Alytuje vykusiame renginyje susirinko 26-ios ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo įstaigos iš dvylikos miestų. 156 penkiamečiai dalyvavo specialiose draugyste ir kilniu elgesiu paremtose sportinėse estafetėse.

„Pirmą kartą iš arti mačiau Mažųjų žaidynes ir išsivežiau geriausius įspūdžius. Kitaip ir negalėtų būti, kai vaikai tokie energingi, aktyvūs, o šypsenos tokios plačios“, – džiaugėsi tinklininkė.

Lietuvos mažųjų žaidynės – didžiausias šalyje ikimokyklinio amžiaus vaikams skirtas sporto ir fizinio aktyvumo projektas, kuriame šiemet iš viso dalyvauja 270 įstaigų. Jo metu vaikai susipažįsta su sportine veikla ir olimpinėmis vertybėmis, mokosi bendradarbiauti, ugdo pozityvų požiūrį į sveiką gyvenseną ir įprotį sportuoti.

„Labai svarbu vaikus jau darželyje supažindinti su fizine veikla ir taisyklingais, nežalojančiais judesiais. Būtent tokiame amžiuje formuojasi įpročiai, kurie lieka visam gyvenimui. Manau, tai kelias į sveikesnę ir sportiškesnę visuomenę.

Visiems žinoma, kiek naudos sportas duoda fizine prasme, tačiau sportinė disciplina turi didelės įtakos ir ugdant asmenybę“, – sakė V. Vitkauskaitė.

Projekto metu vaikai dalyvauja Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos (RIUKKPA) specialistų paruoštose estafetėse. Specialios užduotys yra skirtos visapusiškam vaikų fizinių savybių lavinimui. Žaidynių dalyviai bėgioja, šuoliuoja, laipioja, mėto, treniruoja pusiausvyrą ir žaidžia žaidimus.

Sveikatos ir fizinio lavinimo specialistai ikimokyklinio amžiaus vaikams rekomenduoja užsiimti kuo įvairesne fizine veikla ir kuo įvairiapusiškiau judėti. Tokiu būdu vaikai lavina skirtingus judesius, išvengia traumų, kurias sukelia pasikartojantys judesiai, tampa universalesni ir ugdo meilę sportui.

„Ikimokykliniame amžiuje svarbu, kad vaikai pamiltų sportą, o ne išsirinktų vieną sporto šaką. Įvairiapusis fizinis aktyvumas ugdo skirtingas savybes bei padeda išlaikyti vaikų susidomėjimą ir neprarasti džiaugsmo sportuojant. Smagu, kad Mažųjų žaidynėse jie gali išbandyti begalę veiklų“, – įsitikinusi V. Vitkausaitė.

Lietuvos mažųjų žaidynės įtraukia ne tik vaikus, bet ir visą bendruomenę. Į finalinius festivalius palaikyti jaunuosius sportininkus suvažiuoja ir darželių pedagogai, ir palaikymo plakatus bei skanduotes pasiruošę artimieji.

„Tai šventė mums visiems. Dalyvaujame jau ne pirmus metus ir kasmet išsinešame pačias geriausias emocijas. Vaikai džiaugiasi estafetėmis ir galimybe susipažinti su bendraamžiais iš kitų darželių, tėveliams ir mums smagu juos palaikyti. Tai visą bendruomenę vienijantis renginys“, – sakė Alytaus lopšelio-darželio „Girinukas“ pedagogė Irena.

Finaliniai festivaliai – Lietuvos mažųjų žaidynių kulminacija. Trimis etapais vykstantis projektas startavo sausį. Kiti finaliniai festivaliai balandžio 13 dieną vyks Panevėžyje, gegužės 4 dieną Jonavoje ir gegužės 11 dieną Palangoje.

Verta pažymėti, kad antrajame ir trečiajame etapuose komandas sudaro po lygiai mergaičių ir berniukų.

Lietuvos mažųjų žaidynes organizuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) ir RIUKKPA.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją