FINA sausio viduryje paskelbė, kad inauguracinės Čempionų lygos varžybos susidės iš trijų etapų, vyksiančių ateinantį pavasarį. Plaukimo įžymybes priims Guangdžou (Kinija, balandžio 27-28 d.), Budapeštas (Vengrija, gegužės 11-12 d.) ir Indianapolis (JAV, gegužės 31-birželio 1 d.).

Teigiama, kad bendras prizų fondas sudarys 3,5 mln. eurų. Rungčių nugalėtojams atiteks po 8,8 tūkst. eurų, papildoma 17,6 tūkst. eurų premija bus išrašyta už varžybų metu pagerintą planetos rekordą.

Visos rungtys vyks olimpiniame 50 m ilgio baseine, kiekvienoje jų konkuruos tik po keturis iš anksto atrinktus atletus.

Dalyvauti Čempionų lygoje kviečiami 45 vyrai iš 15 šalių ir 37 moterys iš 17 valstybių. Vardinius kvietimus FINA išdalino 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ir 2017 metų pasaulio čempionato prizininkams, planetos rekordininkams bei sezono reitingo lyderiams.

Į šią gretą iš lietuvių patenka vienintelis D. Rapšys, kuriam priklauso geriausias praėjusių metų 200 m plaukimo laisvu stiliumi rezultatas pasaulyje (1 min. 45,12 sek.), užfiksuotas „Stockholm Open“ varžybose.

Lietuvos plaukimo federacija (LPF) DELFI pranešė sutinkanti patvirtinti D. Rapšio dalyvavimą visuose trijuose Čempionų lygos etapuose.

Naujas varžybas FINA inicijavo atsakydama į potencialaus konkurento ėjimą.

Praėjusį gruodį Turine (Italija) turėjo vykti Tarptautinės plaukimo lygos (ISL) organizuojamos komercinės „Energy for Swim“ varžybos. Jos buvo atšauktos po to, kai FINA sportininkams pagrasino diskvalifikacijomis. Esą dėl to, kad varžybos nėra suderintos su federacija ir neįtrauktos į oficialų kalendorių.

Despotiški FINA veiksmai sukėlė atletų pyktį, trys jų – Vengrijos plaukimo pažiba Katinka Hosszu bei amerikiečiai Michaelas Andrew ir Tomas Shieldsas – net kreipėsi į teismą JAV dėl konkurencijos ribojimo. Ieškinį prieš FINA padavė ir ISL.

Regis, tokia reakcija paskatino FINA permąstyti savo strategiją ir vietoje bizūno pasitelkti meduolį.

ISL lyga ketino konkuruoti su FINA rengiamomis pasaulio taurės varžybomis trumpame baseine. FINA šiemet reformavo pastarąsias ir padidino premijas atletams, bet vis tiek nesutraukė visų garsiausių vardų.

Turine ISL, kurią remia Ukrainos ir Rusijos milijardierius Konstantinas Grigorišinas, žadėjo išdalinti 1,8 mln. eurų.

Varžytis šiame komerciniame turnyre ketino D. Rapšys, o pernai Romoje (Italija) vykusiose pirmosiose parodomosiose „Energy for Swim“ varžybose kartu su juo dar dalyvavo Andrius Šidlauskas ir Rūta Meilutytė.

Pastaroji buvo kviečiama ir nuolat atstovauti K. Grigorišino suburtam „Energy Standard“ klubui bei treniruotis jo bazėje Turkijoje, bet prisiimti tokių įsipareigojimų nepanoro.

Oficialiai apie dalyvavimą Čempionų lygoje D. Rapšys turėtų paskelbti antradienį Vilniuje vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Po išbandymo naujose varžybose 23-ejų panevėžiečio lauks svarbiausias sezono startas – liepos 12-28 d. Gvangdžu (Pietų Korėja) vyksiantis pasaulio čempionatas olimpiniame baseine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)