Rusijos žiniasklaidoje atkreiptas dėmesys, kad oficialūs asmenys Lietuvoje „neužvedė įprastos tokiais atvejais plokštelės – „neskubėkime su išvadomis“ ir „reikia iš pradžių viską išsiaiškinti“, o iš karto pareiškė, kad tai pati prasčiausia naujiena, kokia tik gali juos pasiekti.

R. Meilutytė išgarsėjo 2012 metų Londono olimpiadoje, kai būdama 15 metų sensacingai laimėjo aukso medalį 100 m plaukimo krūtine rungtyje. 2013 metais ji ji triumfavo Europos čempionate, o 2015 metais Senojo žemyno pirmenybėse liko antra, nusileidusi rusei Julijai Jefimovai.

Pastaraisiais metais lietuvę sėkmė nelydėjo – 2016 metų olimpiadoje ir 2017 metų pasaulio čempionate ji liko be apdovanojimų. R. Meilutytė ketino dalyvauti 2019 metų pasaulio čempionate ir planavo plaukti Tokijo olimpiadoje.

Jeigu R. Meilutytė bus suspenduota metams, klausimas, ar lietuvei užteks laiko kitąmet įvykdyti normatyvus į Olimpines žaidynes ir ar spės joms pasiruošti, lieka atviras. Olimpinė atranka tęsis iki 2020 m. birželio 29 d. Olimpinių žaidynių plaukimo varžybos vyks 2020 m. liepos 25–rugpjūčio 2 d. Tokijuje.

Leidinys „Sport Ekspress“ teigia, kad prieš 2016 metų Rio olimpiadą R. Meilutytė griežtai kalbėjo apie leidimą dalyvauti žaidynėse J. Jefimovai, anksčiau diskvalifikuotai dėl dopingo vartojimo ir pateikia tuomet socialiniame tinkle „Twitter“ brūkštelėtą Rūtos žinutę: „Sveikinu FINA. Jūs tiesiog netekote tūkstančių plaukikų ir sirgalių pasitikėjimo“.

Tiesa, paskui, anot leidinio, lietuvė kiek pakeitė savo nuomonę: „Labiausiai stebina, kad truputį džiaugiuosi, kad Jefimovai leido dalyvauti žaidynėse, nes noriu ją įveikti“.

Julija Jefimova ir Rūta Meilutytė

Dėl pasiekiamumo taisyklių pažeidimo 2017 metais buvo suspenduoti net keli australų olimpiečiai – atviro vandens plaukikas Jarrod Poort ir 2018 metų pasaulio plaukimo vicečempionas trumpajame baseine Thomas Fraser-Holmes.

Pastaruoju metu ant šio grėblio užlipo ir Rusijos atstovai – praėjusią vasarą diskvalifikuotas šuolių į aukštį pasaulio čempionas uždarose patalpose Danilas Lysenka. Šiuo metu nagrinėjama biatlonininkės Margaritos Vasiljevos byla, praėjusią savaitę metų diskvalifikaciją gavo jos kolegos Maksimas Burtasovas ir Aleksejus Kornevas.

Tiesa, tai, kad „papuola“ ne tik Rusijos, bet ir kitos pasaulinės sporto žvaigždės, guodžia mažai, – rašo straipsnio autorius Dmitrijus Somovas.

Rūta Meilutytė

Išskyrus nepaprastas aplinkybes, visas testavimas ne varžybų metu atliekamas be jokio išankstinio įspėjimo. R. Meilutytė buvo nepasiekiama dopingo kontrolierių nurodytu adresu per privalomą vieną valandą trečią kartą per pastaruosius 12 mėnesių: 1 praleistas testas: 2018 m. balandžio 22 d.; 2 praleistas testas: 2018 m. rugpjūčio 19 d.; 3 praleistas testas: 2019 m. kovo 28 d.

Remiantis Pasaulinio antidopingo kodekso 2.4. straipsniu, bet koks Registruotajame testuotinų sportininkų sąraše esančio sportininko trijų praleistų testų ir (arba) pranešimo nepateikimo atvejų derinys, kaip apibrėžta Tarptautiniame testavimo ir tyrimų standarte, per dvylikos mėnesių laikotarpį laikomas antidopingo taisyklių pažeidimu.

Už tokius pažeidimus, vadovaujantis Pasaulinio antidopingo kodekso 10.3.3. straipsniu, skiriamas dvejų metų diskvalifikacijos laikotarpis, kuris gali būti sutrumpintas iki ne mažiau kaip vienerių metų, atsižvelgiant į sportininko kaltės laipsnį. Šiame punkte numatyta galimybė skirti dvejų arba vienerių metų diskvalifikacijos laikotarpį sportininkams netaikoma, jeigu paskutinę akimirką pakeičiama jų buvimo vieta arba kiti veiksmai kelia rimtą įtarimą, kad sportininkas bandė išvengti testavimo.

FINA per 12 dienų nuo pranešimo gavimo dienos buvo įpareigojusi R. Meilutytę pateikti pasiaiškinimą. Plaukikė nurodė, kad visi trys praleisti testavimai yra visiška jos kaltė ir ji neatsakingai užpildė informaciją apie buvimo vietos pasikeitimą.

„Tai yra pačios blogiausios žinios, kokios tik gali pasiekti federaciją. Labai apmaudu, kad toks antidopingo taisyklių pažeidimas užfiksuotas sportininkei, šioje sistemoje duomenis pateikiančiai nuo 15 metų. Sportininkei, kuri buvo testuota neįsivaizduojamą skaičių kartų, sportininkei, kuri visada garsiai pasisakydavo už švarų sportą. Tai yra dvigubai apmaudu, kad nuobauda gali būti skiriama prasidėjus olimpinei atrankai, tada, kai visi pasirengimo planai pagaliau yra suderinti“, – susiklosčiusią situaciją įvertino Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (674)