Prieš metus šalies kultūrizmo ir fitneso bendruomenė jos nė nežinojo, o dabar debiutantės sąskaitoje – svariausi metų titulai.

Pažintis naktiniame klube

Įdomu tai, kad Neda sporto klubą ir svarmenis atrado visai neseniai – vos prieš gerus trejus metus ją sportuoti paskatino širdies draugas Raimondas Jokubauskas, su kuriuo susipažino viename sostinės naktiniame klube.

Raimondas prieš kelerius metus išgarsėjo kardinaliomis permainomis – kompleksuotas, viršsvorį turėjęs ir patyčias kentęs vaikinas tapo puikią sportinę formą įgijusiu atletu, kuris dabar sėkmingai savo raumenis demonstruoja kultūrizmo ir kūno rengybos varžybose.

„Raimondas tapo mano asmeniniu treneriu. Jo dėka mano gyvenime sportas užima svarbią vietą. Jei prieš trejus metus jo nebūčiau sutikusi, greičiausiai iki šiol nebūčiau pradėjusi sportuoti“, – lemtingą pažintį prisiminė 22-ejų N. Silkinytė.

„Esu jos kelrodė žvaigždė“, – šyptelėjęs pridūrė Raimondas.

Nedos meilė sportui įsižiebė tada, kad Raimondas ją pirmą kartą nusivedė į kultūrizmo ir fitneso varžybas.

„Labai sužavėjo bikini merginos. Kai pirmąkart pamačiau, man kažkas viduje užsidegė ir pati pradėjau vieną dieną svajoti apie sceną“, – pasakojo Neda, kuri ne tik svajojo apie tobulą figūrą, bet ir jos kantriai ėmė siekti sporto klube.

Pergalėmis pažymėti metai

Raimondas Nedą supažindino su kūno rengybos trenere, taip pat bikinio fitneso atstove Kristina Narbutaityte. Tačiau po pirmojo susitikimo – jokių konkrečių pažadų ir planų.

Vėl po kiek laiko iniciatyvos ėmėsi Raimondas, surengęs antrą Nedos ir Kristinos susitikimą.

„Pamenu, tuo momentu intensyviai nesportavau, didelio dėmesio mitybai neskyriau, valgiau bet ką. Kristina sako – puiku, tai dalyvaujam. Maniau, kalba eina po pusmečio ar metų, nes jau pasiruošimas sezonui kitoms merginoms buvo prasidėjęs. Bet Kristina jau artimiausią pirmadienį pakvietė į sporto salę“, – prisimena auksinio 2018-ųjų metų sezono pradžią.

Sezonas startavo Viniaus pirmenybėmis, kuriose Neda amžiaus grupėje iki 23 metų iškovojo pirmą vietą bei užėmė trečią absoliučioje bikini įskaitoje. Pirmųjų varžybų pergalės įkvėpta Neda nesiruošė sustoti.

Naujokė patirtį kaupė ne tik vietinėse šalies varžybose, bet ir užsienyje.

Kažkas Lietuvos čempionės titulo siekia ne vienerius metus, o čia per debiutinį sezoną – neeilinės pergalės svarbiausiuose tarptautiniuose turnyruose. Tik prabėgus kažkiek laiko supranti jų vertę. Gal reikalingas ir šaltas dušas, pralaimėjimo kartėlis, kad įvertintum savo pasiekimus.
Neda Silkinytė

„Įtakos turėjo mūsų komanda – „Dubinas Team“ treneriai, kurie yra profesionalai. Jie negali dalyvauti Lietuvoje rengiamuose mėgėjų varžybose, nes yra profesionalai. Jie varžosi užsienyje, kur jau turi išsikovoję savo vardą, yra sukaupę patirtį“, – pasakojo R. Jokubauskas.

Tad treneriai į varžybas užsienyje neretai kartu keliaudavo su Neda.

Kristina Narbutaitytė, Neda Silkinytė, Deividas Dubinas

Varžytis su pajėgiomis konkurentėmis ragino trenerė Kristina, nors Neda savikritiškai vertino savo galimybes ir iš pradžių norėjo kojas apšilti greta jaunimo įskaitos merginų.

Iškovojusi Lietuvos jaunimo iki 23 metų čempionės vardą N. Silkinytė įgijo teisę atstovauti Lietuvai Europos čempionate.

Vos prabėgus mėnesiui po apskritai jos pirmųjų varžybų, Neda Senojo žemyno pirmenybėse Barselonoje gegužės pradžioje jau džiaugėsi čempionės titulu jaunimo bikini kategorijoje.

„Po Europos čempionato buvo tokios emocijos! Kristina kartą prasitarė, kad jei nesustosiu dirbti bei tobulėti, galbūt vienoje scenoje kada nors ateityje pasirodysime kartu“, – teigė Neda.

Tik nuo mūsų tikėjimo priklauso, ar mes galime, ar ne, todėl linkiu patikėti savimi. Svajonės lieka svajonėmis tik tol, kol nesiimame veiksmų, o tada – jau laikykis, vaikyti, laukia stebuklai.
Neda Silkinytė

Po auksinio Europos čempionato N. Silkinytė patikėjo, kad išties gali siekti aukščiausių rezultatų.

„Iki tų varžybų treneriams kartodavau, kad man trūksta raumenų, esu per liekna, per aukšta ir nieko nepasieksiu. Įžvelgiau tik minusus. Tačiau pirmose praėjusių metų varžybose Lietuvoje iškovojau pirmą vietą jaunimo kategorijoje, ta sėkmė, paskatino jėgas išbandyti tarptautinėse varžybose.

Kitas dalykas, pirmame sezone tu nežinai savo galimybių, nežinai, kaip pasiseks greta varžovių.

Tačiau aš tikrai nesitikėjau tokios sėkmės Europos pirmenybėse. Jūs suprantate, kur varžybos Lietuvoje ir kokia konkurencija Europos čempionate? Ten bikini kategorijoje – iki 30-ies konkurenčių, visos jos man atrodė puikios, pasitikinčios savo jėgomis, o aš – tokia įmesta į karštą ugnį. Tai tebuvo vos mano trečias kartas ant scenos.

Pamenu apdovanojimus, kvietė 6-ą vietą, penktą, ir tu žinai, kad bet kuriuo momentu nuskambės tavo pavardė. Maniau, kad 3-4 pozicija jau būtų kažkas tokio. Likome dviese stovėti, o šalia manęs – triskart Europos jaunimo vicečempionė.

Vėliau trenerė nuoširdžiai prisipažino, kad negalėjo patikėti mano sėkme prieš antroje vietoje likusią varžovę. Tarptautinėse varžybose lemia ir tavo žinomumas, juk tave teisėjai mato, vertina, įsidėmi.

O aš naujokė, dar iš mažos šalies, iš Lietuvos. Kai ištarė mano vardą – visą mūsų komandą apėmė neapsakoma euforija“, – kalbėjo N. Silkinytė.

Gruodžio pradžioje į planetos taurės varžybas Neda keliavo jau sukaupusi tam tikrą patirtį, be to, jos kraityje jau buvo Senojo žemyno nugalėtojos titulas.

Iškovota pasaulio jaunimo taurė buvo paskutinis jos titulas 2018-aisiais metais.

„Čia emocijos jau ramesnės. Į pasaulio čempionatą keliavau jau iškovojusi ne vieną pergalę. Tačiau tokios svarbos laimėtas turnyras suteikia dar daugiau pasitikėjimo savimi, optimizmo ir motyvacijos kitiems metams“, – džiaugėsi N. Silkinytė.

Beje, Nedos svaiginantis debiutas primena jos trenerės K. Narbutaitytės žingsnius šioje sporto šakoje – ji taip pat pirmame savo sezone 2014-aisiais tapo Europos jaunimo čempione bei laimėjo pasaulio taurę.

Neda Silkinytė ir Raimondas Jokubauskas

Nereikia kalno raumenų

Kaip Nedai tai pavyko – savo debiutiniame sezone iškovoti kone visus įmanomus titulus? Anot jos, didelių paslapčių nėra – už pergalių slypi kantrus darbas, užsibrėžtų tikslų siekimas ir disciplina.

Įdomu tai, kad iš Mažeikių rajono Krakių miestelio kilusi Neda iki pažinties su Raimondu iš esmės nesportavo, o paauglystėje visas fizinis aktyvumas apsiribojo tik mokyklos kūno kultūros pamokomis.

Sportiškam kūno sudėjimui įtakos galėjo turėti genai: mama – buvusi krepšininkė.

„Svarbiausia – kūno proporcijos. Taip vadinamas „iksas“: pečiai – platesni, liemuo – siauresnis. Taip vadinama smėlio laikrodžio forma. Pagal tai ir stengiamės koreguoti savo linijas“, – pasakojo Neda.

Supratau, kad viskas įmanoma, net ir tai, apie ką pasvajoti nedrįsti. Tapau Lietuvos, Europos čempione ir pasaulio taurės nugalėtoja, o pradėjau nuo to, kad norėjau tiesiog tapti geriausia savo versija.
Neda Silkinytė

„Kiekvieno atleto treniruotė – individuali. Nedos atveju, žiūrime, kur ji atsilieka, ką reikia tobulinti ir pagal tai parengiama treniruočių programa.

Tačiau nereiktų bikini fitneso painioti su kultūrizmu“, – įspėjo R. Jokubauskas.

„Bikini – moteriškiausia, švelniausia kategorija, kur nereikia didelio raumenyno. Netgi baudžiama balais, jei moteris šioje bikini kategorijoje turi per didelius raumenis.

Turi būti pliažinis bikinis, šiek tiek daugiau nei „fit modelis“, bet mažiau, nei kita kokia nors kategorija. Kai kurios merginos klaidingai galvoja, kad jei turės daugiau raumenukų, užims aukštesnę vietą. Bet tai ne kultūrizmas.

Taip pat čia teisėjai vertina ne tik kūno formas, bet ir eleganciją, eiseną, šypseną, akių žvilgsnį, pasitikėjimą savimi. Kitą kartą gali būti galbūt prastesnio sudėjimo mergina, bet savo elegantiškumu, žavesiu turės gerus šansus laimėti šioje bikini kategorijoje.

Nes kultūrizmo ir fitneso varžybose yra tokių įskaitų, kur vertinamos tik kūno proporcijos ir raumenų dydis. Gali susiraukęs spausti raumenis – ir viskas tvarkoje, teisėjai fiksuos tavo sudėjimą, o ne veido išraiškas.

O bikini kategorijoje svarbus ne raumenų dydis, o elegancija, moteriškumas“, – pasakojo R. Jokubauskas.

Anot jo, mergina, dalyvaujanti bikini kategorijos varžybose, realybėje nelabai kuo išsiskirs iš kitų sportiškų merginų.

„Taip, ji pasportavusi, turinti tam tikrus iškilumus, bet neturės didžiausių bicepsų ar kito, įspūdingo raumenyno“, – pridūrė Raimondas.

Prieš varžybas Nedos dienotvarkėje – intensyvios treniruotės, po 6-7 kartus per savaitę. Jas sudaro kardio dalis ir jėgos treniruotės, skirtos įvairioms raumenų grupėms.

„Kardio treniruotė neturi būti alinanti, o optimaliai deginanti riebalus, 120-140 širdies pulso per minutę zonoje.

Su svoriais – taip pat nereikia plėšytis, svarbiausia – intensyvumas, ypač jei nori numesti riebalinį sluoksnį ir ruoštis varžyboms.

Jau pirmose treniruotėse pastebėjau, kad Neda – labai stipri mergina, galinti kelti nemažus svorius. Kai kurios mano klientės neiškeldavo tokių pradinių svorių, kuriuos įveikdavo Neda.

Ją reikėjo šiek tiek pristabdyti, kad per daug neišryškintų kojų raumenų ir panašiai. Akcentuojame intensyvumą ir raumenų darbą su svoriais“, – Nedos treniruočių specifiką paaiškino Raimondas.

„Vadelių“ nepaleisdavo net per šventes

Siekiant geriausių rezultatų greta treniruočių svarbi subalansuota mityba bei tinkamas gyvenimo būdas.

Ruošiantis varžyboms paprastai Nedos maisto racioną sudaro liesa mėsa, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė, jautiena arba kalakutiena, žuvis, angliavandenių reikiamą porciją sudaro rudieji ryžiai, jų trapučiai ar grikiai, riebalų – avokadas ir riešutai.

„Pagrindas – kalorijos, kurių reikia organizmui per parą. Trenerė pasako, kiek reikia kalorijų, baltymų, angliavandenių, riebalų organizmui. Pati pasiskirstau, kiek, ko, kada valgyti. Bet picų nėra“, – šypsosi N. Silkinytė.

„Nors produktai tie patys, bet kai laikaisi dietos ir jauti kalorijų deficitą, maistas labai skanus. Tiesiog lauki kiekvieno valgymo ir neatrodo, kad kažkas pabodę.

Kalbant apie mitybą, ruošiantis varžyboms ji beveik nekinta, keičiasi tik kiekiai. Iš pradžių jie didesni, prieš pat varžybas maisto sudėtis priklauso nuo kūno sudėjimo. Jei su trenere matome, kad sportinė forma jau paruošta prieš mėnesį, belieka ją palaikyti, nieko nekeičiame, paskutinę dieną tik sumažinamas vandens kiekis. Likus kelioms dienoms iki varžybų, padidiname angliavandenių porciją“, – apie mitybą pasakojo N. Silkinytė.

Po sezono, kuris baigėsi gruodžio pirmoje pusėje, Neda svajojo pabūti su šeima. „Dėl varžybų teko daug ko atsisakyti, tad svarbiausios metų šventės buvo puikus šansas atšvęsti mano pergales bei paminėti mano mamos ir brolio gimtadienius.

Sezono metu negalėjau sau leisti kažko paskanauti, jaučiausi pakankamai suvaržyta, tad po sezono nesukau sau galvos dėl griežtos mitybos ir treniruočių sporto klube“, – pasakojo N. Silkinytė.

Motyvacijos pakaks

Po įspūdingo pirmojo sezono Nedos apetitas pergalėms niekur nedingo, tačiau garsiai švaistytis ambicingais tikslais nei ji, nei Raimondas neskubėjo.

„Motyvacijos, planų visada yra ir tikrai yra kur tobulėti, tai tik pradžia. Norėčiau žengti savo trenerės Kristinos keliu, kuri daug ko pasiekusi ir yra profesionalė.

Lygiuotis tikrai yra į ką. Apie tikslus garsiai nemėgstu kalbėti, nežinau kas bus ateityje, bet tyliai pasvajoti galima“, – teigė Neda.

„Jos rezultatai – puikūs, Neda turi visus šansus tapti profesionale. Bet ateitis parodys, kaip jai seksis toliau“, – taip pat atsargiai pridūrė Raimondas.

„Kad taptum profesionalu, turi dalyvauti tam tikruose tarptautiniuose turnyruose ir juose nugalėti. Yra kitas kelias: jei turi pakankamai daug titulų, gali pildyti prašymą, tarptautinė federacija profesionalo kortą gali įteikti įvertinusi atleto prašymą bei jo pasiekimus“, – papildė R. Jokubauskas.

„Kažkas Lietuvos čempionės titulo siekia ne vienerius metus, o čia per debiutinį sezoną – neeilinės pergalės svarbiausiuose tarptautiniuose turnyruose. Tik prabėgus kažkiek laiko supranti jų vertę.

Gal reikalingas ir šaltas dušas, pralaimėjimo kartėlis, kad įvertintum savo pergales. Iki šiol kur tik dalyvavau – nugalėtojos titulas ar prizinė vieta“, – kalbėjo viena perspektyviausių šalies fitneso atstovių.

Anot jos, kita medalio pusė – kylantis aplinkinių spaudimas: pamačius ją varžybų sąrašuose jau iškart kabinamas auksinis medalis. Atrodo, būtų nesėkmė ir nemalonus netikėtumas, jei liktų už prizininkių gretų.

„Dabar vienas svarbiausių šių metų tikslų – baigti studijas universitete, parašyti bakalauro darbą. Dabar koncentruojuosi tik į mokslus, nors Raimondas juokiasi, kad pamačiusi, kaip naujam sezonui ruošiasi kitos merginos, ir pati netrukus užsinorėsiu grįžti į sceną ir varžytis“, – šypsojosi Vilniaus universiteto humanitarinių mokslų ketvirto kurso studentė.

„Supratau, kad viskas įmanoma, net ir tai, apie ką pasvajoti nedrįsti. Tapau Lietuvos, Europos čempione ir pasaulio taurės nugalėtoja, o pradėjau nuo to, kad norėjau tiesiog tapti geriausia savo versija.

Linkiu kiekvienam imti ir padaryti tai, apie ką nuolat sukasi mintys, net jei tai atrodo tolima svajonė. Po mažą žingsnelį padėdami kasdien mes galime nukeliauti tolimas keliones, reikia tik žengti ir palikti visus „negaliu“ už nugaros.

Aš visą laiką buvau iš tų, kur negali, nes visada kaliau sau tai į galvą. Ir kai vieną dieną perkračiau savo mintis, pasakiau sau – arba dabar, arba niekada, mano gyvenime įvyko didžiausi laimėjimai.

Tik nuo mūsų tikėjimo priklauso, ar mes galime, ar ne, todėl linkiu patikėti savimi. Svajonės lieka svajonėmis tik tol, kol nesiimame veiksmų, o tada jau laikykis vaikyti, laukia stebuklai“, – savo pirmąjį, svaiginančiomis pergalėmis paženklintą sezoną įvertino N. Silkinytė.

N. Silkinytės laimėjimai 2018 metais :

1 vieta Europos jaunimo čempionate ir absoliuti Europos jaunimo bikini čempionė

1 vieta pasaulio čempionate, jaunimo bikini kategorijoje

1 vieta Lietuvos jaunimo pirmenybėse

1 vieta „GymOn“ Vilniaus pirmenybėse

1 vieta Latvijos čempionate

1 vieta Latvijos taurėje „Riga Pearl“

1 vieta Tarptautiniame turnyre „GP Pepa“ Čekijoje

1 vieta Vilniaus taurėje (jaunimo ir suaugusiųjų kategorijose)

1 vieta Lietuvos taurėje (jaunimo kategorija)

2 vieta Tarptautiniame turnyre „Arnold Classic Europe“ (jaunimo kategorijoje)

2 vieta Tarptautiniame turnyre „Diamond cup“ Lenkijoje

2 vieta Tarptautiniame turnyre „Galinta cup“

3 vieta pasaulio čempionate Lenkijoje

3 vieta Lietuvos taurėje (suaugusiųjų kategorijoje)

3 vieta Tarptautiniame turnyre „Arnold Classic Europe“ (suaugusiųjų kategorijoje)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)