Buvęs ilgametis Šiaurės Amerikos Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) puolėjas pernai rinktinei ištarė „sudie“, tačiau dabar nuomonę pakeitė.

Praėjusį vidurvasarį vienas iš dviejų žymiausių visų laikų šalies ledo ritulininkų buvo išrinktas asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentu, o atėjus pavasariui nusprendė nesikratyti ir nacionalinės komandos kapitono pareigų.

Savo namus Majamio (JAV) apylinkėse D. Zubrus paliko susitaikęs su mintimi, kad artimųjų nematys daugiau nei mėnesį.

Tiesa, kaip sako pats profesionalo karjerą 2016 metais užbaigęs žaidėjas, vietos galutinėje ekipos sudėtyje jis dar neturi, o prezidento „antpečiai“ nepadės įtikti naujiems rinktinės treneriams.

„Dabar esu kandidatas į rinktinę, prezidentas gal būsiu vakare“, – šyptelėjo D. Zubrus.

O su savo kaimynu Floridoje D. Kasparaičiu jis veikiausiai bendrauja tiesiog kaip kraštietis ir senas bičiulis.

D. Zubrus neslepia mėginantis įkalbėti šiuo metu Lietuvoje taip pat esantį gynėją prisijungti prie jo rinktinėje. Bet praėjusią savaitę komandos treniruotėje ant ledo iščiuožęs elektrėniškis įtikinėjimams kol kas nepasiduoda.

Nors veteranas, iš profesionalaus ledo ritulio pasitraukęs dar 2009-aisiais, rinktinei dabar ypač praverstų. Mat karjeras baigus ilgamečiams jos ramsčiams Mindaugui Kierui ir Rolandui Aliukoniui, gynybos grandis liko pavojingai išretėjusi.

O darbo po trijų savaičių Kazachstane jai nusimato per akis.

Pernai Kaune laimėjusi planetos čempionato IB grupės varžybas, Lietuvos rinktinė pirmą kartą iškopė į antrą pagal pajėgumą pirmenybių divizioną.

Balandžio 29 – gegužės 5 d. Astanoje (Nursultane) vyksiančiame pasaulio čempionato IA diviziono turnyre lietuviai kovos su Kazachstano, Baltarusijos, Vengrijos, Slovėnijos ir Pietų Korėjos ekipomis.

Kovai su grėsmingais varžovais nuo praėjusios savaitės besiruošiančioje rinktinėje dar trūksta ne tik kai kurių kandidatų, bet ir naujojo vyriausiojo trenerio Danielio Lacroix, kurio vadovaujamas „Kolner“ dalyvauja Vokietijos čempionato atkrintamosiose varžybose.

50-metis kanadietis praėjusią vasarą pakeitė šešerius metus nacionalinės komandos stratego pareigas ėjusį vokietį Berndą Haake.

Kol nėra pagrindinio vairininko, treniruočių stovykloje jį pavaduoja asistentai Ronas Pasco ir Šarūnas Kuliešius.

Prieš išvykdama į Kazachstaną rinktinė Elektrėnuose sužais keturis kontrolinius mačus: balandžio 17-18 dienomis laukia dvi akistatos su estais, o 23-24 dienomis iššūkį mes Lenkijos nacionalinė rinktinė.


– Kiek ledo ritulio buvo jūsų gyvenime per metus, prabėgusius nuo čempionato Kaune? – DELFI paklausė D. Zubraus

– Treniruočių – nemažai. Nuo pat karjeros pabaigos nelabai ir buvau sustojęs – sportuoju salėje, kilnoju svorius, prakaituoju. Todėl fiziškai jaučiuosi normaliai. Bet paties ledo ritulio, iš tikrųjų, buvo mažokai. Norėčiau žymiai daugiau. Deja, sąlygos tam Floridoje, kur gyvenu, ne pačios geriausios. Dėl to atvažiavau čia, kad nuo pat pirmos dienos prisijungčiau prie vyrų, padirbėčiau aukštesniame lygyje. Reikia priprasti prie ledo, prie greičių.

– Tebežaidžiate Majamio mėgėjų lygoje?

– Taip, kiek išeina. Bet ten – 50-mečiai, 60-mečiai. Man atrodo, kad panašiai būtų Lietuvoje su mėgėjais žaisti.

– Buvo kontaktinio ledo ritulio?

– Nedaug. Draugiškas mėgėjų ledo ritulys – be kontakto, todėl man pasiruošimo metu ir reikėtų pasistumdyti, pakovoti dėl ritulio, greičiau pačiuožti, pajausti distancijas. Kitaip tariant, pažaisti tikrą ledo ritulį. Pasistengsiu, manau, kad pavyks.

– Ant ledo Majamyje sutikdavote ir D. Kasparaitį?

– Taip. Kartais ateidavo ir geresnių žaidėjų, buvusių NHL ar koledžų lygų atstovų. Tuomet jau žaidimas būdavo smagesnis. Bet apskritai lygis galėtų būti šiek tiek aukštesnis.

– Kaip ir Darius, jūs po pirmenybių Kaune taip pat atsisveikinote su rinktine. Kas paskatino sugrįžti?

– Žinote, tuomet tikrai galvojau, kad jau viskas. Bet išėjo taip, kad nesustojau treniruotis, man tiesiog patiko. Jaučiau, kad bent jau fiziškai esu pasiruošęs pakankamai gerai. O kaip bus ant ledo – laikas parodys. Spręs treneriai – esu toks pat rinktinės kandidatas kaip ir visi kiti, neturiu garantuotos vietos sudėtyje.

– Ar įsitraukimas į asociacijos „Hockey Lietuva“ veiklą turėjo įtakos jūsų sprendimui žaisti rinktinėje?

– Ne. Net kai buvau renkamas prezidentu ir tas pats klausimas man buvo užduotas, atsakiau, jog tai – nesusiję. Tiesiog žinau, kaip noriu jaustis ant ledo, sportuoju, nes to noriu. Noriu ir kita veikla užsiimti, bet tai – nesusiję dalykai.

– Tapęs prezidentu, dažniau nei anksčiau lankotės Lietuvoje. Kaip į tai reaguoja šeima?

– Nelabai palankiai. Vaikai mokosi, jiems su manimi keliauti neišeina. Todėl šia prasme situacija – ne pati lengviausia. Jei gyventume kur nors Europoje, gal būtų kitaip. Ir į tą patį Kazachstaną iš JAV nelengva nusigauti.

– Rinktinei akivaizdžiai trūksta gynėjų. Ar bandėte įkalbėti persigalvoti ir D. Kasparaitį?

– Taip, bet kol kas nesėkmingai. Bandžiau jau prieš mėnesį kalbėtis. Na, dar pažiūrėsime.

– Vis dėlto praėjusią savaitę Darius buvo užsukęs į rinktinės treniruotę.

– Mes su juo penktadienį dalyvavome Rimanto Kaukėno paramos fondo šventiniame vakare, koncerte. Didele dalimi dėl to Darius ir atvažiavo į Lietuvą. Jei neklystu, jis, kaip futbolo mėgėjas, dar yra suplanavęs nuvažiuoti į Angliją pasižiūrėti rungtynių.

– Kokiais argumentais bandote įtikinti Darių iščiuožti į aikštę?

– Labai paprastais. Sakau: mums reikia tavęs, žaisk. Gynėjų trūksta, nemažai baigė karjeras, yra traumuotų, negalinčių žaisti. Kol kas įkalbėti nepavyksta, o reikėtų. Dar pakalbėsiu, bet abejoju.

– Kokie bus jūsų ir visos rinktinės tikslai aukštesniame pasaulio čempionato divizione?

– Pakilome į aukštesnį lygį, susitiksime su komandomis, su kuriomis dar nėra tekę žaisti. Svarbiausia, kad kylame į viršų. O tikslai – labai paprasti, tiesiog ruošiamės laimėti kiekvienas rungtynes. Tą patį sakydavau ir anksčiau čia atvažiavęs. Net nelabai žinodavau varžovų, ir šiuo metu yra panašiai. Aišku, priešininkai bus stipresni, bet nusiteikimas – tas pats. Stengsimės laimėti, tikiuosi, pavyks.

O vertinant bendrai, manau, ledo ritulys Lietuvoje auga. Daugėja vaikų, ir tai maloniausia. Juk iš jų ateityje ir turėsime žaidėjų rinktinei. Be to, kiek žinau, ir Kaune, ir Klaipėdoje turėtų atsirasti naujos čiuožyklos. Labai malonu tai matyti, norėtųsi, kad taip tęstųsi. Tuomet ateityje turėtume geresnę komandą.

Lietuvos ledo ritulio rinktinės kandidatų sąrašas

Vartininkai:

Mantas Armalis („Skelleftea“, Švedija)
Donatas Žukovas (EHC „Konigsbrunn“, (Liga4) Vokietija)
Elvinas Karla („Potomac Patriots“, (USPHL) JAV)
Laurynas Lubys („Saipa“, (Jr SM-Liiga) Suomija)

Gynėjai:

Artūras Katulis (Elektrėnų „Energija“)
Nerijus Ališauskas (Rygos „Dinamo“, Latvija)
Edgaras Protčenko („Billingham Stars“, Jungtinė Karalystė)
Tomašas Krukovskis („Geležinis Vilkas“)
Kostas Gusevas (HK „Riga“, (MHL) Latvija)
Dominykas Motiejūnas („Potomac Patriots“, (USPHL) JAV)
Arvidas Domeika („Dallas Snipers“, (WSHL) JAV)
Paulius Rumševičius („Liepaja“, Latvija)
Mantas Stankius („EV Fussen U20“, (DNL II) Vokietija)

Puolėjai:

Dainius Zubrus (be klubo)
Vytautas Jagelavičius („Kaunas Hockey“)
Povilas Verenis („Waldkraiburg“, (Liga3) Vokietija)
Arnoldas Bosas („Hannover Indians“, (Liga3) Vokietija)
Tadas Kumeliauskas („Memmingen“, (Liga3) Vokietija)
Edgaras Rybakovas („Hockey Punks“)
Pijus Rulevičius („Peoria Rivermen“, (SPHL) JAV)
Aivaras Bendžius („Sharks Mechelen“, Belgija)
Danielius Bogdziulis („Nordhorn“, (Liga4) Vokietija)
Mauras Baltrukonis („Energija“)
Paulius Gintautas („IK Comet“, (Div1) Norvegija)
Ugnius Čižas („IK Comet“, (Div1) Norvegija)
Danielius Nomanovas („Nordhorn“, (Liga4) Vokietija)
Ilja Četvertakas („IK Comet“, (Div1) Norvegija)
Emilijus Krakauskas („Kloten“, (NLB) Šveicarija)
Lukas Žukauskas („Kaunas Hockey“)
Dominykas Bogdziulis („Syracuse Jr. Stars“, (NCDC) JAV)
Patrikas Misiukas („Boston Bandits“, (NCDC) JAV)
Ignotas Ragas („Richmond Generals“, (USPHL) JAV)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)