Nei vengrai, nei slovėnai Lietuvos rinktinei Nur Sultane vilčių nepaliko.

Kur kas sėkmingiau lietuviai priešinosi potencialiai stipresnėms Baltarusijos, Kazachstano bei Pietų Korėjos ekipoms, o pastarąją ir įveikė.

Paradoksas? Daugeliui diviziono naujokų stovykloje taip neatrodo.

IIHF (Tarptautinė ledo ritulio federacija – DELFI) padarė taip, kad dvejas svarbiausias rungtynes žaidėme neturėję laiko atsipūsti. O priešininkai abu kartus ilsėjosi visą dieną. Taip anksčiau niekada nebuvo, ir kažkodėl mums teko pats nepalankiausias grafikas.

Kiti trys mačai mums buvo visai geri, bet du lemiami, kuriuos labiausiai reikėjo laimėti, nepavyko būtent dėl nuovargio. Gaila, kad taip išėjo“, – komentavo vartininkas Mantas Armalis.

Sekmadienį čempionatas jam ir komandos draugams baigėsi slovėnų surengtu sutriuškinimu 0:9.

„Liūdna taip užbaigti turnyrą. Manau, vaikinai atidavė visas jėgas, bet vienu metu jie turbūt patys suvokė, kad susidūrė su stipresniu, geriau pailsėjusiu priešininku. Galbūt kova būtų kitokia, jei ir mes būtume spėję atsigauti po paskutinių rungtynių.

Tvarkaraštis Lietuvai buvo labai sudėtingas. Nepaprastai sunku vienodai sužaisti du mačus iš eilės, ypač kai turime tiek jaunų žaidėjų, kurių kūnai dar nėra pakankamai subrendę, kad atlaikytų tokį krūvį. Žinau, kad anksčiau tokio tvarkaraščio nebūdavo. Ir akivaizdu, kad mes nuo to nukentėjome labiausiai.

Galbūt logiška, kad naujokai žaidžia rytines rungtynes, bet tuomet bent jau norėtume, jog varžovams sąlygos irgi būtų panašios. Nėra prasmės tuo skųstis, bet faktą konstatuoti galima – komandos žaidimui tai atsiliepė“, – grafiku nepatenkintas buvo ir vyriausiasis treneris Danielis Lacroix.

Kazachstane komandos pirmą kartą ilsėjosi skirtingomis dienomis – tai organizatoriams leido daugiau rungtynių surengti žiūrovams patogiu metu, tačiau sukūrė nevienodas sąlygas dalyviams.

Pirmenybių finišui skirtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir IIHF prezidentas iš Šveicarijos Rene Faselis, nelygiaverčio grafiko tema taip pat buvo paliesta.

Čempionato organizacinio komiteto vadovas Glebas Karatajevas tikino, jog tokį tvarkaraštį leidžia IIHF taisyklės.

„Varžybų grafikas sudaromas pagal IIHF reglamentą. Komandoms rungtynių laikai paskirstomi pagal jų reitingą, nieko perstumdyti čia negalime. Taip pat reglamente yra numatyta, kad du tos pačios komandos mačus privalo skirti mažiausiai 19 valandų.

Šis tvarkaraštis buvo patvirtintas per IIHF kongresą. Be to, jį pasirašė visos federacijos – tuo metu jokių pastabų iš lietuvių negavome“, – dėstė G. Karatajevas.

IIHF reitinge Lietuva užima žemiausią 25-ą vietą iš šešių IA diviziono ekipų, paskutinė ji liko ir turnyro lentelėje.

Kitais metais gerinti pozicijas reikės jau kur kas geriau pažįstamame IB divizione, kuriame lietuviai susikeis vietomis su aukštyn kylančia Rumunija.

Apibendrindamas savaitę trukusį debiutantų pasirodymą, D. Lacroix ragino išlikti ambicingiems.

„Manau, čia mes užsitarnavome kitų komandų pagarbą. Veteranai kovėsi kaip išprotėję, jaunimas surinko vertingos patirties. Dainius Zubrus rodė lyderystę, Tadas Kumeliauskas atvyko viduryje pirmenybių ir pridėjo jėgos puolime, Nerijus Ališauskas nusipelnė didžiausios pagarbos už gynybos cementavimą. Taigi, viską įvertinus, turnyras buvo pozityvus.

Vertinant realistiškai, būtų reikėję daugiau sėkmės ir palankesnio tvarkaraščio, kad laimėtume daugiau rungtynių. Bet žaidėjams rūbinėje pasakiau, kad ateityje keltų savo lūkesčių kartelę. Niekada negalima pasitenkinti tuo, ką turi“, – kalbėjo kanadietis, kol kas neturintis tiesaus atsakymo dėl savo paties tolesnio darbo Lietuvos rinktinėje.

Primename, kad jo auklėtiniai prieš tai pralaimėjo Baltarusijai (3:4), Kazachstanui (1:3) ir Vengrijai (1:4), bet įveikė Pietų Korėją (2:1).

Kelialapius į elito pirmenybes dar šeštadienį užsitikrino dvi stipriausios IA diviziono komandos: Kazachstanas ir Baltarusija.

Lietuvos rinktinė pirmą kartą į IA divizioną pateko pernai laimėjusi IB grupės turnyrą Kaune.

Kitais metais žemesniame divizione jos laukia Lenkija, Japonija, Estija, Ukraina ir iškritusius Nyderlandus pakeisianti Serbija.

IA diviziono lentelė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)