L. Vonn nebaigė karjeros su dar vienu titulu, tačiau jos pasirodymas buvo įspūdingas, turint galvoje, kad ji varžėsi su daugybę kartų traumuotais keliais. Bronza, kaip vėliau Lindsey sakė, jai buvo tarsi auksas: „Aš šliuožiau iš visos savo širdies“.

Amerikietei trūko vos 4 pergalių, kad susilygintų su švedo Ingemaro Stenmarko rekordu – 86 pergalėmis pasaulio taurėje. Jei ne tie metai, prarasti dėl sunkių traumų, galbūt rekordininko vardas būtų dabar kitas. Kalnų slidinėjimo legenda atvyko pažiūrėti L. Vonn finišo.

„Man tai reiškė labai daug. Jis yra ikona ir šio sporto legenda. Jam nepatinka dėmesys, tačiau jis to nusipelno. Džiaugiuosi, kad jis buvo finiše, tobula karjeros pabaiga“, – kalbėjo L. Vonn apie I. Stenmarką.

Ilga karjera daug kainavo amerikietei, ji norėjo varžytis šiuos metus iki pabaigos ir, galbūt, pagerinti I. Stenmarko rekordą, tačiau prieš kelias savaites paskelbė baigianti savo karjerą, nes yra „nesutaisomai sulūžusi“.

Traumų sąrašas priverstų daktarus imtis už galvos: sulaužyta dešinė ranka, lūžiai kairėje kelio dalyje, skilusi kairioji kulkšnis, plyšę raiščiai, skilęs kaulas dešinėje kojoje, smegenų sukrėtimas, mėlynės, pjūviai.

Po griuvimų, netgi kai ji malūnsparniu buvo išgabenta iš kalnų per 2006 metų Turino olimpiados treniruotę, ji visuomet atsitiesdavo ir tęsdavo. Jos tautietis, buvęs olimpinis čempionas Bode Milleris ją apibūdino vienu žodžiu – „karys“.

„Mano kūnas neleidžia man šliuožti taip, kaip aš žinau, kad galėčiau. Įprastai sakyčiau, kad esu nusivylusi, kad nelaimėjau, tačiau nežinau, ar aš jau galiu laimėti. Todėl ir dedu tašką. Tai geriausia, ką galėjau padaryti šiandien. Aukštesnės pavaros jau nėra, – kalbėjo bronzą Švedijoje laimėjusi L. Vonn. – Turėjau skausmų ir prieš pasaulio čempionatą – mano sprandas mane žudo. Tačiau žinojau, kad galiu šį paskutinį kartą įveikti savo skausmus“.

Sirgaliai žavisi L. Vonn dėl jos žmogiškumo, emocijų, nebijojimo verkti. Paskutinę dieną čempionate ji ašarų nerodė – apkabino savo tėvą Alaną, seserį Kariną ir buvo pakelta ant rankų. Ji juokėsi: „Noriu verkti, bet negaliu daugiau“.

Jos varžovė Anna Maria Dahlstrom taip kalbėjo apie amerikietę: „Ji visuomet bus žvaigždė. Ji yra super moteris. Daugiau tokios nėra“. Jaunesnės L. Vonn kolegės kalbėjo ir apie tai, kad pasitraukus amerikietei atsivers tuštuma. „Išties gaila, moterų kalnų slidinėjimas augo dėl Lindsey“, – sakė 21 metų Eleanor Bodin.

Dukart pasaulio ir olimpinė čempionė savo trofėjų kolekciją būtų papildžiusi ir Sočio žaidynių medaliais, tačiau dėl itin sunkios traumos turėjo praleisti šį renginį.

Būdama 17-metė Lindsey Kildow – penkeri metai prieš vedybas, po kurių pakeitė pavardę į Vonn – 2002 metų Solt Leik Sičio olimpiadoje užėmė 6 vietą ir privertė stebėtis specialistus. Nežinoma mergina vėliau kalbėjo žiniasklaidoje, kad dar mokykloje išsikėlė sau tikslą patekti į olimpiadą ir laimėti daugiausiai varžybų istorijoje.

Vaikystės ambicijos virto realybe, tik kelionė į svajonę nebuvo tokia sklandi. Praėjus 4 metams po Solt Leik Sičio, kai iš L. Vonn buvo laukiama daugybės medalių, ji patyrė sunkią traumą, kuri grasino nutraukti jos karjerą.

Dėl to visai nesijaudinu. Turiu žiūrėti į priekį. Tikrame pasaulyje esu jauna. Jaučiausi sena, nes varžiausi su daug jaunesnėmis merginomis. Su nekantrumu laukiu rytojaus.
Lindsey Vonn

Ištekėjusi už Thomaso Vonno, kalnų slidininko, tapusio ir jos treneriu, Lindsey virto labiausiai dominuojančia sportininke savo sporto šakoje. Ji laimėjo 4 pasaulio taure ir 2010 metų olimpinį auksą. L. Vonn tapo pirmąja amerikiete, triumfavusia moterų kalnų slidinėjimo rungtyje olimpiadoje.

2011 metais ji išsiskyrė su vyru ir padarė pertrauką pasaulio taurės etapų maratone. Vėliau sekė daugybė skaudžių kritimų. Praėjus metams po Sočio olimpiados ji nusitraukė dešinio kelio raiščius, grįžo po 9 mėnesių pertraukos ir vėl per treniruotę patyrė tą pačią traumą. „Labai tamsus mano karjeros etapas“, – tą periodą apibūdino kalnų slidininkė.

Maždaug tuo metu ji pradėjo susitikinėti su golfo karaliumi Tigeriu Woodsu, tiesa, pora paskelbė apie skyrybas 2015 metų gegužę. Lindsey laimėjimai ir garsenybės statusas padėjo jau susikurti komercinę sėkmę. Ji gavo milijoninius „Under Armor“ ir „Red Bull“ pasiūlymus, įkūrė fondą, padedantį jauniems talentingiems žmonėms pagal švietimo, sporto ir tobulėjimo programas. Sportininkė žengė ir į kino pasaulį.

Šiuo metu L. Vonn draugauja su NHL Nešvilio „Predators“ gynėju P.K. Subbanu ir rimtai galvoja apie šeimą. Amerikietė daugiau neketina penkias valandas per dieną skirti jėgos ir kūno rengybos treniruotėms sporto salėje. Ji ilsėsis ir paskutinį kartą gulsis ant operacinio stalo, kad iki galo sutvarkytų traumų padarinius.

„Iš pradžių bijojau gyvenimo be slidinėjimo ir man tikrai prireikė laiko susitaikyti su tuo ir pasijusti laimingai, – teigė ji. – Dėl to visai nesijaudinu. Turiu žiūrėti į priekį. Tikrame pasaulyje esu jauna. Jaučiausi sena, nes varžiausi su daug jaunesnėmis merginomis. Su nekantrumu laukiu rytojaus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)