Jis tvirtino, kad federacija skundų dėl trenerio Antano Jakimavičiaus galimo priekabiavimo prie sportininkių neturėjo. Ateinančios savaitės pradžioje, kai treneris grįš iš varžybų Lenkijoje, federacijos vykdomojo komiteto posėdyje bus svarstomas šis klausimas.

„Jeigu pasitvirtins tie įtarimai, kurie yra, nematau jokios galimybės, kad treneris galėtų toliau dirbti savo darbą. Aš pats esu tėvas, ir aš labai nenorėčiau, kad mano dukra, kuri nueina sportuoti pas trenerį, aš ją atiduodu pasitikėdamas, o ten iš jos yra tyčiojamasi ar žeminama, ar, dar baisiau, priekabiaujama. Taip kad čia visų tėvų, visų normalių žmonių toks požiūris“, – sakė R. Bakutis.

Pasak jo, įsigaliojus naujam Sporto įstatymui, nebėra sportininkų licencijavimo, todėl atimti licencijos iš trenerio nebebūtų galimybės, tačiau nubausti, jei jis yra kaltas, esą būdų yra.

Jokios tolerancijos tam būti negali, kaip ir dopingui.
Daina Gudzinevičiūtė

„Lietuvos dviračių sporto federacija iki naujo įstatymo įsigaliojimo galėjo atimti trenerio licenciją. Tai yra treneris, kuris neturi licencijos, negali dirbti niekur – nei savivaldoje, nei klubuose, niekur, jis tiesiog neturi tam galimybės.

Esant naujam Sporto įstatymui, licencijos nebėra kaip tokios, ir iš tiesų mes ką galime padaryti, pavyzdžiui, treneriui Jakimavičiui, tai mes galime sakyti, kad niekada treneris Jakimavičius nebegali dirbti su federacijų finansuojamais sportininkais federacijų finansuojamuose projektuose. Aš žinau ir turiu tokią poziciją net iš Panevėžio treko vadovų, – jeigu pasitvirtins tie faktai, treneris Jakimavičius taps persona non grata net treke“, – sakė R. Bakutis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius pabrėžė, kad sporte garbė ne mažiau svarbi už pasiekimus. Jis tikino, kad sporto vadovai išnagrinės situaciją ir priims sprendimus, kartu ministras ragino nukentėjusias merginas kreiptis į teisėsaugą.

„Mes iš tikrųjų norėtume padrąsinti merginas sportininkes, kurios viešai pateikė savo priekaištus dėl trenerio elgesio, kad jos nesijaustų kaltos, jaustųsi drąsiai ir kaip pilietės kreiptųsi dėl ikiteisminio tyrimo dėl tų faktų, nes kito teisinio kelio nėra. Teisine prasme. O etikos prasme iš tikrųjų labai jaudina, kelia didelį susirūpinimą.

Turime pagalvoti, kaip etikos kodeksas turėtų būti veiklus, kaip reikėtų perkelti tarptautinę patirtį, kaip reikėtų galvoti ne tik apie trenerių etiką, bet ir apie jų, kaip ugdytojų, gebėjimus“, – sakė A. Monkevičius.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė taip pat skatino nukentėjusias merginas kreiptis į teisėsaugą ir tikino, kad, teisėsaugai ištyrus, bus sprendžiama dėl trenerio galimo etikos pažeidimo.

„Jokios tolerancijos tam būti negali, kaip ir dopingui“, – pabrėžė D. Gudzinevičiūtė.

Pasak jos, sporto bendruomenė sieks užkirsti kelią galimam seksualiniam priekabiavimui sporte, esą jau ruošiama metodinė medžiaga mokymams.

„Mes rimtai kalbėjome ir galvojome, juo labiau kad ir Tarptautinis olimpinis komitetas labai akcentuoja šitą temą, ir mes jau esame pakviesti dalyvauti projekte su labiau patyrusia Portugalija apie seksualinį priekabiavimą ir apie smurtą. Rengiame medžiagą, paėmę iš norvegų, kaip atpažinti tokius veiksmus, kaip elgtis“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro A. Monkevičiaus susitikime su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidente D. Gudzinevičiūte, Lietuvos dviračių sporto federacijos vadovu R. Bakučiu ir kitais sporto vadovais aptarta situacija dėl galimo seksualinio priekabiavimo dviračių sporte.

Susitikimas surengtas po to, kai kelios dviratininkės apkaltino Lietuvos dviračių treko rinktinės trenerį Antaną Jakimavičių seksualiniu priekabiavimu.

Žiniasklaidai buvusios dviratininkės tvirtino, kad A. Jakimavičius nuolat laidydavo seksualinio pobūdžio pastabas, stovyklose ir išvykose nuolat girtaudavo, buvo gašlus, lįsdavo į lovą, liepdavo svertis vilkint tik apatinius drabužius.

Treneris kaltinimus neigia ir vadina juos priešų išpuoliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)