Lietuvos karatė atstovės visada priklausė tarptautinio lygmens elitui ir nuolat veždavo bei tebeveža prestižinių turnyrų apdovanojimus į gimtinę.

Tituluočiausia Lietuvos kovotoja yra Margarita Čiuplytė – 2 kartus pasaulio ir 6 kartus Europos čempionė. Simboliška, kad antrą kartą planetos čempione sportininkė tapo būtent Vilniuje. Šį kartą M. Čiuplytę taip pat bus galima išvysti ant tatamio – trenere dirbanti tituluota moteris dalyvaus parodomojoje programoje.

Europos čempionato sūkuryje suksis ir kita tituluota kovotoja – 6 kartus Europos čempionė Rita Pivoriūnaitė bus viena renginio vedėjų.

Geriau tikėti, o ne tikėtis

Vienas Lietuvos rinktinės trenerių Ričardas Poška teigia, kad ir šiais metais mūsų šalies sportininkės turėtų džiuginti kovos menų gerbėjus pergalėmis.

„Kalbant apie titulus ir medalius, geriau nesitikėti, bet reikia tikėti“, – nusišypsojo karatė specialistas.

Moterų svorio kategorijos iki 50 kg čempionės titulą, iškovotą prieš metus Vroclave (Lenkija), šį kartą gins ukrainietė Aliona Veresniak. Jai iššūkį Vilniuje kartu su kitų šalių atstovėmis mes trys lietuvės: prieš metus Europos čempionato prizininkių pakylos trečią laiptelį pasidalinusios Ivona Koreckaja ir šių metų Lietuvos čempionė Erika Žeburtovič bei Raminta Makackaitė.

Prie rungties favoričių taip pat galima priskirti ispanę Marią Adrią ir Gruzijai atstovausiančią Žansają Zinčenko.

„Perspektyvos – neblogos, dvi Lietuvos merginos tikrai gali būti tarp prizininkių, – sakė R. Poška. – Ukrainietė yra labai stipri kovotoja, bet manau, kad E. Žeburtovič, jau įgijusi daugiau patirties, išbandžiusi jėgas absolučios svorio kategorijos čempionate, neturinti baimių, gali mesti jai rimtą iššūkį. Visos mūsų merginos šioje kategorijoje yra stiprios, bet pagal patirtį, pasiektu rezultatus, labiausiai subrendusi siekti aukščiausių vietų yra E. Žeburtovič.“

50-55 kg svorio kategorijos čempione prieš metus Lenkijoje tapo Skaistė Venckutė, tačiau ji šių metų čempionatą praleis, o estafetę mūsų rinktinėje perims Emilija Korotkovaitė, Gerda Pekarskaitė ir Simona Urbutytė.

Varžybų favorite galima laikyti lenkę Anną Bielską, kuri prieš metus tik finale turėjo pripažinti S. Venckutės pranašumą. Taip pat meistriškumu išsiskiria ispanė Eider Cardenosa.

„Visos mūsų sportininkės šioje kategorijoje labai jaunos, tačiau namie visada yra dviguba motyvacija. Patirties trūksta, bet, manau, į vieną prizinę vietą galime pretenduoti. Net negaliu įvardinti, kuri mūsų sportininkės yra pranašesnė už kitas, visos jos – jaunos, norinčios ir galinčios. Galutiniam rezultatui įtakos turės ir burtų rezultatai“, – vertino R. Poška.

Tarp konkurenčių – kylanti žvaigždė iš Vengrijos

55-60 kg svorio kategorijoje nugalėtojos titulą gins 10 kartų Europos ir kartą pasaulio čempionė Inga Mikštaitė, o ją nukarūnuoti bandys revanšo už pralaimėjimą finale namie prieš metus sieksianti lenkė Marta Lubos.

Palypėti aukščiau bandys ir abi pernai pusfinalyje pralaimėjimus patyrusios sportininkės – mūsiškė Erika Rukšėnaitė bei azerbaidžanietė Solmaz Zeynalli.

Lietuvai šioje svorio kategorijoje taip pat atstovaus Evelina Bidžanova.

„Inga Europoje jaučiasi gerai, patogiai, visos varžovės prieš kiekvieną kovą su ja iš anksto nusiteikia, kad bus labai sunku, ir tai turi įtakos, – kalbėjo R. Poška. – Ingos patirtis yra milžiniška, energijos taip pat ji turi daug, tad ji čia yra ir pagrindinė pretendentė į aukso medalį. Be abejo, Lenkijos sportininkė mes iššūkį, būtų keista, jei būtų kitaip. Tačiau namie, kaip sakoma, ir sienos padeda.“

Pati I. Mikštaitė čempionato jau laukia su nekantrumu.

„Jaučiuosi gerai, gal tik streso, įtampos daugiau, nes varžybos vyks savoje šalyje. Daugiau atsakomybės, kai reikia kovoti savų žiūrovų akivaizdoje, – sakė čempionė. – Pasirengimas varžyboms vyko pagal planą, traumų, nukrypimų nuo plano nebuvo, tad viskas gerai. Svarbiausia yra gerai nusiteikti psichologiškai, o kūnas viskam paruoštas. Laukiu čempionato, norisi kuo greičiau užlipti ant tatamio.“

I. Mikštaitė pagrindine savo konkurente taip pat vadina M. Lubos.

„Su ja jau daug kartų esame susitikę, daug kartų santykius aiškinęsi. Ji labai tobulėja, jei susitiktume vėl tarpusavyje, lauktų permaininga kova, kurios metu žiūrovams tikrai būtų ką pažiūrėti, – tvirtino kaunietė. – Dauguma kitų mūsų kategorijos sportininkių yra jaunos, itin reikėtų dėmesį atkreipti į vengrę Lili Mezo. Ji jaunimo amžiaus grupėje skynėsi kelią nokautais, tad, manau, Vilniuje bus viena pretendenčių į medalius.“

Pretendenčių gausa

60-65 kg svorio kategorijoje titulo iš rankų stengsis nepaleisti dar viena Lenkijos kovotoja – Monika Zielinska. Vilniuje varžysis ir kitos į geriausiųjų ketvertą pernai patekusios merginos: antrąją vietą užėmusi bulgarė, 2018 metų absoliučios svorio kategorijos čempionė Ivanka Deleva bei trečiąją poziciją pasidalinusios vengrė Gyongyi Seregely ir gruzinė Tamar Bibileišvili.

Šiam ketvertui iššūkį mesti stengsis mūsiškės Aneta Meškauskienė, Magdalena Gustaitytė ir Vaiva Kairaitytė.

„Ši kategorija – labai konkrencinga ir stipri. Lenkijos sportininkė yra labai užsispyrusi, visada itin užsivedusi. Bet ir visos mūsų merginos yra labai stiprios, daug priklausys nuo burtų ir jų pirmųjų kovų, – svarstė R. Poška. – A. Meškauskienė turi labai daug patirties, ją nugalėti yra sunku. V. Kairaitytė yra labai motyvuota, M. Gustaitytė irgi turi daug entuziazmo. Visos Lietuvos atstovės čia yra stiprios, tikrai nedrįsčiau prognozuoti, jei reikėtų spėti jų tarpusavio kovų rezultatus. Manau, kažkuri iš mūsiškių turėtų būti prizininkė, o gal ir dvi?“

Tarp 65 kg ir daugiau sverčiančių merginų Europa šiemet turės naują čempionę, nes 2018-ųjų pajėgiausia kovotoja rumunė Andreea Merca praleis varžybas Vilniuje.

Pagrindinėmis pretendentėmis į atsilaisvinusį sostą galima vadinti prieš metus finale pralaimėjusią Brigitą Gustaitytę ir trečiąją vietą užėmusią švedę Sarą Hagge. Bronza 2018-aisiais džiaugėsi ir Monika Ryžkovaitė, tačiau jos šiemet Lietuvos rinktinėje neišvysime, o savo galimybe stengsis pasinaudoti Nora Vaznelytė ir Diana Balsytė.

Į prizines vietas taip pat taikysis prancūzė Camille Haddouche, laimėjusi atvirąjį Didžiosios Britanijos čempionatą, ir pasaulio čempionės titulą savo kolekcijoje turinti lenkė Agata Winiarska.

„Manau, pusfinalyje turėtume vėl turėti dvi Lietuvos atstoves. Mano nuomone, šioje svorio kategorijoje, kaip ir 55-60 kg, turime daugiausia galimybių laimėti auksą, – teigė R. Poška. – Visos trys mūsų sportininkės yra stiprios, jos ir varžybose Lietuvoje apylygiai tarpusavyje kovoja, visada – su pratęsimais. Tad visas galima vadinti ir pretendentėmis į titulą.“

Europos čempionatas Vilniuje prasidės balandžio 13-ąją, kai vyks katos, moterų svorio kategorijų iki 50 kg, 50-55 kg ir 55-60 kg bei vyrų svorio kategorijų iki 65 kg ir 65-75 kg varžybos. Čempionato atidarymo ceremonija, parodomosios kovos, pusfinaliai bei finalai prasidės 16.30 val.

Balandžio 14-ąją rungsis moterų 60-65 kg ir virš 65 kg bei vyrų 75-85 kg, 85-95 kg ir virš 95 kg svorio kategorijų dalyviai. Čempionato atidarymo ceremonija, parodomosios kovos, pusfinaliai bei finalai prasidės 15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją