8,8 tūkst. eurų už laimėtą rungtį, 17,6 tūkst. eurų už pagerintą planetos rekordą. Net ir nepavykus nugalėti, tuščiomis neliks niekas – iš viso 3,5 mln. eurų prizinį fondą sukaupusi FINA žada premijas visiems pavasarį startuosiančios inauguracinės Čempionų lygos dalyviams.

„Galbūt olimpiniai čempionai ir anksčiau galėjo panašiai uždirbti. Bet augantiems plaukikams tokios sumos – labai įspūdingos“, – skaičiais stebėjosi D. Rapšys.

Už praėjusį mėnesį 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje iškovotą planetos čempiono trumpame baseine titulą FINA lietuviui atsilygino taip pat 8,8 tūkst. eurų čekiu. O Čempionų lygoje šią sumą bus galima patrigubinti, kadangi varžybos susidės iš trijų etapų.

Be to, FINA žada apmokėti visas plaukikų kelionių ir apgyvendinimo išlaidas Guangdžou (Kinija), Budapešte (Vengrija) bei Indianapolyje (JAV), kur ateinantį pavasarį vyks Čempionų lygos kovos.

Elitiniai plaukimo meistrai galynėsis olimpiniame (50 m) ilgio baseine, kiekvienoje rungtyje konkuruos tik po keturis iš anksto atrinktus atletus.

„Gaila, kad kelionės bus labai ilgos – dėl dviejų dienų varžybų skristi reikės visą parą. Bet tikrai važiuosiu į visus etapus“, – apsisprendęs D. Rapšys.

Varžybos, kurių metmenis komercinių konkurentų spaudimą pajutusi FINA sudėliojo vos per pusantro mėnesio, gerokai koreguoja tradicinį stipriausių plaukikų kalendorių.

Pagrindiniu metų startu išlieka pasaulio čempionatas 50 m baseine, kuris šiemet vyks liepos 12-28 d. Gvangdžu (Pietų Korėja). Bet šįkart demonstruoti gerą sportinę formą reikės nelaukiant vidurvasario.

Prieš sezoną D. Rapšys savo grafike suplanavo įprastas „gastroles“ po treniruočių stovyklas užsienyje – jau kitą savaitę Inos Paipalienės auklėtinis išvyksta į pirmąją iš jų Tenerifėje (Ispanija). Pavasarį darbą stovyklose jau reikės derinti su pasirodymais Čempionų lygoje.

Į pastarąją FINA pakvietė tik 45 vyrus ir 37 moteris. Vardiniai kvietimai išdalinti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ir 2017 metų pasaulio čempionato prizininkams, planetos rekordininkams bei sezono reitingo lyderiams.

Į šią gretą iš lietuvių patenka vienintelis D. Rapšys, kuriam priklauso geriausias praėjusių metų 200 m plaukimo laisvu stiliumi rezultatas pasaulyje (1 min. 45,12 sek.), užfiksuotas „Stockholm Open“ varžybose.

Išskirtinės galimybės užsidirbti sulaukęs panevėžietis neatsižada ambicijų ir svarbiausiose metų varžybose, kuriose Lietuvos rinktinės lyderio vaidmenį iš Rūtos Meilutytės perėmęs sportininkas dar niekad nebuvo užlipęs ant prizininkų pakylos.

– Ar naujoji Čempionų lyga smarkiai koreguos įprastus pasiruošimo vasaros pirmenybėms planus? – DELFI paklausė D. Rapšio

– Pasiruošimas bus keistesnis, anksčiau taip niekada nėra buvę. Bet man atrodo, kad tie pokyčiai bus tik į naudą. Šiemet išbandysime, o kitais metais, kuomet laukia olimpiada, jau tiksliai žinosime, kaip ruoštis.

Aš save pažįstu, žinau, kad iškart po sunkių stovyklų plaukiu labai gerai. Todėl manau, kad turėčiau neblogai pasirodyti visuose Čempionų lygos etapuose. Be to, vienas iš etapų bus surengtas Kinijoje, kur prieš mėnesį vyko pasaulio čempionatas trumpame baseine. Ten bus kaip ir mano smėlio dėžė, kurioje tikiuosi gerų rezultatų. O šiaip, stovyklų irgi suplanuota nemažai, todėl darbo grafiką dar reikės aiškiau susidėlioti.

– Ką tik grįžote iš varžybų Belgijoje, kur pelnėte keturis medalius. Kokia šiuo metu jūsų sportinė forma?

– Medaliai – gerai, bet laikai nebuvo ypatingi. Kita vertus, ruošiausi tik dvi savaites. Po didžiausio savo karjeros pasiekimo trumpo vandens pasaulio čempionate norėjosi gerai atsipūsti, todėl turėjau šiek tiek daugiau atostogų. O dabar – juodas darbas. Sezono pradžioje krūviai visuomet būna patys didžiausi, todėl plaukikams visada sunkiausia įsivažiuoti po atostogų. Nieko, mes pripratę, jokių bėdų nekyla.

– Ilgame baseine taip pat akcentuosite 400 m plaukimą laisvu stiliumi – rungtį, kurioje tapote trumpo baseino pasaulio čempionu?

– Taip. Pamačiau, kad tikrai galiu plaukti ir tokį nuotolį. Šiais metais irgi plauksiu tiek 200, tiek 400 m. Tik gaila, kad pasaulio čempionato programa bus sudėtinga – pirmą dieną reikės varžytis 400 m rungtyje, o kitą dieną iškart laukia 200 m. Būtų žymiai geriau, jei įsiterptų bent viena diena poilsio. Man ji tikrai būtų reikalinga, tai parodė ir trumpo vandens pasaulio pirmenybės. Juk tuomet dieną pailsėjęs estafetėje 4x200 m savo atkarpą nuplaukiau pasiekdamas čempionato rekordą, žymiai greičiau nei pavyko individualioje rungtyje.

– Kaip vertinate savo galimybes 400 m distancijoje ilgame baseine?

– Pačiam labai įdomu, ką galiu nuveikti. Paskutinį kartą šią rungtį bandžiau Rumunijoje, viduryje stovyklos. Ir ten mano rezultatas jau buvo tikrai neblogas (3 min. 46,73 sek. – DELFI). Jeigu praėjusį gruodį būtų vykęs ne trumpo, o ilgo vandens čempionatas, galbūt ir šiame nuotolyje dabar būčiau pirmas pasaulyje.

– Iki šiol aukščiausias jūsų pasiekimas pasaulio pirmenybėse 50 m baseine buvo aštunta vieta, 2017 metais užimta 200 m plaukimo nugara finale. Į kokias pozicijas taikysitės persikvalifikavęs į laisvo stiliaus specialistą?

– Visi mano praeities startai man atnešė daug žinių, jaučiu, kad turėjau daug gerų pamokų. Ir dabar jau tiksliai žinau, kaip dirbti, ką padaryti ir kas iš to turėtų išeiti.

– Ar jaučiatės pasirengęs mesti pirštinę ryškiausiam ilgų nuotolių plaukimo laisvu stiliumi asui – triskart olimpiniam ir devyniskart pasaulio čempionui iš Kinijos Sun Yangui?

– Nežinau. Gruodį jis buvo atvykęs į trumpo vandens pasaulio čempionatą, padėjo šeimininkams estafetėje. Tuo metu jo forma tikrai nebuvo kažkokia įspūdinga. Bet neabejoju, kad jis rimtai ruošiasi vasarai ir čempionatui kaimyninėje Pietų Korėjoje.

– Jus papildomai motyvuoja, jei gretimuose takuose plaukia žvaigždės?

– Mūsų sportas – individualus, nereikia su kažkuo kovoti, muštis. Svarbiausia – nugalėti save, gerinti asmeninius rezultatus. Todėl plaukikams dažniausiai rūpi tik nuosavas takelis.

– Jūsų trenerė I. Paipalienė buvo išrinkta geriausia praėjusių metų Lietuvos trenere, bet apdovanojimuose nedalyvavo, atsiimti prizą teko jums. Kaip jį perdavėte teisėtai savininkei?

– Trenerei šiek tiek sušlubavo sveikata, pati ceremonijoje dalyvauti negalėjo. Todėl savo prizą gavo po poros dienų per Panevėžio mokyklos apdovanojimus. Pats jai įteikiau, ir ant kelio atsiklaupiau, visi paplojo. Trenerė buvo labai patenkinta, ir man dėl to džiugu. Juk mūsų treneriai dažniausiai lieka neįvertinti, visa šlovė, medaliai atitenka auklėtiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)