirties turiu, daug kartų ir plaukiau, ir žinau, kaip jį reikia įveikti.Tikrai galėjau laimėti.

Kinas pavijo ir nedidelę persvarą įgijo antroje distancijos dalyje. Nors paskutinius 50 metrų įveikiau puikiai, tačiau varžovas išsaugojo pranašumą.



– PAR plaukimo žvaigždei Ch. Le Closui Kinijoje nebuvo geriausios varžybos, bent jau 200 m laisvu stiliumi rungtyje gerokai atsiliko ir nuo jūsų, ir nuo S. Yango, ketvirtas liko ir perpus trumpesniame nuotolyje.

– Jis prieš šį startą dar plaukė 100 m peteliške, neturėjo daug laiko atsigauti naujam startui, o 200 m laisvu stiliumi nuotolis yra sunkus. Jam Budapešte vėl varžybų grafikas nebus labai palankus, po 200 m plaukimo peteliške lauks 200 m laisvu stiliumi startas.

Bus dar sudėtingiau. Apskritai kalbant, daugelio plaukikų forma Kinijoje nebuvo ideali. Šeimininkai tempą diktavo ir europiečiams, ir amerikiečiams.

– Po Kinijos grįžote į Klaipėdą, į ką treniruotėse dabar kreipiamas dėmesys – technikai, ištvermei, gal šuoliui ar posūkiams?

– Tarp šių Čempionų lygos etapų siekiame išlaikyti dabartinę sportinę formą. Svarbu, kad nebūtų per sunku, bet ir ne per lengva.

Šiek tiek padirbame, tada atleidžiame, kad tarp šių etapų, kurie vyksta kas dešimt dienų, ta sportinė forma išliktų stabili. Dar niekada to karjeroje nėra buvę, eksperimentuojame.

Grįžus iš Kinijos trumpam užsukau į Panevėžį ir traukiau į Klaipėdą, kur yra 50 m ilgio baseinas.

– Būtų kur kas paprasčiau, jei toks baseinas būtų Panevėžyje, ar turite vilties, kad savo karjeros metu dar sulauksite tokios dienos, kai galėsite treniruotis 50 m ilgio baseine gimtajame mieste?

– Sudėtingas klausimas, anksčiau dėjau daugiau vilčių, kad kažkada Panevėžyje iškils 50 m ilgio baseinas ir jame galėsiu sportuoti. Noriu pabrėžti, kad jo reikia ne man asmeniškai, o visai miesto plaukimo bendruomenei.

– Stipriai nustebino žinia apie Rūtą Meilutytę ir apie galimą jos diskvalifikaciją dėl antidopingo taisyklių pažeidimo?

– Tą istoriją jau šiek tiek anksčiau girdėjau. Tai – signalas kiekvienam, jog per aplaidumą gali likti stipriai nubaustas.

Kalbant apie Rūtą… nežinau, keista tris kartus nepasirodyti dopingo kontrolieriams. Jie pakankamai sukalbami, net jei jiems nepasirodai sutartoje vietoje, gali pasakyti, kad netrukus prisistatysi ir susitiksi su jais.

Antidopingo agentūros atstovai geranoriški, gali palaukti. O tris kartus nepasirodyti… tai jau staigmena.

Danas Rapšys, Rūta Meilutytė

– Ar tas nuolatinis ADAMS sistemos pildymas – daug laiko atimanti rutina?

– Nėra taip, kad kiekvieną dieną ją turi pildyti. Pažymiu visą savaitę kur ketinu būti, juk savo treniruočių planą žinau iš anksto. O jei tavęs konkrečioje vietoje neranda, jie paskambina atletui, praneša, kad ieško, tuomet gali susitarti, kad netrukus po kažkiek laiko pasirodysi.

– Pastaruoju metu po sėkmingų startų žiniasklaidos dėmesio jums tikrai netrūksta, ar su tuo jau apsipratote?

– Gal kartais tai kiek vargina, tačiau niekada neatsisakau pabendrauti. Tai mano duona, kitaip ir būti negali. Jau prie to įpratau.

FINA Čempionų lygos II etapas, gegužės 10-11 d., Vengrija, Budapeštas

200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Dominik Kozma (Vengrija)
Chadas Le Clos (Pietų Afrikos Respublika)
Danas Rapšys (Lietuva)
Aleksandras Krasnychas (Rusija)

400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Peter Bernek (Vengrija)
Mychailas Romančukas (Ukraina)
Aleksandras Krasnichas (Rusija)
Danas Rapšys (Lietuva)

200 m plaukimo nugara rungties dalyviai:

Jevgenijus Rylovas (Rusija)
Jacob Pebley (JAV)
Xu Jiayu (Kinija)
Danas Rapšys (Lietuva)



Šių metų FINA Čempionų lygą sudaro trys etapai: pirmasis – Guangdžou, Kinijoje (balandžio 27-28 d.), antrasis – Budapešte, Vengrijoje (gegužės 11-12 d.), ir trečiasis – Indianapolyje, JAV (gegužės 31-birželio 1 d.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)