R. Meilutytė yra įtraukta į FINA Registruotąjį testuotinų sportininkų sąrašą. Vadovaujantis Pasaulinio antidopingo kodeksu ir Lietuvos antidopingo taisyklėmis, jame nurodyti sportininkai privalo pateikti tikslią informaciją apie savo buvimo vietą ir laikytis jų buvimo vietai keliamų reikalavimų. Tokia informacija turi būti pateikiama Antidopingo administravimo ir valdymo sistemoje (ADAMS).

Primename, kad Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) gali nubausti R. Meilutytę dėl pasikartojančių antidopingo sistemoje pateikiamos informacijos netikslumų.

Tai yra sportininkų darbas, jų pareiga.
Kristina Jagminienė

Anot K. Jagminienės, iš esmės šansų išvengti diskvalifikacijos R. Meilutytei nėra, klausimas tik dėl diskvalifikacijos trukmės.

Tris kartus gavus įspėjimą atletui gresia iki 2 metų diskvalifikacija, tačiau priklausomai nuo atleto pasiteisinimo, ši bausmė gali būti ir trumpesnė.

DELFI žiniomis, per pastaruosius 12 mėnesių R. Meilutytės tris kartus nepavyko rasti jos nurodytoje vietoje.

Anot. K. Jagminienės, tai pamoka visai šalies sportininkų bendruomenei kaip svarbu yra atsakingai bendradarbiauti su antidopingo kontrolieriais.

– Kaip sportininkai gauna įspėjimus už ADAMS sistemos nepildymą?, – DELFI paklausė K. Jagminienės.

– Atletai, kurie yra registruoti antidopingo agentūros sąrašuose, privalo pildyti ADAMS sistemą.

Tai yra rytinis, popietinis treniruočių laikas, kelionių laikas, ir visą šią informaciją kasdien turi pateikti minėtoje sistemoje.

Jeigu keičiasi buvimo vieta, sportininkas iš vakaro arba tos pačios dienos metu turi pakeisti informaciją.

Jei atvykęs pareigūnas neranda atleto namuose ir tai nutinka tris kartus per vienerius metus, tuomet sportininkui gresia iki 2 metų diskvalifikacija už klaidingos informacijos pateikimą arba apskritai jos nepateikimą.

– Ar pakankamai dažnai sportininkai būtent taip pažeidžia antidopingo taisykles?

– Būna visko. Matote, sportininkų gyvenimas labai intensyvus ir labai dažnai keičiasi jų treniruočių vietos, dėl tų pačių baseinų arba, pavyzdžiui, lengvaatlečiai sportuoja ne vienoje vietoje.

Visko būna. Bet sportininkas turi palaikyti kontaktą su antidopingo agentūra, net jei negali realiuoju metu sistemoje pakeisti savo buvimo vietos. Atletas turi informuoti mus apie netikėtai pasikeitusias aplinkybes.

Dažniausiai šitaip nesielgiama.

– Ar atletas, gavęs tris tokius įspėjimus, gali išsisukti iš šios situacijos ir kokie Rūtos šansai išlipti šios balos sausai?

– Visko gyvenime būna. Neradus sportininko konkrečioje vietoje duodama jam 10 dienų pasiteisinti dėl kokios priežasties jis neužpildė ADAMS sistemos arba kodėl nebuvo nurodyta jo buvimo vieta.

Ir tada sprendžiame, ar priežastys pakankamai įtikinamos, ar galima jas patikrinti, ar sportininkas nemeluoja. Atsižvelgiant į tai, mes skiriame įspėjimą arba ne.

Kalbant apie R. Meilutytės atvejį, ji jau tris kartus gavo įspėjimą ir sportininkas tokiu atveju yra baudžiamas. Ko gero, šioje situacijoje, įvyko, kaip įvyko: tris kartus gavo įspėjimus, ir dabar – yra kaip yra.

– Turite omenyje, kad Rūtai išvengti diskvalifikacijos – jau neįmanoma?

– Na, ko gero, taip. Tačiau aš nežinau konkrečios situacijos ir negaliu to komentuoti. Tam ir yra iki 2 metų diskvalifikacijos laikotarpis. Aš manau, atsižvelgiant į jos pasiteisinimus, diskvalifikacija gali būti ir iki vienerių metų ar pusantrų.

Tarptautinės tyrimų agentūros (ITA) atstovai ieškojo R. Meilutytės, tikrai ne mes, tad pasikartosiu, kad negaliu detaliai komentuoti šio įvykio.

Mes patys žinių apie tai neturime ir negaliu tiksliai įvardinti, kokia tai situacija ir kokia jai gresia diskvalifikacija.

Bet netvarkingas ADAMS sistemos pildymas aktualus ir Lietuvos atletams, tai yra problema.

Aš manau, kad tai pamoka kiekvienam sportininkui, kad net ir tokios, tarptautinio lygio sporto žvaigždės turi atsakingai pildyti šią sistemą ir teikti informaciją Lietuvos antidopingo agentūrai.

Tai yra sportininkų darbas, jų pareiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)