Baseine – kartu su čempionais

Ukrainos milijardieriaus Konstantino Grigorišino remiamas plaukimo superklubo projektas įgauna vis daugiau lietuviškų atspalvių.

„Energy Standard“ elito komandos vyriausiojo trenerio Jameso Gibsono auklėtinių gretas papildė S. Bilis, kuris praėjusį sekmadienį išvyko į Viduržemio jūros kurortą Beleką.

Turkijoje sprinteris treniruosis iki balandžio vidurio, tuomet grįš į Lietuvą ir dalyvaus šalies pirmenybėse. Po jų plaukimo laisvu stiliumi specialistas vėl turėtų tęsti pasiruošimą Beleke.

Praėjusį mėnesį S. Bilis jau dalyvavo bandomojoje trijų savaičių trukmės treniruočių stovykloje Turkijoje.

„Įspūdis – labai geras. Viskas vienoje vietoje, maistas – fantastiškas. Viename viešbučio aukšte gyveni, kitame – sporto salė, trečiame – baseinas. Gali atsikelti iš lovos likus dviem minutėms iki treniruotės ir su lėkšte rankose nusileisti tiesiai į salę.

Be to, visi labai draugiški, bendrauti lengva. O aš rimtai vertinu žmones, su kuriais dirbu. Jeigu jie man nepatinka, nuotaika iškart nekokia, ir treniruotis būna sunkiau“, – DELFI pasakojo S. Bilis.

Dabar kompaniją jam kasdien palaiko pasaulio čempionas iš Jungtinės Karalystės Benas Proudas, mažiau pasižymėję ukrainiečiai Sergejus Frolovas ir Sergejus Ševcovas, kiti plaukikai.

Prie jų ateityje planuoja prisijungti karjerą atnaujinantis garsiausias J. Gibsono auklėtinis – olimpinis ir keturiskart pasaulio čempionas, planetos rekordininkas iš Prancūzijos Florentas Manaudou.

„Kaip sprinteriui, man labai gerai turėti su kuo varžytis treniruotėse. Bus įdomu, nes naujieji komandos draugai – tikrai labai greiti. Galbūt tokių partnerių man trūko Lietuvoje. 100 m distanciją dar plaukia ir D. Rapšys, bet mūsų treniruočių metodikos smarkiai skiriasi“, – vertino S. Bilis.

ISL varžybos – tarsi plaukimo Eurolyga, tikrai gera galimybė. Kodėl gi jos neišnaudojus? Plaukikams labai sunku save išlaikyti, o čia būtų galimybė užsidirbti.
Simonas Bilis

Rungiasi priziniais fondais

„Energy Standard“ komandoje yra ir daugiau plaukimo žvaigždžių: Chadas le Closas iš Pietų Afrikos Respublikos, švedė Sarah Sjostrom, britė Georgia Davies, rusas Klimentas Kolesnikovas, ukrainietis Michailas Romančiukas.

Šį mėnesį klubą papildė būrys tituluotų naujokų: olimpinės čempionės Femke Heemskerk iš Nyderlandų ir Emily Seebohm iš Australijos, kanadietės Kayla Sanchez, Kierra Smith ir Rebecca Smith, prancūzės Fantine Lesaffre ir Charlotte Bonnet, pasaulio čempionai iš Rusijos Antonas Čupkovas ir Jevgenijus Rylovas, praėjusiose planetos pirmenybėse trumpame (25 m) baseine suspindėjęs baltarusis Ilja Šymanovičius.

Į grėsmingai skambančią sudėtį įtrauktas ir naujasis pasaulio čempionas trumpame baseine D. Rapšys.

Dauguma jų sportuoja atskirai su savo asmeniniais treneriais, ir petys petin varžysis tik Tarptautinėje plaukimo lygoje (ISL).

Pastaroji – kitas K. Grigorišino ambicijų plaukime etapas. Energetikos magnatas žada investuoti dar maždaug 17,5 mln. eurų per metus, kad atsirastų ir lyga, kurioje jo klubas galėtų varžytis.

ISL pirmenybėse turėtų konkuruoti aštuonios tarptautinės komandos – po keturias iš JAV ir Europos. Kiekvienai komandai atstovaus po 16 vyrų ir moterų, varžybų etapai nuo ateinančio spalio bus rengiami 25 m baseine.

Kitaip nei D. Rapšys, S. Bilis sutarties su „Energy Standard“ klubu neturi. Žiemą į pirmąją treniruočių stovyklą Beleke Lietuvos plaukimo federacija (LPF) jį išsiuntė lyg į komandiruotę, išlaikymo kaštus dengdama olimpiniam pasirengimui skirtomis lėšomis.

Ateityje S. Bilis norėtų tapti visaverčiu komandos nariu.

„Ir man ten patinka, ir aš J. Gibsonui tinku, įsiliejau į komandą. Treneris mato, kad nesu užsidaręs, nesėdžiu sau vienas kampe. Žinoma, plaukikus renkasi komandų vadovai, bet jei būtų mano valia, labiausiai norėčiau atstovauti „Energy Standard“. Todėl, kad jau daug ką iš jų pažįstu, gerai sutariu.

Kalba apie ISL varžybas tikriausiai dar bus. Tai – tarsi plaukimo Eurolyga, tikrai gera galimybė. Kodėl gi jos neišnaudojus? Plaukikams labai sunku save išlaikyti, dažnas baigęs mokslus meta plaukimą, nes neturi pakankamai pajamų. O čia būtų galimybė užsidirbti“, – svarstė Lietuvos olimpietis.

K. Grigorišinas inauguraciniam ISL sezonui žada atseikėti 5-6 mln. eurų prizinį fondą.

Palyginimui, taip pat šiemet startuosianti Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) Čempionų lyga dalyvius vilioja maždaug 3,5 mln. eurų premijų suma.

Įdomu, jog kai kurie plaukikai turėtų dalyvauti abiejose lygose – tokiam startų maratonui šiemet pasiryžęs D. Rapšys.

JAV palauktų

Savo ateitį su „Energy Standard“ siejantis S. Bilis veikiausiai neapsigalvotų, net jei sulauktų gerų žinių iš anapus Atlanto.

Panevėžietis 2017 metais baigė studijas Šiaurės Karolinos universitete – nors tuometis Toddo DeSorbo auklėtinis norėjo likti JAV ilgesniam laikui, grįžti į tėvynę jį privertė baigusi galioti viza.

Sportininkas iškart pateikė paraišką žaliai kortai, bet atsakymo vis dar nesulaukia.

„Kaip suprantu, atsakingose JAV institucijose tiesiog neužtenka žmonių, kad operatyviai atliktų reikiamus darbus. Eilės ilgos, todėl turiu laukti kvietimo į interviu ambasadoje Vilniuje“, – aiškino S. Bilis.

Simonas Bilis

Kaip plaukikas elgtųsi, jei turėtų rinktis tarp amerikietiško karjeros tęsinio ir „Energy Standard“ klubo?

„Sunku pasakyti, bet manyčiau, kad mano prioritetas būtų „Energy Standard“. Yra tokia galimybė gavus žalią kortą prašyti leidimo prieš ja pasinaudojant dvejus metus gyventi kitoje šalyje. Turbūt taip ir daryčiau. Čia – geros treniruočių sąlygos, daug įvairaus personalo, daug varžybų. Klubas turi tikrai daug išteklių, todėl į jį žiūriu labai rimtai“, – patikino 2016-ųjų pasaulio čempionas trumpame baseine.

Be Lietuvos pirmenybių, birželį jis ketina pasitikrinti jėgas tradicinėje „Mare Nostrum“ varžybų serijoje. O tuomet lauks svarbiausias metų startas – liepos 21-28 d. Gvangdžu (Pietų Korėja) vyksiantis pasaulio čempionatas olimpiniame (50 m) baseine.

„Dar iki jo norėčiau įvykdyti Tokijo olimpinių žaidynių normatyvą, kad galėčiau būti ramus, nebūtų papildomo streso. O čempionate norėčiau užimti panašias vietas kaip praėjusiose pirmenybėse trumpame baseine“, – lūkesčiais dalinosi atletas, praėjusį gruodį Kinijoje gerinęs nacionalinius rekordus tiek 50, tiek 100 m plaukimo laisvu stiliumi nuotoliuose bei užėmęs atitinkamai 4-ą ir 5-ą pozicijas.

Pirmoji sudomino R. Meilutytė

„Energy Standard“ klubą K. Grigorišinas įkūrė 2012 metais. Ukrainos ir Rusijos oligarchas iš pradžių savo baze buvo pasirinkęs Maskvą, kur treniravosi keliolikos jaunų abiejų šalių plaukikų grupė.

Aukščiausio lygio profesionalų komanda Beleke imta burti po 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, kuomet klubo vadovu tapo garsus Italijos plaukimo treneris Andrea Di Nino, į pagalbą pasikvietęs specialistą iš Jungtinės Karalystės J. Gibsoną.

D. Rapšys ir S. Bilis nėra pirmieji lietuviai, kuriais susidomėjo „Energy Standard“.

2017-ųjų pradžioje treniruotis į Beleką nuvyko R. Meilutytė, kuriai tuomet buvo siūloma ir nuolatinė sutartis. Londono olimpinė čempionė atsisakė, bet tų pačių metų vasarą kartu su D. Rapšiu ir Andriumi Šidlausku dalyvavo parodomosiose „Energy for Swim“ varžybose Romoje (Italija).

Lietuvių turėjo būti ir praėjusį gruodį Turine (Italija), kur iš pradžių buvo planuojama surengti inauguracinį ISL etapą. Pastarasis buvo atšauktas po to, kai FINA sportininkams pagrasino diskvalifikacijomis – esą dėl to, kad ISL varžybos nėra suderintos su FINA ir neįtrauktos į oficialų kalendorių.

Tokie veiksmai sukėlė geriausių atletų įtūžį, tad FINA greitai pakeitė taktiką ir pristatė savo pačios komercines varžybas. Šį pavasarį Čempionų lygos etapai vyks Guangdžou (Kinija), Budapešte (Vengrija) bei Indianapolyje (JAV), į juos pakviesti tik 45 vyrai ir 37 moterys.

Iš Lietuvos plaukikų Čempionų lygoje debiutuos vienintelis D. Rapšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)