Kenijos sportininko sėkmė Berlyne iškart paskatino kalbas, kad dviejų valandų riba jau pasiekiama ranka. Vis dėlto, buvęs pasaulio rekordininkas Derekas Claytonas mano, kad to dar teks kurį laiką palaukti.

Anot jo, žmogus maratoną per dvi valandas bus pajėgus įveikti maždaug 2030-aisiais ir tikrai ne anksčiau, nei 2025-aisiais.

1967 m. D. Claytonas pasiekė tuometį pasaulio rekordą, maratoną Japonijoje įveikęs per 2:09,37 val. Šis laikas 2018 metų Berlyno maratone būtų leidęs jam užimti net septintą vietą. Tiesą, 1969 m. Antverpene australas nubėgo dar greičiau – per 2:08,34 val.

Įdomu, kad „Reuters“ pašnekovas savo karjeros metu dirbdavo pilną darbo dieną ir vis tiek treniruodamasis per savaitę įveikdavo po 250 kilometrų. Galima tik paspėlioti, ką tokių sugebėjimų atletas nuveiktų šiais laikais – kai galėtų atsidėti tik sportui, avėti naujausius batelius, o aplink save turėtų trenerių ir mokslininkų komandą.

E. Kipchoge savo rekordinį maratoną įveikė avėdamas „Nike Vaporfly“ batelius su anglies pluošto padu. Šiuolaikiniai bateliai yra ypač lengvi, o elitiniams atletams dar ir pritaikomi specialiai prie kojos.

Anot straipsnio, nepriklausomos studijos rodo, kad bateliai gali padidinti metabolinį efektyvumą 4 procentais. Tai nereiškia, kad bėgikas tampa 4 procentais greitesnis, tačiau išvada aiški – šiuolaikiniai bateliai tikrai padeda.

Vis dėlto, Minesotos „Mayo Clinic“ tyrėjas ir daktaras Michaelas Joyneris palaiko D. Claytono nuomonę, kad įveikti magišką dviejų valandų riba reikės dar bent dešimtmečio.

Prieš 30 metų jis parašė ataskaitą, kurioje teigė, kad įveikti dviejų valandų ribą yra „įmanoma“ ir per pastaruosius metus savo požiūrio nepakeitė. M. Joyneris nemano, kad tai pavyks padaryti ne E. Kipchoge.

Šiam sportininkui jau 34-eri, tad neaišku, kiek jis dar gali tobulėti. Tiesa, Berlyne jis pasirodė tikrai įspūdingai. Diena buvo šiltesnė, nei tyrimais nustatyta ideali bėgimo temperatūra. Be to, E. Kipchoge daugiau nei pusę distancijos bėgo vienas, tad išlaikyti šį įspūdinga tempą jam tikrai buvo nelengva.

Dar anksčiau, 2017 metais, Monzos trasoje Italijoje buvo surengtas reklaminis „Red Bull“ bėgimas, kuriame E. Kipchoge įveikė maratoną per 2 val. 25 sek. Tačiau ten šalia jo bėgo kiti aukšto lygio stajeriai, kurie palaikė tempą, be to, buvo išsidėstę apie kenietį rombo forma, saugodami jį nuo vėjo. Be to, tempo palaikytojai pavargę keisdavosi su kolegomis. To oficialiose varžybose daryti nėra leidžiama.

„Jeigu jis išliks motyvuotas ir išvengs traumų, dar 3-4 metus turėtų varžytis aukščiausiame lygyje. Manau, kad jis gali „numesti“ dar 10-20 sek.“, – teigė M. Joyneris.

Tačiau norint pasiekti dvi valandas, savo geriausią rezultatą reikia gerinti dar kone šimtu sekundžių. Tai sunkiai įsivaizduojama. Net ir tuo atveju, jeigu atsirastų bėgikas, galintis su E. Kipchoge rekordiniu tempu bėgti petys petin visus 42,195 km.

M. Joyneris mano, kad yra 50 proc. tikimybė įveikti maratoną per dvi valandas iki 2028 metų.

19-metis Etiopijos bėgikas Selemonas Barega neseniai įveikė 5000 m per 12 min. 43,02 sek. – tai ketvirtas geriausias laikas istorijoje. Prieš pasukdamas į maratoną E. Kipchoge buvo įveikęs 5000 m trimis su puse minutės lėčiau. Galbūt S. Barega bus tas, kuris nubėgs maratoną per dvi valandas?

Anot jo, pasiekti dviejų valandų ribą reiktų kažko tokio, ką E. Kipchoge darė Monzos trasoje. Tik viskas turėtų vykti pagal taisykles.

„Jeigu surinksite teisingus bėgikus geroje vietoje, tinkamą dieną su tinkamu priziniu fondu – tai tikrai padėtų“, – teigia M. Joyneris.

Be to, mokslininkas mano, kad ateityje gali atsirasti apribojimai ir bėgimo batelių technologijoms.